Çiftçinin yüzünü güldürecek o haber geldi. 2022 yılına girdiğimiz günden itibaren tarım alanında yaşanan ciddi krizler pek çok çiftçinin belinin bükülmesine neden olurken rekoltenin düşmesini de etkilemişti. Tarım ve Orman Bakanlığı yaşanılan bu krizleri çok daha hafif atlatabilmek için tarımsal destek ödemesi adı altında pek çok yardım düzenlemesi içerisinde bulunurken, bir yardım da buğday ve arpa üreticilerine geldi. Bu durum itibarıyla Buğday için kilogram başına 1 TL verilecekken, arpa için 0,50 TL verileceği belirlendi. Ödeme Tarım Mahsulleri Ofisinden geldi!

TMO’dan çiftçilere destek müjdesi!

Arpa ve buğday üreticisine destek olmak amacıyla TMO’dan destek müjdesi geldi. Resmi Gazete’de yapılan açıklama doğrultusunda buğday için kilogram başına 1 TL verilecekken, arpa için 0,50 TL verileceği belirlendi. Yapılan karar doğrultusunda 2022 Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan ve buğday, arpa üretimi yapan aynı zamanda ürettikleri buğday ve arpayı TMO’ya satan çiftçilere, sattıklarını gösteren belgelerin bulunması dahilinde TMO prim desteği ödeneği verileceği belirlendi. 2022 yılında satış yapan çiftçilere verilecek olan TMO prim desteği sonucunda, pek çok çiftçinin yüzünün güleceği düşünülürken destek ödemesinin verim değerlerinin maksimum iki katma kadar ve alım satım belgesinde yer alan miktar esas alınarak ödemenin gerçekleştirileceği belirlendi. Aynı zamanda TMO’nun buğday ve arpa üreticilerini desteklemek amacıyla yürürlüğe soktuğu bu ödemeyi alan çiftçiler 2022 yılında Bakanlık tarafından yapılacak diğer destek ödemelerinden de yararlanabilme imkanı sunuluyor. Yapılacak olan destekleme ödemesinde  06.06.2022 ile 01.09.2022 tarihleri baz alınacak. Bu tarihler arasında TMO’ya satış yaptığını gösteren çiftçilere TMO tarafından destek ödemesi yapılacak.

Destek ödemesinden yararlanmak isteyenler dikkat etsin!

2022 TMO buğday ve arpa destek ödemesinden yararlanmak isteyen ve Çiftçi Kayıt Sisteminde var olan çiftçilerin en geç 01.09.2022 tarihine kadar hasatlarını TMO’ya satması gerekiyorken, satım evraklarıyla birlikte 06.06.2022 tarihine kadar il / ilçe müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor. Bu durum itibarıyla TMO destek ödemesinden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacak. Aynı zamanda çiftçilerin ürünlerini TMO’ya satmamaları durumunda TMO’nun açmış olduğu destekleme ödemesinden yararlanamayacağı da yine Resmi Gazete’de yayınlanan bilgiler doğrultusunda yer alıyor. Bu durum itibarıyla TMO’nun destek ödemesinden yararlanmak isteyen çiftçiler ilgili kurum ve kuruluşlara başvuru yapmayı ihmal etmesin.