Ocak ayı itibari ile işlenmeye başlaya asgari ücret zamları kapsamında ülkemizde alınan en düşük maaş 4253,42 Türk Lirası olarak belirlenmiş şekilde çalışanların hesaplarına yatırılıyor. Fakat yıllardır ilk kez uygulanacak olan yeni bir formül ile yılda bir kez yapılan asgari ücret zammı ikinci kez Temmuz ayı itibari ile hesaplara yatırılmaya başlanacak maaşlarda etkili olacak. 2022 yılına ait ilk zamlar neredeyse %50 oranında işlenmiş iken ikinci bir zammın geleceği haberi üzerine ise asgari ücretli çalışanlar aylardır bu konuda yapılan açıklamaları takip ediyor.

Asgari ücrete Temmuz zammı

Bilindiği üzere Temmuz ayı ile birlikte memur ve emeklilere her yıl yapılan yıl arası zamlar bu yıl da ilk altı ayın enflasyon değerleri baz alınarak bir ortalama şeklinde işlenecek. Fakat artan global enflasyon nedeni ise bu yıl Temmuz zammı içerisine asgari ücretli çalışanlar da dahil edilecek ve bu politika ile birlikte hiçbir vatandaşın enflasyon karşısında ezilmemesi sağlanmaya çalışılacak. Temmuz ayı içerisinde gelecek olan zamlar ile birlikte ilk altı ayın enflasyon ortalaması alınacak ve bu enflasyon ortalaması bazında bir ortalama zam maaşlara eklenecek. Asgari ücrete yıl başında yapılan %50’ye yakın zam ile birlikte vatandaşlar oldukça sevinmişti. Şimdi tekrar işlenecek olan bu zam ile birlikte halka refah sunulmaya çalışılacak ve bu alanda yapılacak çalışmalar hala devam ediyor.

Cumhurbaşkanı açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklama ile asgari ücretli çalışanları sevindiren bir gelişmeyi gündeme getirmişti. Yapılan açıklama temmuz ayında yapılacak olan ikinci enflasyon zammı ile birlikte asgari ücretli çalışanların da tıpkı memur ve emekliler gibi maaşlarında zamlar alacakları ve bu sayede refah seviyelerinin yükseltilmesine yardım edileceğiydi. Bu açıklama sonrasında çalışmalar başlatıldı ve tıpkı memurlar ile emekliler gibi asgari ücretli çalışanlar da Temmuz zamları kapsamına alındı. Çalışmalar devam ederken, açıklanan enflasyon oranlarına bağlı şekilde belirli tahminler de ortaya çıkmaya başladı.

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

Yapılacak olan asgari ücret zammı adına yapılan çalışmalar ve açıklamalar ile birlikte akıllarda yavaş yavaş bir fiyat aralığı oluşmaya başladı. Özellikle her ayın açıklanan aylık enflasyon ortalamaları yüzdeleri ile hesaplandığında bu oranlar gerçeğe daha da çok yaklaşıyor. Şu an için ilk altı ay adına belirlenmiş ortalama enflasyon değerinin yüzde 40 civarında olduğunu hesaba katarsak, bu da ortalama olarak bu aralıkta bir zam yapılacağı tahminin ortaya çıktığını görebiliriz.

İLGİLİ MAKALE  Güncel çimento ve beton fiyatları: 'Çimento fiyatlarına' gelen zamlar durmuyor!

Genel tahminler ve açıklanan enflasyon değerlerine bal-kıldığında ise asgari ücrete yapılacak zammın sonrasın yeni asgari ücretin ortalama olarak 6 bin Türk Lirası civarında olması bekleniyor. Araştırmacılar tarafından yapılan tahminlerin geneli bu seviyeyi gösterse de daha düşük bir tahmin olarak asgari ücretin 5 bin Türk Lirası olacağı da düşünülüyor. Genel olarak ise asgari ücretin yapılacak olan zam ile birlikte 5 bin Türk Lirası üzerine çıkarılacağı tahmin edilmekte. Ayrıca eğer beklenen yüzde 39,67 oranında 6 aylık enflasyon oranı gerçekleşir ve bu oranda asgari ücrete de zam gelirse net asgari ücretin 5.940 Türk lirası olacağı bekleniyor.

Amaç vatandaşı korumak

Asgari ücrete yapılacak olan zamlardaki asıl amaç tüm vatandaşların artan enflasyon karşısında ezilmesini önlemek. Asgari ücret le çalışan vatandaşların artan fiyatlara ve hayat pahalılığına karşı korunması için yapılması hedeflenen zamların işlenmesi halinde eğer bu zamlar beklendiği gibi bir aralıkta gerçekleştirilirse amaç doğrultusunda güçlü bir hamle atılmış olacak. Henüz resmi bir açıklama gelmediği için şimdilik belirlenen ücretler yalnızca tahmin olarak açıklanmakta. İlerleye günlerde ise ilk altı aylık enflasyon ortalaması net bir şekilde hesaplanmış hali ile açıklanacak ve bu kapsamda yapılacak zamlar da netleşmiş olacak.