Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam memiş, altın fiyatları ile ilgili tahminlerini aktardı. Yaptığı açıklamalarda altın fiyatlarının ne zaman düşeceği ile ilgili bilgi verdi. Altın fiyatları belirlenen kritik seviyelerin altına inmişti. İslam Memiş’de bu düşüş ile brilikte ne zaman altın alınması gerektiğini belirtti. Özellikle BBDK’nın hamlesi sonrası gerileyen dolar ve altın fiyatları, hala enflasyona karşı güvenli bir liman olma özleliğini korumakta.

Ons altın değerlendi

Ons altın fiyatları haftaya yükselişle başlamıştı. Gram altın fiyatları da Ons altına paralel bir şekilde yükselmeye devam etti. Bu gelişmelerin üzerine Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, “Dar bant aralığına sıkışan bir emtia fiyatı var. Gümüş ve altının ons fiyatında görüyoruz, satış baskısının devam ettiğini görüyoruz. Ons altın 1680 ile 1720 dolar arasına sıkıştı.” diye açıklamalarda bulundu.

Piyasalar merkez bankalarına bakıyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, piyasaların durumunun merkez bankaları tarafından açıklanacak olan politika faizlerine bağlı değişeceğini vurguladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) açıklayacağı olan faiz kararları ile beraber her şeyin değişeceğini belirtti. Banlara ek olarak geçen hafta, FED’in 75 baz puanlık bir faiz kararı alması bekleniyordu. Beklentiler nedeni ile de kripto para, altın ve dolar aftaya yükseliş trendinde başladı.

Bireysel hesaplara saldırılar başladı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, hackerların bireysel banka hesaplarına saldırıda bulunduğunun altını çizdi. Bu gibi saldırılar nedeni ile de zengin insanlar, birikimlerini ve varlıklarını daha çok gayrimenkul gibi yatırım araçlarına yapıyor. İslam Memiş de hem bireysel hem de şirket bankacılık şifrelerinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu sayede daha korunaklı bir hesap olur ve siber saldırılardan korunursunuz. Hackerların rüşvet isteyeceklerini ve bankalarında a bu rüşveti vereceğini anlatan İslam Memiş, bireysel kullanıcıların bu durumdan çok kötü etkilenceğini anlattı.

Kripto paralarda durum ne?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kripto para ve özellikle Bitcoin hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bitcoin uzun bir zamandır 20 bin dolar seviyesinin üstüne çıkamıyordu, çıksa bile tutunamıyordu. Ancak Bitcoin, haftaya yükseliş ile başladı. Şu an için 22 bin dolar seviyesinde dolaşmaktadır. Bunlara ek olarak Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, “Tepki alımları sebebiyle yüzde 6 değer kazandı. Bu yükseliş anlamına gelmiyor. Yükseliş trendi demek için 24 bin, sonrasında ise 26 bin dolar seviyesini görmesi gerekir.  Dolar endeksinde 107 seviyesini görüyoruz, biraz satış var. Haftaya dolar karşısında olan enstrümanlar alıcılı başladı. Önümüzde Fed toplantısı var, faiz artırım süreci mevcut. FED’in 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi ile kripto paralar 24 bin dolar seviyesini geçememesi durumunda  kripto paralarda yatay seyir devam edecek.” yorumlarına yer verdi.

İLGİLİ MAKALE  Kripto para ve finans dünyasında short açmak

Dolar kaç olur?

Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, doların geleceği nokta ile ilgili de yorumlarda bulundu. BBDK’nın aldığı karar sonrası dolar kuru, 1 lira civarında gerilemişti. Ancak dolar tekrardan toparlandı ve Kurban Bayramı öncesi 17 lira seviyelerine yerleşti. Dolar için tahminlerini aktaran İslam Memiş, ileriki yılda doların insanlara büyük paralara kaybettireceğini söyledi. ALtın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Doların bu denli değer kazanması ile insanlarda dolara güvenin, dolar bir rezerv paradır, dolar alın gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor.  Halbuki 2023’e geldiğimizde ters bir rüzgar göreceğiz. 2022’de agresif faiz artırımı yapan Fed’in 2023’te agresif bir faiz indirimine gideceğini göreceğiz. Covid-19 vakalar artıyor ve Avrupa’da Eylül itibari ile enerji krizi yaşanacak.  Doların gerçek değeri bu değildir; yatırımcıya en fazla kaybettirecek paradır. Dolar 100 seviyesinin altında olmak zorundadır. Euro’nun getirisi daha fazla. Öyle bir illüzyon yapıyorlar ki bütün dünyadaki insanları korkutarak dolara yönlendirmeye çalışıyorlar, buna Rusya karşı çıktı. Doların sonu iyi gözükmüyor.” ifadelerini kullandı.