Teknolojinin gün ve gün gelişmesi ile artık neredeyse tüm işlemlerimiz artık dijital ortamda işlem görmekte. Bu duruma devlet kurumları da dahil edildi ve e-Devlet gibi birçok bilişim ağı halkın kullanımına açıldı. Bu bilişim ağlarının açılması ile birlikte de halkın henüz ismine ve sistemine alışamadığı farklı dijital resmi kurumlar ortaya çıkmaya başladı. Bu kurumların nasıl kullanılacağı kadar nasıl çalıştıkları ve ne işe yaradıkları da merak edilenler arasında yer alıyor.
UYAP nedir?
UYAP ya da tam ismi ile Ulusal Yargı Ağı Projesi, ulusal bir yönetim bilişim sistemi olarak sunulmuş bir adalet projesidir. Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak ortaya çıkarılan dijital bir uygulama olan Ulusal Yargı Ağı Projesi, merkez birimlerin iş süreçlerini hızlandıran güvenilirliğini arttıran bir dijital platform olması ile biliniyor ve en büyük amacı Adalet Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen evrak işlerinin kağıtsız ortama taşınarak internet üzerinden halledilmesi. Bu açıdan bakıldığında ise benzerlik gösterdiği diğer uygulamalar e-Devlet ve e-Nabız olarak karşımıza çıkıyor ve bu da UYAP sistemini aslında bir e-Adalet sistemi olarak nitelendirmemizi sağlıyor.
UYAP ne işe yarar?
UYAP yani Ulusal Yargı Ağı Projesi sayesinde tüm yargı birimleri faaliyetlerini dijital ortama taşıyarak kağıt ve vakit kaybı olmadan gerçekleştirme imkanı kazanıyor. Bu şekilde arşiv sistemleri de dijital ortam üzerinden yapılacağı için kolaylıkla dava ve evrak işlemlerinize erişim sağlayabiliyor. İlk kullanılmaya başlaması ile birlikte yalnızca yargı sisteminde görevli devlet memurları için kullanım hakkı sunulan UYAP geçtiğimiz dönemde ise halkın da kullanımına açıldı.. Bu sayede yargı işlemi devam eden ya da Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak gerçekleştirilmesi gereken bir işiniz var ise bu işlemi UYAP üzerinden kolaylıkla yerine getirebiliyorsunuz.
UYAP kimler tarafından kullanılabilir?
UYAP sistemi kendi içerisinde farklı platform portalları kapsayan bir sistemdir. Bu da beraberinde farklı kişilerin farklı portalları kullanabileceği anlamını getiriyor. UYAP sistemi içerisinde bulunan portallar sırası ile şu şekildedir:
- UYAP Avukat Portalı
- UYAP Vatandaş Portalı
- UYAP SMS Bilgi Portalı
- UYAP Bilirkişi Portalı
Aynı zamanda UYAP sistemi sürekli olarak geliştirmekte ve her geliştirme ile UYAP sisteminin kullanım alanının daha geniş bir yelpaze ile sunulması beklenmekte.
UYAP sistemi ile hangi işlemler gerçekleştirilebilir?
UYAP sistemine son güncelleme ile birlikte Vatandaş Portalı özelliği getirildi ve bu sayede vatandaşın belirli işlemlerini yargı dairelerine gitmeden halledebilmesi amaçlandı. Vatandaşlar için dava sorgulama gibi işlemler eklenirken, aynı zamanda Avukat Portalı özelliği ile avukatlar da belirli işlemleri ofislerinden gerçekleştirebiliyor. UYAP sistemi kullanarak gerçekleştirilebilecek işlemler ise şu şekilde:
Vatandaş kullanımı
- Dosya sorgulama
- Sürücü belgesi kayıtları erişimi
- Duruşma tarihi sorgulama
- Sabıka kaydı temini
- TAKBİS tapu ve kadastro kayıtlarına erişim
Avukat Kullanımı
- Dosya sorgulama
- Dava açma
- Davaya evrak gönderme
- Davadan evrak indirme
- Duruşma tarihi sorgulama
- Sabıka kaydı temini
- MERNİS nüfus kaydı temini
- Kapanmış dosyalar arşiv kayıtlarını görüntüleme
UYAP nasıl kullanılır?
UYAP sistemi kullanılarak birçok farklı işlem oturduğunuz yerden hallediliyor. UYAP sistemi Vatandaş Portalı’na erişmek için size ayrılmış olan vatandaşlık şifresi ya da e-imza ile giriş yapabiliyorsunuz. Bu imza aynı zamanda e-Nabız ve e-Devlet sistemleri için kullandığınız e-imza ile aynı. Yani devlet bünyesinde işlem gerçekleştirdiğiniz imzanızı ya da e-Devlet sistemine girerken kullandığınız vatandaşlık şifrenizi kullanarak bu sisteme de erişim sağlayabilirsiniz. daha sonrasında ise ayrılmış olan sekmelerden gerçekleştirmek istediğiniz işleme dair araştırmalarınızı yapabilirsiniz.