Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, son zamanlardaki yaptığı doğru altın tahminleri ile büyük bir yatırımcı kitlesini toplamayı başardı. Bununla beraber İslam Memiş, dolar ve euro’nun eşitlenmesinin ardından paritenin önemini açıkladı. Pariteyi nasıl kullanmaları gerektiğini belirten İslam Memiş, gelecek günlerde FED’in ne kadar faiz arttırımına gideceği hakkındaki tahminlerini aktardı. İslam Memiş, parite yerine TL üzerinden değiş tokuş yapıldığında yatırımcıların büyük zararlara girdiğini belirtti.

Parite nedir?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara parite ile işlem yapmanın önemli olduğunu belirtti. Parite, bir ülkenin para birimi ile diğer ülkenin para birimindeki değiş tokuş işlemine denilmektedir. Parite ile işlem yapmak, hem zaman kazandırır hem de büyük makas aralıklarındaki zararlardan kurtarır. Aynı şekilde sadece para birimleri değil, altın ve gümüş gibi emtialarda da parite işlemleri kullanılabiliyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın ve doların da parite ile değiş tokuş yapılabileceğini belirtti. Özellikle Kapalıçarşı’da bu tür işlemleri yapan birçok kuyumcunun olduğunu söyleyen İslam Memiş, “100 euro’ya 120 dolar alabiliyordunuz, artık orta ve uzun vadeyi göz önünde bulundurunca, euro’nun 1,06-,1,07’yi tekrar gelebileceğini tahmin ediyorum. Dolayısıyla tekrar değer artışları gündeme gelebilir. Parite işlemleri bugünlerde çok önemli.” diye konuştu.

Video: Parite ile işlem nasıl yapılır? İslam Memiş’ten yatırımcılara uyarı “Bunları yapmayan kaybeder”

FED ileride neler yapacak?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ileriki aylarda Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) neler yapabileceği hakkındaki tahminlerini aktardı. Bir faiz artışı daha geleceğini belirten İslam Memiş, yıl sonuna kadar FED’in en az 3 defa daha faiz arttırımına gidebileceğinin altını çizdi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “75 baz puan konuşuluyor. 100 baz puan diyen de var. Bu da şuna işaret ediyor. Enflasyonla mücadele kolay olmayacaktır. Benim çalışmalarım şuna işaret ediyor. Süreçte euro-dolar paritesi eşitlense de ben tekrar Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artırımı bekliyorum. Eylül ve ekim aylarında tekrar paritenin 1,06-,1,07’ye çıkması kuvvetli.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ MAKALE  Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş gram altın fiyatlarının 1.500 TL olacağını söyledi. İşte gram altın fiyatlarının uçacağı o tarih!

Euro’daki değer kaybı değerlendirilmeli

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, euro’da gerçekleşen değer kaybının bir an önce değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Dolar kurunun mevcut seviyelerdeki dalgalanmasının ardından dolardan kurtulmak isteyenlerin Euro’ya geçebileceğini belirtti. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “İçeride dolar/TL kuru 17,45-17,50’de dalgalanırken, aslında dolardan kurtulmak isteyen, avantaja çevirmek isteyenin de euro’daki değer kaybını değerlendirmesi gerekiyor. Yatırımcı şuna karar verecek, yükselene mi yatırım yapmalıyım, yoksa değer kaybetmiş araca mı yatırım yapmalıyım?” yorumlarını aktardı.

Elinde döviz olan nasıl altın almalı?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, elinde döviz bulunduran kişilerin nasıl gram altın veya gümüş alması gerektiğini amlattı. Anlatırken paritenin önemine değinen İslam Memiş, “Elinde dolar olan ancak ‘ben altın ve gümüş altın almak istiyorum’ diyen, gram altınını direkt dolarla alabiliyorlar. Bunun da parite işlemi var. Kapalı Çarşı’da ‘dolarla altın işlemi yapmak istiyorum’ dediğinde yine parite ile yapacak. Ancak TL’ye çevirerek yapmak isterseniz orada fark var, zararınız oluyor.” sözlerini sarfetti.

Gram altın düşmedi, düşüyormuş gibi görünüyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altın fiyatlarının düşüşüne inanılmaması gerektiğini vurguladı. İşlem yapılırken ki makas aralığına dikkat çeken İslam Memiş, ekrandaki rakamların serbest piyasada geçerli olmadığını anlattı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Dolar endeksinde de köpük fiyatlama var ama sonuca baktığımızda tabii ki ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Ekrandaki rakamsal değerler, serbest piyasalarda, bankalarda geçerli değil. Vatandaşlar genelde serbest piyasaya yöneldi, böylece makas aralığının açıldığını görüyoruz. Aslında gram altın TL fiyatı 980 – 988 lira aralığında. Gram altın aslında düşmedi, düşüyormuş gibi görünüyor.” yorumlarında bulundu.