Sabah kahvaltılarında çeşit çeşit çıkarılarak sofraları keyiflendiren ve hem leziz hem sağlıklı yapısı ile hayatımızı kolaylaştıran gıdalardan olan zeytinler ile ilgili uzmanlardan gelen son açıklamalar ise şaşırtıcı bir yorum katıyor. Zeytin tüketimine yeni bir bakış açısı getirecek olan açıklamalara bakıldığında ise aslında yıllardır kahvaltı sofralarımızda yer alan zeytinlerin tüketimi konusunda ne kadar eksik davrandığımızı görmüş oluyoruz.

Zeytinin çekirdeklerini çöpe atmayın

Zeytin tüketimine yeni bir bakış açısı getirecek olan açıklama ise zeytin çekirdeklerinin çöpe atılması yerine bu çekirdeklerin tüketilmesinin insan sağlığı açısından büyük faydaları olduğu belirtilirken, günde ortalama olarak 5-6 adet zeytin çekirdeği yutulmasının kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu ortaya çıkan gerçekler arasında. Sabah kahvaltılarında sofraların yıldızı konumunda olan zeytinler çeşit çeşit sunuluyor ve her çeşidi farklı bir faydaya kapı açıyor. İşte zeytin çekirdekleri de zeytinlerin birer çeşidi gibi farklı faydalarını bizlere sunarken, günün ilk öğününde bu çekirdeklerden yutulması günlük hayatın geri kalanını da etkiliyor. Kötü kolesterolü düşüren zeytin çekirdeği aynı zamanda mide asidini de dengeleyen bir yapıya sahip. Yapısı sayesinde her sabah 5-6 adet kadar zeytin çekirdeğinin yutulması mide hastalıklarından korunmamıza yardımcı oluyor.

Zeytin çekirdeği faydaları

Zeytin çekirdeğinin kolesterolü düşürdüğü ve mide sağlığını koruduğu bilinenler arasında iken sağladığı faydalar bunlar ile sınırlı değil. İşte zeytin çekirdeğinin faydaları:

  • Zeytin çekirdeği kolesterol ve mide yapısına sağladığı katkıların yanı sıra aynı zamanda sindirim kolaylığı sağlıyor. Yüksek besin değerlerine sahip yapısı ile sindirim sisteminde yaşanan sorunların giderilmesini sağlıyor.
  • Zeytin çekirdeği hemoroit ve basur gibi sorunlar ile karşı karşıya olan bireylerin bu hastalıklardan kurtulmasını sağlıyor. Düzenli zeytin çekirdeği tüketimi basura yol açan nedenleri de ortadan kaldırıyor.
  • Bağırsaklarında sorun yaşayan bireyler eğer düzenli olarak zeytin çekirdeği tüketirlerse bu sorunlardan kurtulmak kolaylaşıyor. Özellikle sindirimin zorlaştığı zamanlarda oluşan kabız gibi şikayetlerin geçirilmesinde ve bağırsakta yararlı bakteri artırımına destek oluyor. Fakat hemoroit sorunu ile mücadele eden bireylerin zeytin çekirdeğini toz haline getirerek tüketmesi öneriliyor.
  • Zeytin çekirdeği düzenli kullanım ile bağışıklık sistemini düzenliyor ve dönemsel hastalıklardan korunmanızı sağlıyor.
İLGİLİ MAKALE  Alzheimer hastalığının en büyük nedeni ortaya çıktı! Bilhassa 30'lu yaşlara dikkat

Zeytin çekirdeğinin zararı var mı?

Zeytin çekirdeklerinin bilinen bir zararı olmamak ile birlikte tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirtmek önemli. Aynı zamanda zeytine alerjisi olan bireylerin tüketmesi tavsiye edilmiyor. Zeytin çekirdeklerinin büyük olanlarının tüketilmemesi de önemli bir nokta. Daha çok küçük çekirdekleri tüketerek yemek borusunda oluşabilecek fiziksel hasardan kaçınabilirsiniz. Büyük haldeki çekirdeklerin ise daha çok toz haline getirilerek tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Zeytin çekirdeği tozu nasıl hazırlanır?

Zeytin çekirdeği tozu hazırlamak için tükettiğiniz zeytinleri önce uzunca bir yıkama işlemi ile tamamen temizlemeniz gerek. Ardından kurutacağınız zeytin çekirdeklerini bir tepsiye toplayarak fırında 120 derece sıcaklıkta birkaç dakika bekletmeniz yeterli kurumuş olan çekirdekleri blender içerisine atarak toz haline getirebilir ve yutmak yerine bu şekilde suya ya da damak zevkinize göre bir içecek içerisinde tüketebilirsiniz. Zeytin çekirdeğinin toz halde tüketiminde ise porsiyon ayarı önemlidir. içecek ya da su içerisine bir tatlı kaşığı kadar eklenerek tüketilmesi tek seferlik bir tüketim için yeterli olacaktır.