Fiyat hareketlenmesinden, bal da nasibini aldı. Bal fiyatlarında meydana gelen bu gelişme, bal fiyatlarının fazlasıyla yükselmesine ve neredeyse fiyatların ikiye katlanmasına neden oldu. Konuya ilişkin önemli detayları Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin verirken, fiyatların ciddi oranda artacağı düşünülüyor. İşte bal fiyatlarında yaşanan o kriz ve vatandaşı bekleyen gerçekler…

Bal fiyatları rekora koşuyor!

Bal fiyatlarında yaşanan artış büyük bir gerilimin oluşmasına neden oldu. Her geçen gün bilhassa gıda noktasında yaşanan zamlar, vatandaşın en temel ihtiyaçlarından bir tanesi olan beslenme ihtiyacının büyük ölçüde önüne geçerken, konuya dair Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin’in yaptığı açıklama doğrultusunda geçen yıl göz önüne alındığında 1 kilo çiçek balının üretim maliyetinin 25 – 26 TL bandında olduğu biliniyorken bu yıl bal üretim maliyetinin ikiye katlanmasının ardından fiyatların 58 – 60 TL civarına çıktığı belirlendi. Bal üretim fiyatlarında yaşanan bu ciddi artışın ardından başka bir veri paylaşımında bulunan Şahin, üreticinin geçen yıl toptan satışını gerçekleştirdiği satış fiyatının 30 TL olduğunu dile getirirken bu sezonda fiyatların 75 – 80 TL bandına çıktığı belirlendi. Artan girdi maliyetleri dolayısıyla, tarım ürünlerinin tamamında ciddi oranda fiyat artışları yaşanmaya başlandı. Yaşanan fahiş artışından elbette arıcılar da fazlasıyla nasibini aldı. Bal üretim fiyatlarında yaşanan iki katı fiyatların ardından balın satış fiyatlarında da 2 – 3 kat fazladan olması bekleniyor. Geçen yıl ile bu yıl arasındaki verileri detaylı bir şekilde açıklayan Şahin sözlerine şu şekilde devam etti “60 TL’ye mal ettiğimiz balı kimse bizden 50 TL’ye vermemizi beklenmesin. O yüzden bu yıl üreticinin 1 kilogram çiçek balı için toptan satış fiyatı en az 75-80 TL aralığında olacaktır”

Mazot fiyatlarındaki artış arıcıların rotalarını etkiledi

2022 yılına girdiğimiz andan itibaren mazot fiyatlarında yaşanan zamlar, arıcıların rotalarında ciddi değişikliklerin oluşmasına neden olurken bu lokasyon değişiminden fazlasıyla etkilendiklerini dile getiren Şahin, “Arıcılarımızın yüzde 25-30’u gezginci arıcılılıktan geri adım attı. Bu çok tehlikeli bir sinyaldir. Neden? Önünü göremiyor çünkü… Bir arıcımız yılda 4-5 nakil yapıyor. Bu da 20 bin kilometre yol yapan arıcılarımız olduğunu gösterir. Nakliye maliyetimiz 4 kat arttı. Daha önce 20-30 bin TL harcayan bir arıcılık işletmesi 100-150 bin TL nakliye ödemek zorunda kaldı. Bu insanlar ne kadar bal alacak ki bunu ciro edip karşılığını bulabilecek? Bulamayacağı ve böyle bir sermayesi olmadığı için arıcılarımızın yüzde 30’u gezginci arıcılıktan soğudu. Dolayısıyla gelecek yıllarda bu konu üzerinde çok ciddi şekilde durulması gerekir” şeklinde konuştu.

İLGİLİ MAKALE  Google Haritalar'ın gizli özelliği. 'Benzin fiyatlarını' görebiliyorsunuz!

Geçen yıl Türkiye’de yaşanan orman yangınının büyük bir kayıp olmasına değinen Şahin, konuya ilişkin herhangi bir çalışma yapılmamasından dert yanarken “Yani 10 bin hektar çam balı ormanı kül oldu. Bunların yerine tekrar acilen transplantasyon yapılmalı. Yeni bal ormanları kuruluyor ama bunlar 10-20 yıl sonra biz arıcılara katkı verecek. Bir de oralara dikilen bazı bitkiler çam balının yerini ikame etmiyor. Çam balı milli bir balımız. Artık transplantasyon dediğimiz çam basra böceğimizi olan yerlerden olmayan noktalara aşılamamız lazım. Ege Bölgesinin tamamında bu yapılmalıdır. Bunun kararını Tarım Orman Bakanlığımız ve bünyesindeki Orman Genel Müdürlüğü vermesi gerekiyor. Eğer bu konuda hızlı adım atılmaz ve bu transplantasyon yapılmaz ise yanan orman alanları için 35 yıl beklememiz lazım. Türk arıcısı 35 yıl bekleyemez. Eğer bu alanlardan her yıl 40 bin ton çam balı üretiyorsanız bu alanların acilen yenileme çalışmalarının başlatılması lazım. Şu ana kadar bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadı. Arıcılar şu an kül olan bu 10 bin hektarlık alanlardan yararlanamıyor. Türkiye’de arıcılar bu çalışmanın yapılmasını dört gözle bekliyor” şeklinde sözlerine devam etti.