Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Bir Bilene Sorduk YouTube kanalı için her hafta yeni bir video hazırlıyor. Hazırlamış olduğu son videoda ise İslam Memiş, e-Devlet sistemi üzerinde herhangi bir paramızın olup olmadığını nasıl öğrenebileceğimizi bizlere anlattı. e-Devlet sistemi üzerinde iki şekilde paramızın olduğunu anlatan İslam Memiş, aynı zamanda e-Devlet üzerinden kontrol edebileceğimiz bazı detaylar ile kendimizi nasıl koruma altına alabileceğimizi anlattı. Özellikle mobil hat ve ikametgah adreslerinde yabancı kişilerin yer alması gibi bazı durumların önemini vurgulayan İslam Memiş, e-Devlet sisteminin nimetlerinden bahsetti.

Seyredin: E-Devlet’te biriken paralar nasıl öğrenilir ve çekilir? İslam Memiş anlattı

İnsanlar bunları farketmiyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, insanların e-Devlet sistemi üzerinde paralarının birikmiş olabileceğini anlattı. Yapmış olduğu açıklamalarda özellikle bireysel emeklilik sistemine değinen İslam Memiş, sigortalı bir iş yerine çalışan kişilerin çoğunda şirketleri ya da çalışmış oldukları kurum tarafından açılmış olan bir bireysel emeklilik sisteminin olduğunu dile getirdi. Bu bireysel emeklilik sisteminde biriken paraları ise çoğu insan bilmiyor. Bu yüzden uzun yıllar boyunca çalışmış olan kişilerin bireysel emeklilik sistemlerinde milyarlarca lira bile birikmiş olabilir. Bu gibi durumların farketilmesinin önemine dikkat çeken İslam Memiş, eğer birikmiş olan bir para varsa da o parayı biriktirmeye devam edilebileceğini ya da o parayı direkt olarak söz konusu sigorta şirketi ile irtibat kurulup, çekilebileceğini anlattı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Bireysel emeklilik sisteminde üzerinde para yatmış olan bir arkadaşımız bunun olup olmadığını kontrol etmesi için e-Devlete girecek, arama motoruna “Takasbank” yazacak, karşısına çıkan ekranda bireysel emeklilik hesabının olup olmadığını, orada para birikip birikmediğini, maaşından otomatik olarak kesilen miktarın oraya yansıyıp yansımadığını da kontrol edecek. Eğer karşınızdaki ekranda böyle bir tutar varsa, böyle bir meblağ varsa, herhangi bir sigorta şirketinden sigorta parası yatmışsa yine o sigorta şirketinin adı yazar ve karşısında da biriken paranın tutarı yazar. Bu şekilde siz maaşınızdan otomatik bir şekilde kesilmiş olan bireysel emeklilik sistemine dahil olmuş, birikmiş paralarınızı bu şekilde görebilirsiniz. Böyle bir para varsa eğer o sigorta şirketi ile irtibat haline geçiyorsunuz, o şirketi arıyorsunuz, durumu izah ediyorsunuz ve o parayı dilerseniz çekebiliyorsunuz dilerseniz de ödemeye devam edebiliyorsunuz. Bu şekilde de o paranızın farkına varıyorsunuz ve böyle bir birikiminizin olup olmadığını öğrenmiş oluyorsunuz.” ifadelerine yer verdi.

İLGİLİ MAKALE  İslam Memiş yatırımcıları merdiven altı üretimler için uyardı. Reşat altında devrim! Kulplu mu kulpsuz mu?

Devletin şahıslara ödemiş olduğu paralara dikkat

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, devletin şahıslara ödemiş olduğu ilaç ve yol parası gibi paralara dikkat çekti. Devletin insanlara ödemiş olduğu o paraların önemini vurgulayan İslam Memiş, Aynı zamanda devlet hakkı olarak da verilmiş olan bu paralar, e-Devlet sistemi üzerinden kontrol edilebiliyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş de bu tür birikmiş olan paralara dikkat edilemsi ve gerekli durumlarda çekilmesi gerektiğini anlattı. Bu şekilde hiç beklemediğiniz bir yerden direkt olarak para almış olabilirsiniz. Bunu kontrol etmek işin ise e-Devlet sisteminin arama motoruna “Şahıs ödemleri sorgulama” yazmanız ve çıkan ekrandan kontrol etmeniz gerekmektedir. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Devletin bireylere ödemiş olduğu şahıslara ödemiş olduğu paralar ve ödemeler. Bu yol parası da olabilir, ilaç parası da olabilir devlet hakkı ile vatandaşlara ve şahıslara verilen paralar da olabilir. Bunu öğrenmek için yine e-Devlete gireceksiniz, “şahıs ödemeleri sorgulama” yazacaksınız arama motoruna. Şahıs ödemeleri sorgulama yazdığınızda arama motoruna devlet tarafından size ilaç parası, yol parası veya herhangi bir neden ile bir para yatmışsa bunuda öğrenebiliyorsunuz. Eğer üzerinizde böyle bir para varsa , en yakın PTT şubesine gidiyorsunuz ve en yakın PTT şubesinden yeni kimliğinizi göstererek bu parayı çekebiliyorsunuz. Bu ekranda bazı kayıt numaraları bulunuyor. Bu kayıt numaraları sayesinde de postahanelerden paranızı rahatlıkla çekebiliyorsunuz.” diye konuştu.

Üzerinize mobil hat açmış olabilirler

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, e-Devlet’in sunmuş olduğu sistemlerinin detaylıca kullanılması gerektiğini dile getirdi. Özellikle mobil hat sorgulamaya dikkat çeken İslam Memiş, e-Devlet sistemi üzerinden mobil hat sorgulamanın yapılabileceğini anlattı. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, arama motoruna “mobil hat sorgulama”  yazılması gerekiyor. Burada da üzerinizde olan bütün mobil hatları görebilirsiniz. Eğer bir yanlışlık görüyorsanız, direkt olarak söz konusu mobil operatör sağlayıcı ile görüşme yapılabilir ve ardından da gerekli işlemleri yerine getirebilirsiniz. “Yine arama motorundan mobil hat Sorgulama yazdığınız zaman üzerimizde kayıtlı herhangi bir operatöre bağlı bir numara var mı yok mu bunu mutlaka kontrol etmemiz gerekiyor. Kimliğimizi kullanarak veya Kimliğimiz bir yerde kullanmışsa bunu artniyetli insanlar üzerimize hata açmış olabilir bunu çeşitli suçlar da kullanmış olabilir ve derdimizi anlatmak için de epeyce uğraşırız ve sıkıntılar çekeriz. O yüzden üzerimize ait bir mobil hat var mı yok mu mutlaka sorgulamamız gerekiyor.” sözlerini sarfetti.

İLGİLİ MAKALE  Kira kontratlarına dikkat! Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten kiracılara uyarı

Gerekli kontrolleri yaptınız mı?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, aynı sorgulama işlemleri ile üzerinizde bir araç olup olmadığını ya da ikametgah adreslerinizde yabancı birilerinin olup olmadığını kontrol etmemiz gerektiğini belirtti. Özellikle son yıllarda Türkiye yüksek oranda göç almaya başladı. Bu yüzden de art niyetli insanlar, yabancı uyruklu şahısları bazı insanların evlerine yerleşmiş bir şekilde gösteriyor ve bu kişilerin de bir suça karışması durumunda, ev sahibinin başı ağrıyabiliyor. Bu gibi durumların yaşanmaması için insanların belirli aralıklar ile e-Devlet sisteminden bu tür kontrolleri yapması gerektiğini anlatan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Bunlar sadece mobil hat değil bu araç da olabilir yine vergi dairesindeki borçları da kontrol etmemiz lazım. Bence yılda en az bir kez düzenli olarak e-Devlet sistemi üzerinden üzerimize ait bir hat var mı, alacak olduğumuz bir para var mı, sisteme dahil olmuş bir tasarrufumuz var mı, yine ikametgah adresinizi mutlaka sorgulamamız gerekiyor. burada ikametgah adresimize yani ev adresimiz de başka yabancı insanların olup olmadığını mutlaka kontrol etmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz, son iki yılda Türkiye’de ciddi bir göç problemi var. Göç alan bir ülkeyiz Ve dolayısıyla art niyetli insanlar farklı adreslere bu yabancıların, bu kayıtdışı gelen yabancıların maalesef adreslerini bizim evimize gösterebilirler. Buda çok önemli bir şey. Bu gelen kişiler sonuçta kaçak olarak geldikleri için terörist olabilir farklı suçtan. Aranan kişilerde olabilir eğer ikametgah adresi bizim evimize görünüyorsa, ansızın çok tatsız olaylarla karşılaşabiliriz. Bu yüzden e-Devlete girip mutlaka ikametgah adresimize kimlerle paylaştığımızı da mutlaka kontrol etmemiz gerekiyor. Bunlar belki söylendiği zaman basit şeylerde başımıza gelebilecek kötü hadiselerden sonra yapmanız hiçbir şey ifade etmez. Yani önceden almamız gerekiyor. Bugün herhangi bir şahsa ve herhangi bir kişiye bir arkadaşımızın üzerine kayıtlı ve kullanmadığım bir hat çıkarsa ve bunda suç işlemiş de direk sorumlusu kendisi olduğu için bunu anlatması çok uzun zamanlar alabilir. Bunun da hem psikolojikmen hem de maddi olarak da ciddi ağır sonuçlar olabilir.” açıklamasını yaptı.