Günümüzde Türk Dili ve Edebiyatı bölümü okuyan, Edebiyatı merak eden insanlar çok fazla. Fakat iş. bulma konusunda kaygı yaşayan kişiler maalesef bu tür bölümlere yönelmemekte olup, sadece para kazanacakları ve monoton bir hayat sürecekleri meslekleri seçmekte.

Bir Bilene Sorduk? ekibi olarak Edebiyat öğretmeni Ramazan Efe AY’a, merak edilen Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları ne iş yapar? sorusunu yönelttik.

İzleyin: Türk Dili ve Edebiyatı mezunları ne iş yapar?

Türk Dili ve Edebiyatı mezunları ne iş yapar?

Edebiyat bölümü okuyanların sadece öğretmenlik yapabilir yanılgısın yanlış olduğunu vurgulayan AY, kendisinin öğretmenlik yaptığını fakat arkadaşlarından editörlük yapanların bile olduğunu söyledi. Türk Dİli ve Edebiyatı mezunları öğretmenlik dışında arşivlerde çalışabilir, haber sitelerinde veya haber kanallarında editörlük yapabilir, televizyon sektöründe çalışabilir. Dar bir kalıba konulmamasını söyleyen AY, Türk Dili ve Edebiyatı’nın geniş bir atmosferde yer aldığını vurguladı.

“Üniversitede bir arkadaşımız vardı. Kendisinin hedefi üniversitede kalıp öğretim görevlisi olmaktı. Her derste en ön sırada oturur, notlarını tutardı. En sonunda hocaların gözüne girebildi ve şimdi Ege Üniversitesi’nde doçent olarak görev yapmakta”-Ramazan Efe AY

Sadece Edebiyat bölümü okuyanlarının değil, herhangi bir bölümde okuyan kişinin kendisi için bir hedef belirlemesi gerekmekte. Kişi hangi bölümü okursa okusun, herhangi bir hedefi bulunmuyorsa iyi bir kariyer yapamayacaktır.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü okuyanlarının, haber kanallarında veya haber sitelerinde editörlük yapması gerektiğini düşünen AY, sadece dergiler, gazeteler ve televizyonlarda değil aynı zamanda reklam panolarında bile artık yazım yanlışlarını gördüğünü anlattı.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olup sadece yayın işleriyle uğraşan insanlar var. Bu bölümü okuyan insanlar çok fazla iken maalesef devlet bünyesinde çalışan Türk Dili ve Edebiyatı mezunu sayısı çok az. Bununla beraber devlet bünyesindeki istihdam sayısı da çok az.

“TRT gibi devlet kanallarında çok fazla imla ve yazım hataları görmüyoruz. Fakat diğer özel televizyon kanallarında ise maalesef çok fazla yazım yanlışları görmekteyiz.”

Türk Dili ve Edebiyat mezunları devlet bünyesinde çok fazla iş bulamamakta. Bu yüzden kendi bilgilerini kullanabilecekleri daha farklı dallara yönelebiliyorlar. Birkaç yıl öncesine kadar, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları için “Öğretmenlik yapabilir.” ibaresi varken artık bu bölümün mezunları için bu ibare yer almamaktadır. Türk Dili ve Edebiyatı mezunları, öğretmenlik yapabilmek için formasyon almak zorunda. Eğer formasyon alamazlarsa, devlet okullarında öğretmenlik yapamazlar.

İLGİLİ MAKALE  Paraya para demeyen meslek grupları belli oldu. En çok bu meslekler kazanıyor

Türk Dili ve Edebiyatı mezunları, eski Osmanlı devleti saraylarında da arşivcilik yapabilir. Bir tarihçi kadar olmasada Osmanlıca eğitimi alan Türk Dİli ve Edebiyatı bölümü öğrencileri, kendilerini Osmanlıca dilinde, geliştirebilirse, Osmanlı Devleti saraylarında iş bulabilmektedir.

“Gerçekten Edebiyata tutkusu varsa, gerçekten Tarihe tutkusu varsa, gerçekten fiziğe tutkusu varsa öğrenci o yolda ilerlemeli. Zaten o yola baş koyan kişi, önüne çıkan her engeli aşacaktır ve o yolu geçecektir.”

Öğrencinin sevdiği bir meslek var ama para kazandırabilecek mesleklere yönelen öğrenciler, yıllar boyunca sevmedikleri işleri yapmakta. Fakat öğrenci kendini sevdiği meslekte geliştirebilirse, sevdiği meslek ile de istediği rakamları kazanabilecektir.