Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye’nin illerinin bankaya olan her türlü borçlarının bir haritasını çıkarttı. Çıkan haritada herkes İstanbul’u aradı ama listenin başında yer alan iller bir hayli şaşırtmış durumda. Türkiye’nin yükselen enflasyonu ile insanlar, normalden çok daha fazla kredi ve kredi kartı kullanmaya başladı. En hızlı artış ise kredi kartlarında görüldü. Bununla birlikte batıklardaki ortalama artış hızı ise yüzde 69 seviyesine kadar çıktı. Türkiye’de 36,1 milyon kişinin bankalara kredi ve kredi kartı borcu bulunuyor.

En hızlı borç artışı kartlarda

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu2nun (BDDK) ikinci çeyrek için hazırlamış olduğu Fintürk verileri, vatandaşların bankalara olan kredi kartı borçlarının bir hayli arttığını gösteriyor. Haziran ayı itibari ile Türkiye’de toplam kredi kartı harcamaları 284 milyar 801 milyon TL’ye kadar ulaştı. En hızlı kredi kartı borç artışı gösteren il ise yüzde 107’lik seviyesi ile Konya oldu. Enflasyonun artışı ile birlikte Türk halkının alım günü bir hayli düştü. Bu düşüş nedeni ile de 81 ildeki kredi kartı harcamaları yüzde 85 oranında artmaya başladı. Kredi kartlarının artış hızı tüm şehirlerde artış gösterdi. Bunlara ek olara ise en düşük artış hızı gösteren il, yüzde 40,46 ile İstanbul oldu.

Kişi başına düşen toplam mevduat değeri ne kadar?

Emekli maaşı için banka sırasında

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye’de kişi başına düşen toplam mevduat değerini ortaya çıkarttı. Mevduat, bankada bulunan her türlü varlığa denilmektedir. 2022 yılının Ocak ile Haziran ayı arasındaki kişi başına düşen toplam mevduat değeri Bayburt’ta 17.3 bin, Bingöl’de 16.6 bin, Ardahan’da 15.0 bin, Kars’ta 14.6 bin, Erzurum’da 14.5 bin, Bitlis’te 9.3 bin, Van’da 8.7 bin, Muş’ta 8.3 bin, Hakkari’de 8.1 bin ve Ağrı’da 8.0 bin TL olarak görülmektedir.

Kredi kartı harcamaları illere göre değişiklik oranı

bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), illere göre kredi kartı harcamalarındaki değişimi il il sıraladı. İlk sırada ise Konya yer almaktadır. Son sırada ise herkesi şoke eden bir il yer almaktadır. İstanbul’un burada yer alaması, bütün Türk halkını şoke etti. Bu kadar kalabalık bir şehirin 81 il arasından sonuncu olması, biraz da garip bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Kredi kartı harcamalarının değişiklik oranları şu şekildedir:

  • Konya: Yüzde 107,8
  • Şırnak: Yüzde 97,9
  • Şanlıurfa: Yüzde 96,11
  • Bayburt: Yüzde 95,22 
  • Kilis: Yüzde 92,53
  • Aksaray: Yüzde 92,45
  • Antalya: Yüzde 91,64
  • Diyarbakır: Yüzde 91,27
  • Eskişehir: Yüzde 90,69
İLGİLİ MAKALE  Kredi kartında yeni dönem 1 Şubat'ta başlıyor. Kredi kartı sahipleri dikkat

Kişi başında düşen kredi miktarı ne kadar?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, doğu illerinde kişi başına düşen banka kredisi miktarının çıkarttı. 81 ile göre kişi başına düşen banka kredisinin doğu illerinde daha yüksek çıkması ise doğu illerinde banka kredisi ile yeni işletmeler veya yatırımların yapılmaya başlandığını gösteriyor. Doğu illerinde kişi başına düşen kredi oranında birinci sırada olan il 37.8 bin TL ile Elazığ olurken, Erzurum 29.7 bin TL ile ikinci, Tunceli 26.5 bin TL ile 3’üncü, Ardahan 23.1 bin TL ile dördüncü, Malatya 22.9 bin TL ile beşinci sırada yer almaktadır.