Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, kendi YouTube kanlı üzerinen insanları bilgilendirmeye devam ediyor. Yapmış olduğu açıklamalarda genellikle uçuk dolar tahminleri bulunan Selçuk Geçer, yapmış olduğu bu uçuk dolar tahmini açıklamalar nedeni ile hakkında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından soruşturma açılmıştı. Fakat kendisine açılmış olan bu soruşturmaya rağmen uçuk olar tahminleri yapmaya devam eden Selçuk Geçer, son zamanlarda doların yıl osnunda nasıl bir seviyeye geleceğini ve neden böyle bir seviyede dolar kuru görebileceğimizi aktardı. Aynı zamanda mevcut hükümetin ekonomi ile ilgili yapmış olduğu eylemleri değerlendiren Selçuk Geçer, Türkiye’nin dış ticaret açığının yükselmesinin adından nelerin yaşanacağını anlattı.

Dolar yıl sonunda kaç TL olacak?

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun yı sonunda kaç TL olabileceğini anlattı. Genellikle uçuk dolar tahminlerine yer veren Selçuk Geçer, dolar kurunun yıl sonuna kadar kadeli bir şekilde yükselmeye devam edeceğini anlattı. Dolar kurunun şu an için merkez bankası tarafından baskılandığını dile getiren Selçuk Geçer, bu baskılanmanın bir gün büyük sorunlara yol açacağını ve dolar kurunun kırılmaya başlayacağını söyledi. Ek olarak dolar kurunun ilk hedefinin 19 lira seviyesi olduğunu belirten Selçuk Geçer, Kasım ayı ortalarında ise 20 lira seviyesinin üzerinde bir dolar kuru görebileceğimizin altını çizdi. Doların yıl sonuna doğru ise 30 ila 35 lira seviyesinin arasında bir rakama ulaşabileceğini vurgulayan Selçuk Geçer, ek olarak dolar kurunun kırılma ihtimaline karşı çok daha yüksek bir seviye beklediğini söyledi.

Dolar neden yükseliyor?

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, doların yükselmesinin nedenlerini sıraladı. Yapmış olduğu açıklamalara ilk olarak mevcut hükümetin uygulamakta olduğu para politikaları olduğu söyleyen Selçuk Geçer, şu an ki uygulanmakta olan para politikalarına devam edilesi halinde doların kırılmasının an meselesi olduğunu vurguladı. Bütün bunlar ile birlikte dış ticaret açığının artmasınında  dolar kurunda yükselmeye neden olabileceğini belirten Selçuk Geçer, ithalat ile ihracat arasınaki makasın son bir ayda yüzde 147 oranında artış gösterdiğini dile getirdi. Dış ticaret açığının bu denli artmasından dolayı da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sürekli olarak dolar rezervlerinden harcama yapmak durumunda kalacak. Bu hacamalar nedeni ile de Merkez Bankası’nda yakın bir zaman içerisinde dolar kalmayacak. Vatandaşlar da döviz kıtlığı çekecek ve Türk Lirası’nın alım gücü git gide düşecek.

İLGİLİ MAKALE  Açtı ağzını yumdu gözünü! Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer doların yıl sonu rakamını açıkladı

Gelişmeler Türkiye’yi etkileyecek

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, dünyadaki finansal gelişmeler nedeni ile Türkiye’nin ekonomisinin etkileneceğini belirtti. Özlelikle Amerikan merkez Bankası’nın (FED) yapmış olduğu faiz artırımları, dolar /TL kurunu bir hayli etkileyecek. FED’in sürekli olarak enflasyona karşı faiz artırımı yapması, dünyadaki tüm Amerikan dolarlarının Amerika Birleşik Devletleri’ne çekilmesine neden oluyor. Bu yüzden de Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin dolar rezervleri hızla eriyor. Konu ile ilgili ünlü Ekonomist Selçuk Geçer, “FED faiz artırımı yaptıkça ABD tahvil faizleri de artacak ve cazip hale gelecek. Tüm dünyadan ABD’ye dolar akıyor. Türkiye de buna dahil. ABD dünyadaki doları topluyor. Bunun Türkiye gibi ülkelere zararı büyük olacak. Dolar bulamazsan dolar krizine girersin. O kadar dolar ödemen var ve o ödemeleri ya ödeyeceksin ya da yüksek faiz verip o borçları öteleyeceksiniz.” açıklamasını yaptı.