Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altın ile ilgili tahminlerini aktardı. kendi YouTube kanalı üzerinden yorumlarına devam eden İslam Memiş, FED’in faiz kararlarından sonra neler olacağını teker teker anlattı. Piyasaların Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) 75 baz puanlık faiz arttırımının fiyatlandırdığını belirten İslam Memiş, şu an için piyasaların bu faiz kararına karşı sakin kaldığını belirtti.

“Endişeli bir piyasa bizi bekliyor olabilir”

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) almış olduğu 75 baz puanlık politika faiz artışının piyasalar tarafından sakin karşılandığını belirtti. Yukarı yönlü kırılmaların şu an için gerçekleşmediğini söyleyen İslam Memiş, “Piyasalar 75 baz puan artışlık faiz artırımını fiyatladı. 100 baz puan beklentisi de var. Dolar endeksi 106.83 seviyesinde yatay ve sakin bekleyişini sürdürüyor. FED Başkanı Powell’ın açıklamalarından sonra bir kırılma olacak mı göreceğiz. Yukarı yönlü bir kırılma olmaması 75 baz puanı sakin olarak karşıladığını gösteriyor. 100 baz puan gelirse yukarıya doğru hareketlenme olur. Endişeli bir piyasa bizi bekliyor olabilir.” sözlerini kullandı.

Fiyatlamalar Eylül’de başlayacak

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, mevcut fiyatlamaların şu an başlamadığını belirtti. 2 hafta öncesinde resesyon riskinin fiyatlamasının gerçekleştiğini belirten İslam Memiş, u hafta da FED’in ön planda olduğunu anlattı. Ancak FED fiyatlamasının gerçekleşmediğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “2 hafta önce resesyon fiyatlanmıştı, bu hafta ise FED ön planda kaldı. Tamamen fiyatlandığını düşünmüyorum. Eylül ayı itibariyle fiyatlayacaktır. 1.si FED’in faiz kararından sonra ters köşe olmamak lazım. Sürpriz bir karar açıklanmazsa emtia ve kripto paralarda beklenen hareketler gerçekleşmeyebilir. Tam aksine dolarda gevşeme kripto ve emtialarda artma olabilir. Bu yüzden bugünkü açıklamaya göre kısa vadeli panikle pozisyon almamak gerekir. Yarınki büyüme rakamları verisini de görmek lazım. Yatırımcılarda ters köşe olma ihtimali bu akşamki karardan sonra yüksek. Temkinli olup açıklamaları gördükten sonra pozisyon almalarını söyleyebilirim.” diye konuştu.

Dolar bir yatırım aracı değil

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, doların bir yatırım aracı olmadığını iddia etti. Şu an için doların 17 TL ile 18 Tl arasında gidip geleceğini belirten İslam Memiş, doların şu an ki seviyesinden alım yapılmaması gerektiğini vurguladı. Bunlar ile birlikte yıl sonundaki dolar tahmini belirten İslam Memiş, yıl sonunda doların 20 ile 21 lira seviyelerinde olabileceğini aktardı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Dolar 17-18 arasında dolarda devam bekliyorum. Ağustos’ta geriye doğru bir hareket bekliyorum. Müdahale yine gelebilir ama yılın son çeyreği ayrı bir süreç onu sonra yorumlarız. Yıl sonu için 20-21 lira gibi bir öngörüm var. Şu anki 17-18 liranın uygun bir yatırım seviyesi olduğunu düşünmüyorum. Doların bir yatırım aracı olduğunu da düşünmüyorum. Parite dip seviyelerde olduğu için dolardan daha fazla kazandıran yabancı para birimleri olacağını düşünüyorum.” sözlerini sarfetti.

İLGİLİ MAKALE  80 gram altın ne kadar? Altın yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekilen detaylar

Altın ve gümüş fiyatları baskılanıyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son birkaç aydır altın ve gümüş gibi emtiaların fiyatlarının baskılandığını belirtti. Bunlara ek olarak İslam Memiş, bu baskılamayı merkez bankalarının enflasyon ile mücadele için yaptıklarına değindi. Ons gümüş ve dolar seviyelerinde bakıldığında gram gümüş fiyatlarının yıl sonunda yükselişe geçeceğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Gümüş yine altın gibi manipüle edilmiş baskılanmış değerli bir emtia. Bu kadar yüksek enflasyonun karşısında altın ve gümüşün baskılanması mantıkla açıklanamaz. Ancak merkez bankaları enflasyonla mücadele için baskılıyor. Ons gümüş ve dolar kurundaki seviyelere bakınca yılın son çeyreğinde gram gümüşün de hızlı yükselişlerine neden olacaktır. Yıl sonuna kadar gümüşün ons fiyatında 10 dolarlık bir atak bekliyorum. Yani gümüşün ons fiyatı, gram altını kurtaracak. Gümüşün ons fiyatı, altına kıyasla rasyodan kaynaklı pozitif ayrıştığını gözlemliyoruz. Ne kadar çok baskılanmış enstrüman varsa patlaması çok hızlı oluyor. Sabır isteyen bir emtia süreç ama sonuca baktığımızda herkes sepetimde mutlaka gümüş olsun diyecektir. Yukarı yönlü hareketler hem ons hem gram bazında yıl sonunda görülecektir.” ifadelerine yer verdi.