Ünlü Finans Analisti Selçuk Geçer, dolar ile ilgili açıklamalarına devam ediyor. Dolar kurunun yakın bir süre içerisinde tekrardan yükseleceğini söyleyen Selçuk Geçer, dolar ile beraber de Enflasyon oranlarının yükseleceğini kaydetti. Aynı zamanda dolar kuru için yıl sonu tahmininde bulunan Selçuk Geçer, anormal zamanlar içerisinde beklediklerinin oluşması durumunda Türkiye’nin ekonomik bir kırılma içerisine gireceğini düşünüyor. BBDK’nın kararı sonrası yorumlarında dolar kurunun yıl sonunda en az 25 TL olacak dediğini bildiğimiz Selçuk Geçer, bu sürecin kısalmasının büyük bir risk teşkil ettiğinin altını çizdi.

Gerilemeler kalıcı değil

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BBDK) şirketlerinin harcamaları ve kredileri ile ilgili önemli bir karar aldı. Alınan karardan sonra da büyük şirketler, ellerindeki dolarların çoğunu satmak zorunda kaldı. Satılan bu dolarlar ile beraber de dolar kuru, nerdeyse 1 lira akda düştü. Dolara bağlı olarak gram altın fiyatlarının da düşmesi ile beraber, yatırımcılar için alım fırsatlarının doğduğu söylenmeye başladı.  Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar ve altın fiyatlarındaki yaşanan bu gerilemelerin kalıcı olmadığını dile getirdi.

Türkiye’nin belirli aralıklar ile doları düşürebilmesi oldukça normal. Ancak doların asıl yükselmesindeki sebepler hala önlenemiyor. Bu yüzden de düşen dolar tekrardan kısa bir süre içerisinde yükselişe geçiyor. Geçtiğimiz Aralık ayında da bu durumu gördük. Kur Korumalı Mevduat hesabı ekonomik adımı ile dolar kuru 18 Türk lirasından 12 Türk lirası seviyelerine kadar geriledi. Ancak şu an dolar kuru 16 TL seviyelerinde devam ediyor. Bu yüzden doların anlık ya da kısa süreli düşmesi oldukça normal. Fakat ilerleyen dönemlerde dolar kuru yükselişe devam edecek.

Ünlü Ekonomistin yıl sonu dolar tahmini

Enflasyon

Yıl sonunda dolar kurunun kaç TL olacağını söyleyen Selçuk Geçer, takipçilerini endişelendirdi. Çünkü dolar kurunun dediği seviyelere yükselmesi, enflasyonun da yüksek oranda etkilenmesini sağlayacak. Türkiye gibi çok fazla ürün ithal eden ülkeler, ekonomilerindeki dolar fiyatlarının değişmesi ile bütün dengeleri alt üst oluyor. Bu durumu en kolay Brent petrol ile açıklayabiliriz. Brent petrol, dolar kuru üzerinden satın alınıyor. Hatırlarsınız ki Rusya ile Ukrayna arasınaki gerilimden sonra Brent petrol fiyatları artmaya başladı. Bu da hali hazırda doların yükseliş trendindeki olan ülkelerde hiç sağlıklı olmadı. Akaryakıt fiyatları kısa sürede 20 TL seviyelerine kadar geldi ki şu an 30 TL seviyeleri konuşuluyor. Bu durum sadece akaryakıt değil, dolar ile yapılan bütün alışverişlerde geçerli. Bir mağazadan alınan ayakkabının fiyatı bile dolar kuruna göre değişkenlik gösterebilmekte.

İLGİLİ MAKALE  Nisan ayında altın ve dolar dipleri görecek. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten euro ve sterlin yorumları

Selçuk Geçer, yapmış olduğu hesaplamalara göre yıl sonunda dolar kurunun en az 25 TL olacağını öngörmekte. Bununla beraber enflasyonun da yükselebileceğini düşünen Selçuk Geçer, Aralık 2022’deki enflasyon oranlarının çok yüksek olacağını düşünüyor. Ünlü Finans Analistine göre enflasyon oranları, yıl sonunda 3 haneli rakamlara ulaşacak. Bu da halkın alım gücünün dipleri görmesini sağlayacak. Türk lirası, enflasyon ile savaşmakta güçlük çekmekte. Ürün fiyatlarının bu kadar artması, 5 bin 500 TL olan asgari ücret ile bile geçinilmemesini sağlıyor. Her kaleme sürekli olarak zam yapılıyor ve günden güne halkın parası, birim olarak değil değer olarak düşüyor.