Ünlü Finans Analisti Selçuk Geçer, dolar hakkındaki yaptığı uçuk tahminler ile yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yaptığı açıklamadan sonra dolar kurunun düşüşe geçtiğini gördük. Dolar kurunun düşmesi ile beraber gram altın ve diğer altın çeşitlerinde de düşüşler meydana gelmeye başladı. Düşüşler ile ilgili açıklamlarda bulunan Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun geleceği nokta ve enflasyon oranlarını çıkacağı seviye ile ilgili tahminlerini aktardı.

Üç haneli enflasyon rakamları çok yakın

Enflasyon

Türkiye, ekonomik olarak oldukça zor bir yoldan geçiyor. Bununla beraber ülkemizdeki yüksek enflasyon oranları, her türlü ürünün fiyatını arttırmaya devam ediyor. Dolar kurunun da oldukça yüksek bir seviyede yer alması, Türkiye gibi birçok farklı ürünü ithal eden ülkeler için oldukça büyük bir sorun. Bununla beraber vatandaşların aldığı maaşlar, artık geçinmeye bile yetmemeye başladı. Özellikle yağ, peynir ve sebze gibi birçok farklı ürünün fiyatlarının tavan yapması, asgari ücret ve asgari ücrete yakın bir maaş bordrosuna sahip kişilerin geçinmesini güçleştirmektedir.

Ev ve konut fiyatları ile beraber akaryakıt fiyatlarındaki sert artışlar, vatandaşları zor bir duruma sokuyor. Kiralar bile artık asgari ücretin üstünde yer almaya başladı. Enflasyon seviyeleri ile ilgili konuşan Ekonomist Selçuk Geçer, Biz zarar etmeye devam ediyoruz. 3 haneli enflasyon çok net bir şekilde geliyor. Maksimum yüzde 90’lara kalırız sonraki süreçlerde enflasyon daha da tetiklenecek ve yüzde 104’lere gideceğiz. Enflasyonun düşmesini beklemeyin.” sözlerine yer verdi.

Tüm para birimlerinde artış devam edecek

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, tüm para birimlerinin yükselişinin devam edeceğini belirtti. Bununla beraber dolar ile euro arasındaki paritelerde değişimlerin yaşanabileceğini aktaran Selçuk Geçer, “Bütün para birimlerinde yükseliş devam edecek. Sadece Euro ile dolar ya da Euro ile Sterlin ya da dolar ile Sterlin arasında ufak iniş çıkışlar olabiliyor. Bunun temel nedeni de pariteler. Euro/Dolar paritesi 1,3’e giderse anlayın ki dolarla Euro arasındaki makas kapanacak. Dolar daha hızlı yükselecek Euro daha az yükselecek. Ya da Euro daha fazla yükselecek dolar daha az. Burada önemli etken Avrupa Merkez Bankası. Faizi artıracaklarını söylediler. Ama pozitif ortama geçmeleri etkili olacak mı? FED faizleri artırmaya devam edecek. Duruma bağlı olarak 75 baz puanlık faiz artırma gündeme gelebilir. Avrupa Merkez bankası ağırdan alırsa parite aşağı doğru diğer. Euro düşer. Bugün Euro doların üstündeyse yarın altında kalabilir. Avrupa Merkez Bankası’nı yakından takip etmemiz gerek.” açıklamasını yaptı.

İLGİLİ MAKALE  Dolar düşecek mi? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı dolardaki şoke eden seviye için net tarih verdi

Dolar 25 TL olur

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun yıl sonuna kadar 25 Türk lirasına kadar yükselebileceğini düşünüyor. Bununla birlikte dola kurundaki yaşanabilecek ani kırılmalar nedeni ile bu sürecin çok daha kısa sürelere düşebileceğini belirten Ekonomist Selçuk Geçer, bu sürecin hızlı gerçekleşmesi ile beraber Türkiye’de kırılmaların meydana geleceğini vurguladı. Bu kırılma sebebi ile doların 5 kat bile artabileceğini söyleyen Selçuk Geçer, Dolar kısa sürede 17’yi geçer. Yıl sonunda ise 25’i bulur. Anormal süreçte ise Türkiye’de bir kırılma olur. Dolarda 5 katlık artar bu süreç bizi 90 baz faize artırmaya götürür. Dolarda her an büyük bir kırılma olabilir. Çok sert kırılmayla karşı karşıya kalabiliriz. Bütün sistem çöker ve kur tekrar patlar. Yüzde 90’lık faiz ortamında kuş kıpırdamaz. Türkiye ekonomisi büyük bir risk barındırıyor. Dövizde yüzde 10’luk hareket bile doları 18 liraya atıyor. Faizler artık hiçbir işe yaramıyor. Ben olsam faizleri sıfır yaparım. Yüzde 100 yaparlarsa belki o zaman işe yarar. Cuma günü kritik bir gün. Onu da söyleyeyim. Altında ufak tefek geri çekilmeler olsa da bu kısa süreli olacak. Dolayısıyla riskler devam edecek” yorumlarında bulundu.