Ülkemizde yemek dendi mi her şey bir kenara itilir ve gündem tamamiyle yemeklerle dolar. Hal böyle olunca da ufak çapta tartımalar da yaratan yemeklerdeki yeni gündem, zeytinyağlılar. Zeytinyağlı yemeklerin nasıl yendiği konusunda hala tartışmalar devam etmekte. Bu yazımızda bu konuyla ilgili istediğiniz cevapları bulabilirsiniz.

Zeytinyağlı yemekler ısıtılır mı?

Zeytinyağlı yemekler, adından da anlaşılacağı gibi zeytinyağı ile yapılan yemeklerdir. Genellikle yaprak sarma, biber dolması gibi yemeklere tad veren zeytinyağı, tek başına da oldukça yararlı bir sıvı yağ çeşididir. Ülkemizde zeytinyağı, genellikle meze yapmak ve salatalara dökmek için kullanılmakta. Ancak Ege yöresinde ise bu durum böyle değil. Ege yöresinde, insanlar her türlü yemeği (etli veya etsiz) zeytinyağı ile yapmaktadır. Ayrıca bu yaptıkları yemekleri de ısıtarak tekrardan tüketmektelerdir.

Zeytinyağlı Kereviz Tarifi

Zeytinyağlı Kereviz Tarifi

Zeytinyağı içerisinde tekli doymamış yağ asitleri bulunmaktadır. Bu yağ asitleri ise kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır. Bu yüzden zeytinyağı ile yapılan yiyecekler oldukça sağlıklıdır. Tekli yağ asitleri, hücrenin korunması ve gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Bazı kişiler zeytinyağı ısıtılınca özelliğini kaybedeceğiniz vurgular. Fakat zeytinyağı içerisindeki bu tekli yağ asitleri, yüksek derecedeki ısılarda bile yapısını korumaktadır. Bu yüzden zeytinyağını ısıtmak sağlık açısından herhangi bir handikapa neden olmamaktadır. Zeytinyağlı yemekleri soğuk ya da sıcak yemek, tamamiyle sizin damak zevkinize kalmış bir durum. Zeytinyağından alacağınız faydalar her iki durumda da sizin için etkili olacaktır.

Zeytinyağı içerisinde polifenoller bulunur. Polifenoller daha çok sindirim sistemi yararına çalışan bileşenlerdir. Ayrıca polifenoller, bitkilere yeşil rengi veren doğal bir bileşendir ve ısıya karşı duyarlıdır. Fakat ısıya karşı duyarlı olan polifenoller, zeytinyağlı yemekler içerisindeki özelliklerini kaybetmezler. Aksine zeytinyağında bulunan bu polifenoller, zeytinyağı ile pişirdiğimiz yemeğe geçerek orada kalmaya devam eder. Bu sayede ısıtılmış zeytinyağlı yemeğin bizlere herhangi bir handikabı bulunmamaktadır.

Zeytinyağı ısıtıldığında trans yağ açığa çıkartır mı?

Trans yağlar, sağlık açsından oldukça zararlıdır. Çünkü trans yağlar diyabete, alerjik reaksiyonlara, kalp hastalıklarına ve kolesterole neden olabilmektedir. Bu yüzden uzmanlar, trans yağlardan uzak durmamızı ısrarla vurgulamaktadır. Zeytinyağı ile kızartma yapılınca trans yağların açığa çıktığı söylenmekte. Fakat bu yanılgı tamamen yanlıştır. Çünkü zeytinyağı ile gönül rahatlığıyla kızartma yapabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Akşama ne pişirsem diye düşünmeyin. Ezber bozan 'zeytinyağlı dolma' tarifi

Zeytinyağı nasıl saklanmalı?

Zeytinyağının saklanması mühim bir konudur. Çünkü zeytinyağı, düzgün bir şekilde saklanmazsa çabucak bozulabilir. Bu yüzden zeytinyağınızı saklarken belli kuralları dikkate almanız gerekmekte. Zeytinyağı ısı, ışık ve oksijenden oldukça etkilenmektedir. Bu yüzden zeytinyağınızın şişesinin kapağını her zaman kapalı tutarak, şişenin hava akışı almamasını sağlamanız gerekmektedir. Ayrıca ocak yanındaki dolaplarda değil, oda sıcaklığına sahip başka dolaplarda zeytinyağınızı muhafaza etmenizi tavsiye etmekteyiz. Bununla beraber zeytinyağının saklandığı yer karanlık, ışık almayan bir yer olmak zorunda. Çünkü ışık ile etkileşime geçen zeytinyağı, ışık gördüğü takdirde bozulma hızı maksimum seviyelere fırlayacaktır.

Her paketlenmiş ürün gibi zeytinyağların da son tüketim tarihleri bulunmaktadır. Fakat çoğu kişi, zeytinyağlarda son tüketim tarihinin bulunduğunu bilmiyor. Aslına bakacak olursak, zeytinyağların da son tüketim tarihleri bulunmaktadır. Belli bir tarihten sonra kullanılmayan zeytinyağı, sağlık açsından zararlı olacaktır üzerinde bakterileri tutmaya başlayan zeytinyağı, son tüketim tarihi sonrası tüketildiğinde bir çok hastalığın sebebi olabilir.