Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar için tarih verdi. Dolar ile ilgili yapmış olduğu tahminler ile son ayların en popüler isimlerinden biri olan Selçuk Geçer, dolar için yapmış olduğu uçuk tahminler ile gündem olmaya devam ediyor. Enflasyon ve dolar ile ilgili tahminlerini aktaran Selçuk Geçer, 17,50 sınırında olan dolar için “Nefes almadan koşuyor” tabirinde bulundu. Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, doların enflasyon ile beraber yükseleceğini vurguladı.

Dolar için rakam verdi

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar için rakam ve tarih verdi. Eylül ve Ekim aylarında dolar kurunun en az 19 lira seviyelerine kadar çıkacağını belirten Selçuk Geçer, sonrasında yapılacak olan bir müdahalenin etkisiz olacağının altını çizdi. Bunlara ek olarak selçuk Geçer, Eylül 2021 tarihinden bugüne kadar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın almış olduğu kararlar ve yaşanılan sonuçları aktardı. Selçuk Geçer, “Eylül ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz indirimi kararı aldığını açıkladı. 2021 yılın eylül ayında merkezin faizi 19 puandı. Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayında toplam 500 baz puan indirim yapan Merkez Banası Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayında faizi sabit tuttu. Mayıs ayında da Merkez Bankası faizi sabit bıraktığını açıkladı. Enflasyona endeksli tahvil ve ya süper Bono çıkarılacak açıklamalarından sonra iktidarın Kur Korumalı Mevduat uygulamasından istediği verimi alamadığının anlaşılmasından sonra doların ateşi yeniden yükselişe geçti. 15 gün önce 14 lira 50 kuruş seviyelerinde olan dolar kısa zamanda 16 lira 50 kuruşu gördü. Ardından 18 lirayı aştı. 21 Aralık’tan sonra düşürülen dolar şimdilerde 17.47 seviyesinde.” ifadelerini kullandı.

Türkiye kırılgan bir ülke

Dünyada yaşanan gelişmeler ile birlikte Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerin ekonomisi direkt olarak nem kapıyor. Amerika’nın on yıllıklarını açıklamasını ardından euro, dolar karşısında değer kaybı yaşadı. Bununla beraber euro ve dolar, uzun yıllar sonra ilk defa aynı değere sahip olmaya başladı. Hatta an itibari ile dolar 17,50 seviyelerinde, euro ise 17,70 seviyelerinde. Ünlü ekonomistlerin tahminlerine göre, yakın bir süre içerisinde doların değeri euronun değerini aşacak. Amerikan Merkez Bankası’nın sürekli olarak faiz arttırması, dünya piyasalarındaki doların çekilmesine neden oldu. Bu da doların diğer emtialar ve diğer yabancı birimlere karşı olan değerini de arttırmakta. Tabii ki de bu durum, Türkiye gibi ülkelerin ekonomisini etkiliyor.

İLGİLİ MAKALE  Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş düşüş yaklaşıyor dedi! Altın ve Gümüş fiyatlarını baskılıyorlar

Dolar yıl sonunda kaç olur?

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun yıl sonunda geleceği noktayı söyledi. Bununla beraber enflasyon seviyelerinin de geleceği noktayı belirten Selçuk Geçer, yıl sonunda TÜİK’in 3 haneli enflasyon rakamlarının açıklayabileceğini vurguladı. Cari açığın çok fazla olması nedeni ile doların yükselişinin devam edeceğinin altını çizen Selçuk Geçer, cari açık nedeni ile dolar kurunun yıl sonunda 26 ile 30 lira seviyelerine kadar çıkabileceğini belirtti. Bu sürecin daha kısa olması ile beraber Türkiye ekonomisinin büyük bir kırılma ile karşı karşıya kalabileceğini anlatan Selçuk Geçer, 3 haneli dolar kurunun da mümkün olduğunu belirtti.