Çiftçilere verilecek elektrik desteğinin ne kadar olacağı merak edilen konular arasında yerini almaktaydı. Bu merak giderildi ve çiftçiye verilecek elektrik kredi ödeneğinin ne kadar olacağı belli oldu. Çiftçilere verilecek elektrik kredi ödeneğinde, 1 yıl geri ödeme bulunmazken 8 yıl da vadeli olarak kullandırılacağı belirlendi. Kredi kullanmak istemeyen çiftçilere ise şu şekilde bir düzenleme getirildi. Çiftçi krediye başvurmak istemiyorsa, yüzde 50’ye kadar hibe desteği verilecek. İşte çiftçiye verilecek elektrik kredisinin tüm detayları…

Çiftçiye verilecek elektrik desteği netleşti

Merakla beklenilen o konu gündeme geldi. Çiftçiye verilecek elektrik desteğinin akıbeti belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftçilere yönelik düzenlediği tasarının tüm detayları belli oldu. Çiftçilere elektrik ödemesi kapsamında verilecek kredi ve hibe ödemelerinin ziraat bankası üzerinden gerçekleştirileceği belli oldu. Tarlasını sulamaları amacıyla verilecek olan Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) için çiftçilere 1 yıl ödemesiz ve 8 yıl vadeli kredi ödemeleri yapılacağı belirlendi. Kredi kullanmak istemeyen çiftçilere de yüzde 50’ye kadar hibe desteği verilecek.

Elektrik destek kredi düzeneği nasıl kurulacak?

Sulama noktasında çiftçilere verilecek olan kredi noktasında çiftçilere Ziraat Bankası’ndan ödemelerini çekerken, 1 yıl geri ödemesiz ve 8 yıl da vadeli olarak kullanabilecekti. Yeni düzenlemeyle birlikte tarımsal sulama noktasında çiftçinin arazisinin %1’ine kadar GES kurulabileceği açıklandı. Aynı zamanda güneş enerjisiyle yapılan tarımsal sulamaların lisanssız üretim yapan çiftçilere de ihtiyaç fazlası elektriğin geleceği yönünde haberler geldi. Enerji maliyeti başta olmak üzere çeşitli nedenlerle ekim yapılamayan arazilere, alternatif enerji kaynaklarıyla tekrar üretim yapılabilmesi noktasında üzerinde duruldu.

İlk proje Şanlıurfa’da kurulacak

İlk proje, 1000 MW gücünde GES tesisinin Şanlıurfa’da kurulacağı belirlendi. Bu tesis sayesinde, Şanlıurfa da tarımsal sulama için gerekli olan enerjinin yüzde 48’i güneş enerjisinden karşılanmış olacak.

Tarıma getirilen desteğin tüm ayrıntıları (15 Mart 2022)

Çiftçilerin yüzünü güldürecek haber Tarım ve Orman Bakanı tarafından gelmişti. Tarımsal destek ödemesi kapsamında, çiftçilere ödenek verileceği açıklandı. Yapılan bu açıklama sonrasında, yüzü gülen çiftçiye, önce mazot ardından da gübre fiyatlarına uygulanan zam ağır geldi. Tarımsal destek ödemesi, çiftçinin cebine girmeden eridi gitti. Peki ya tarımsal destek için çiftçiye verilecek olan bu meblağ yeterli miydi? İşte tarıma getirilen desteğin tüm ayrıntıları…

İLGİLİ MAKALE  Sebze hal fiyatlarında son durum ne? İşte 2022 sebze hal fiyatları güncel listesi

2022 tarımsal destek miktarı ne kadar?

Tarımsal destek ödemelerine ayrılan bütçe değişti ve tarımsal destek ödeme kapsamında 29 milyar liraya yükseltildi. Ayrılan bu bütçe için; buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikale üreticilerine mazot, gübre ve sertifikalı tohum desteğine ek olarak dekar başına 116 lira ödeneceği belirlendi. Resmi gazetede yayımlanan haber doğrultusunda “2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile birlikte 2022 yılında ek desteklerin nerede olacağına dair bir netleşme gerçekleşti. 25,8 milyar lira olarak planlanan destek ödeme paketi 2022 yılı için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasından sonra 3,2 milyar lira ek bütçe ile 29 milyar yükseltildi. Koltuğa yeni oturan yeni  Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’de bu ödeneğin nerelere yapılacağına dair bir belirleme düzenledi. Yapılan bu düzenleme doğrultusunda 5 ürüne dekara 116 lira destek verileceği açıklandı. Yapılan düzenleme doğrultusunda, ek bütçe çerçevesinde 2021 yılına ait üretimler için buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreticilerine bir defaya mahsus olacak şekilde 50 lira ek destek ödeneği yapılacak. Cumhurbaşkanı’nın açıklaması doğrultusunda, 2022 sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında; arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltikte 16 lira olan destek açıklama kararından sonra 24 liraya çıkarıldı. Tüm bu düzenlemeler noktasında, 2022 tarımsal destek ödemeleri kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreticilerine, mazot, gübre, sertifikalı tohum ve ek 50 lirada girdi desteğiyle birlikte dekara toplamda 116 lira ödeme yapılacak.

2022 tarımsal destek ödeneği çiftçiye yeterli gelecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı doğrultusunda, tarımsal destek ödemelerinde belli başlı iyileştirmeler yapılarak ödeneğin miktarı bir nebze de olsa arttırılmıştı. Yapılan düzenleme doğrultusunda; buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalede 2021 ürünü olanlara bir defaya mahsus olacak şekilde 50 lira ödeme yapılacağı belirlenmişti. 2022 tarımsal destek ödemesi kapsamında, 50 lira ödemenin yapılacağı buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalede dışında üretimde yetersiz olduğumuz; mısır, pamuk, çeltik, nohut, mercimek gibi üretimlere destek verilmemesi, üretimde ayrımın yapılması, üreticiyi de ayrıştırmak anlamına gelmektedir. Kendi gücüyle tarlada var olmaya çalışan çiftçi, herhangi bir destek görmeden hasattan kazandığı parayla aile ekonomisini geçindirip aynı zamanda aile ekonomisinden ayırıp tarlası için harcama yapması gerekmektedir. Mazot, ve gübreye gelen zamları da düşündüğümüzde de çiftçinin neden tarlaya giremediğinin cevabı esasında ortaya çıkmış oluyor. Bir diğer düşünce olarak da, buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikaleye gelen destek ödemesi dolayısıyla, çiftçi üzerine yıkılan yükten kurtulmak için tarlası elverişliyse bu hububat ürünlerine yönelecek ve hububat ürünlerinin üretim artışı çoğalırken, diğer ürünlerde büyük bir yokluk çekileceğini de öngörmek mümkün.

İLGİLİ MAKALE  Çiftçinin yüzünü güldürecek o müjdeli haber geldi! Buğday ve arpa üreticilerine tarımsal destek ödemesi yolda

Tarlasını süren her çiftçiye yeterli destek verilmeli

Tarlasını süren ve emek veren her çiftçiye, ayrım gözetmeksizin destek ödemesi ve destek bilançosu çıkarmak mühim. Üretim yapan çiftçinin büyük ölçüde desteklenmesi gerekiyor. Kendi toprağından vazgeçen çiftçiyi tekrardan kalkındırarak, tarlasıyla barıştırmak gerekiyor. Gübreye ve mazota gelen zamlar dolayısıyla, tarlasını sürmeyi bırak, tohumuna gübre veremeyecek durumda olan onlarca çiftçi varken, üretim çeşidine göre destek paketinin sınırlandırılması kulağa hoş gelmiyor. Her çiftçi değerli, her tohum değerli. Bir tohumun yekpare bırakılması, diğer tohumları da büyük ölçüde etkileyeceği unutulmamalı.