Mutfakta öyle gıdalar bulunuyor ki, sağlığımızı baştan aşağıya yenilemekte. Bununla beraber yemeklerimize bu tür gıdalardan birini eklediğimizde, o yemek bizim için lezzet deposundan çok bir ilaca dönüşüyor. Hemen hemen herkesin mutfağında bulunan tahin, insan sağlığı açısından oldukça öncemli bir gıda olarak karşımıza çıkmaktadır. Tahinin içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller vücudu temizlediği gibi, yaptığımız yemeklere de lezzet katmakta da kullanılabilir. Bu yazımızda sizlere tahinin faydalarından bahsedeceğiz.

Tahinin faydaları nelerdir?

Bir susam özütü olan tahin, her türlü yemeğe veya tatlıya katılarak tüketilebilir. Ancak ülkemiz mutfağında en çok pekmez ile karıştırılarak tüketilen tahin, birçok farklı tatlıda da kullanılmaktadır. Tahin, içeriği antioksidan maddeler sayesinde vücutta bulunan bütün toksin maddeleri kolaylıkla temizlemektedir. Bununla birlikte tahinin içerdiği besin maddeleri, kan şekerini dengelemede yardımcı oluyor. Ayrıca kan basıncını da düzenleyen tahin, pekmez ile karıştırılıp tüketildiğinde birçok hastalık için şifa kaynağı olmaktadır.

Yüksek oranda besleyici olan tahinin besin değerleri şu şekildedir:

  • Kalori: 90 kalori
  • Protein: 3 gram
  • Yağ: 8 gram
  • Karbonhidrat: 3 gram
  • Lif: 1 gram
  • Tiamin: Günlük ihtiyacın yüzde 13’ü
  • B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 11’i
  • Fosfor: Günlük ihtiyacın yüzde 11 ‘i
  • Manganez: Günlük ihtiyacın yüzde 11’i

Bütün bunlar ile birlikte içerdiği fosfor ve magnezyum nedeni ile kemik sağlığı için hayati önem taşıyan tahin, aynı zamanda içerdiği B6 vitamini ile vücudun enerji üretimine de katkı sağlamaktadır. Ayrıca tahin içeriğinde bulunan yağın yüzde 50 kadarı tekli doymamış yağdır. Bu yağ asitleri anti – inflamatuar özellikler barındırmaktadır. Bu yüzden de tahin tüketmek, kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.

Tahin, tip2 diyabeti engellemektedir. İnsülin direncinin önüne geçen tahin, kan şekerini dengelemektedir. Bununla birlikte kan basıncını da dengeleyen tahin, gün içerisindeki ani tatlı krizlerini önlemektedir. Susam özütü olan tahin, kalp ve damar hastalıklarını engellemektedir. Özellikle tıkanmış damarları açan tahin, içerdiği maddeler sayesinde vücuttaki enfeksiyonları temizler. Sindirim sistemine olan faydalarını da geçmeden olmaz. Kabızlık ve ishal gibi sindirim hastalıklarının tedavisinde tercih edebileceğiniz tahin, aynı zamanda bağırsakların çok daha verimli ve hızlı çalışmasını sağlıyor. Bu sayede tahin, bazal metabolizmanın da hazılanmasını sağlayarak yağ yakımını da arttırıyor. Aynı zamanda bağırsak içerisindeki bakterileri de düzenleyen tahin, sindirim sistemini rahatlatmaktadır. Bununla beraber tahin tüketmek, mide bulantısı ve kusma gibi sorunların da önüne geçmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Daha iyi tahinli yemediğinize eminiz! Lezzetiyle büyüleyen pastanelere taş çıkartan tahinli poğaçayı mutlaka deneyin

Tahin, antibakteriyel özellikler taşımaktadır. Bu yüzden açık yaralar için bir merhem olarak kullanılan tahin, aynı zamanda vücuttaki enfeksiyonu temizlemek için kullanılabilir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarının temizlenmesinde rol oynayan tahin, oldukça güçlü bir idrar söktürücüdür. Bununla birlikte iltihaplanmaya karşı da kullanılabilen tahin, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olmaktadır. Karaciğer yüzünden vücudunuzda belirli yaralar oluşabilir. Bunun sebebi ise karaciğer yağlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu yaralardan kurtulmak istiyorsanız, günde 1 yemek kaşığı tahin tüketmeniz gerekmektedir. Çünkü tahinin içeriğinde bulunan maddeler, karaciğer yağlanmasının önüne geçecektir. Aynı zamanda tahin tüketmek, karaciğerin daha hızlı yağ yakmasını sağlamaktadır.