Ülkemizdeki enflasyon rakamları nedeni ile alım gücü günden güne eriyor. Bununla beraber asgari ücret ile çalışan bir kimse, Ocak ayında yapılan zamdan hiçbir şey anlayamadı. Zam sağanağı nedeni ile Türkiye’de hayat pahalılaşmaya devam ediyor. Ayrıca yapılan zamlar olmasına karşın, alım gücünün geçen yıla göre çok daha kötü bir seviyede olduğu da aşikar. İlk 4 ayda tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) yüzde 31.71 artarak yıl başında memur ve emekliye yapılan enflasyon farkı ve ek zamla birlikte verilen tüm zamların üzerinde bir orana sahip.

Fark ödemeleri yapılacak

Ocak 2022’de memur ve memur emeklilerine yüzde 5’i toplu sözleşme yüzde 2.5’i ek zam olmak üzere toplam yüzde 7.5 oranında bir zam yapılmıştı. Fakat geçtiğimiz 4 ay içerisinde enflasyon oranları yüzde 31,71 seviyesine dayandı. Bu oranların ortaya çıkmasından sonra da memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı alacağı konuşulmaya başlandı. Ancak alınacak bu enflasyon farkı oranı ise yüzde 24 civarında olması bekleniyor.  Bununla birlikte, bu fark Temmuz ayına kadar alınamayacak.

Yeni yıla 5 bin 972 lira maaşla giren en düşük dereceli memurun alım gücü 4 bin 534 liraya kadar düştü. Bununla birlikte memurlar bin 438 lira kaybetti. Aynı dönemde öğretmen bin 603 lira, profesör 3 bin 570 lira, hemşire ise bin 796 lira alım gücü kaybına uğradı. 4 ayda en düşük memur emeklisinin aylığında 991 lira kadar erime de yaşandı.

Tarihin en yüksek zammı yapıldı

Geçen yılın enflasyonu nedeni ile asgari ücret ile çalışan vatandaşlara yüzde 50,5 oranında bir zam yapıldı. Yapılan zam ile birlikte asgari ücret ile çalışan bir kişi, Ocak 2022’den bu yana 4 bin 250 Türk lirası maaş almaya başladı. Ancak ilk 4 ayda oluşan enflasyon nedeni ile bu maaş bile bir ev geçindirmeye yetmiyor. Domatesin 30 Türk lirasına dayandığı bir piyasa nedeni ile aile geçindiren kişiler, oldukça zor anlar yaşamakta. 2022 yılının ilk 4 ayındaki oluşan enflasyon nedeni ile 3 bin 229 Türk lirasına denk gelen asgari ücret ile herhangi bir kişinin, normal bir şekilde yaşaması bile oldukça zor. İlk dört aydaki enflasyon yüzde 31,71 oldu. Bu rakamlar ile brilikte asgari ücret ile çalışan bir vatandaş, yaklaşık olarak bin 382 Türk lirası kaybetti.

İLGİLİ MAKALE  Asgari ücret zammında son dakika gelişmesi. Masadaki 'zam' açıklandı

ENAG’a göre yüzde 40.44 kayıp var

Enflasyon hesaplaması yapan Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre, ilk 4 ayda yüzde 48,16 oranında bir kayıp olduğu düşünülüyor. Yapılan hesaplamalara göre, memur ve emeklinin enflasyon yüzünden uğradığı kayıp ve 4 aylık fark alacağı yüzde 40.66 oldu. Bu kayıpların ise kapatılamaz bir seviyeye yaklaşılmasından korkuluyor. Ayrıca bu hesaba göre memur bin 941 lira, memur emeklisi bin 338 lira, en düşük işçi emeklisi aylığı da 813 lira kadar eridi.

Zamma kadar enflasyon her şeyi yiyip bitirecek

4 ayda yüzde 31.71’e ulaşan enflasyon, yılbaşında reel zam verilmeden sadece geçmiş enflasyon kaybı telafi edilen işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerini daha da zora sokamaya başladı. Bununla birlikte yılbaşında 2 bin 500 liraya yükseltilen en düşük işçi, çiftçi ve esnaf emeklisi aylığı 602 lira eriyerek bin 898 liraya kadar gerilemiş durumda. Bu emekliler Temmuz ayına kadar enflasyon kaybı yaşamaya devam edecek, ancak telefi zammı 2 ay sonra hesaplara yatmaya başlayacak.