Bilhassa dünya genelinde yaşanan salgın sonrasında pek çok insan evinde bitki yetiştirmeye ve kendini doğal yaşama vurdu. Bu farkındalık sonrasında en çok tercih edilen bitkilerden bir tanesi olan maydanozun nasıl yetiştirilmesi gerektiği de haliyle aratılan ve aratılmaya devam edilen başlıklar arasında yerini alıyor. İçeriğinde bulunan birbirinden farklı bileşenler sayesinde insana büyük ölçüde sağlık depolayan maydanozu evde saksı içerisinde yetiştirebilmek için bu yöntemleri eksiksiz bir şekilde takip edebilirsiniz. İşte evde maydanoz yetiştirmenin en kolay hali…

Evde maydanoz yetiştirmek için nelere dikkat edilmelidir?

Evde bitki yetiştirme noktasında seçilen ilk bitkilerden biri şüphesiz maydanozdur. Sabah kahvaltılarında saksıdan taze maydanoz koparmak pek çok kişinin en sevdiği hobilerden bir tanesi olurken, evde maydanoz yetiştirilmesi noktasında kişilerin dikkat etmesi gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat edilmesi, maydanozun çok daha lezzetli ve dolgun bir yapıda olmasına yardımcı olmaktadır. Bu durum itibarıyla evde maydanoz yetiştirmeye karar verdiyseniz şu hususlara önem vermeyi kesinlikle ihmal etmeyin;

  • Bitki ekiminde elbette en çok dikkat edilmesi gereken durumların başında toprak ekiminin gerçekleştirildiği topraktır. Toprağın uygun seçilmesi, maydanozun lezzetli ve bereketli olmasına yardımcı olmaktadır. Maydanoz yetiştirirken, toprağın gevşek ve besin değeri yüksek olan bir toprakta yetiştirilmesi son derece önemlidir. Bu durum itibarıyla maydanoz yetiştirirken torf ve humuslu toprağın alınıp karıştırılarak elde edilen topraktan çok daha bereketli maydanozlar çıkmaktadır. Aynı zamanda maydanozun verimli olabilmesi için toprağın PH dengesinin de uygun olması fazlasıyla önemlidir. Maydanoz ekimi yaparken toprağın PH değerinin 6 ile 7 civarında olması fazlasıyla önemlidir.

  • Toprak noktasında dikkatli ve seçici davrandıktan sonra tohum da fazlasıyla önemli olan konulardan bir tanesidir. Güvendiğiniz bir yerden tohum almak ve tohumun doğal tohum olduğunun bilincinde olmak fazlasıyla önemlidir. Bilhassa tohum noktasında yapılan karartmalar ve ithal tohumların öne sürülmesi organik tohumun kaybolmasına ve ürünlerin lezzetsiz olmasına neden olurken azınlıkta kalan tohumlara sahip çıkılmalı aynı zamanda organik tohum ekilerek, organik tohumların tekrardan kazanılmasını sağlamanız gerekmektedir. Bu durum itibarıyla maydanozun lezzetli ve verimli olması için seçtiğiniz tohuma dikkat etmeniz fazlasıyla önemlidir.
  • Maydanozu ekeceğiniz saksı da maydanoz ekimi noktasında dikkat etmeniz gereken hususlardan bir tanesidir. Maydanoz ekiminde çok fazla derin olmayan saksıları tercih etmeniz çok daha uygun bir seçim olurken, bu saksılarda maydanozların çok daha verimli olduğunu göreceksiniz. Aynı zamanda seçmiş olduğunuz saksının altında deliklerin olması, saksı da maydanoz yetiştirirken dikkat etmeniz gereken unsurların başında gelmektedir.
  • Maydanoz yapısı gereği hemen hemen her iklimde yetiştirebilmeye müsait olmasıyla herkes tarafından kolay bir şekilde yetiştirilebilen bir bitkidir. Her koşula uyum sağlayan yapısı dolayısıyla maydanozu, ocak ayı ile eylül ayı itibarıyla dilediğiniz ayda dikebilir ve büyümelerinin ardından maydanozlarını afiyetle tüketebilirsiniz.
İLGİLİ MAKALE  Beyazlayan saçları dert etmeyin. İşte eski haline getiren püf noktaları

  • Maydanoz ekimi noktasında toprağınızı çok fazla sıkıştırmamaya çalışmanız fazlasıyla önemlidir. Saksının 3 -4 cm kısmından boşluk bırakmanız tohum için yeterli gelirken, nemli toprağı sıkıştırmadan maydanoz tohumlarını ekebilirsiniz. Maydanoz tohumlarınızı saksının içerisine ekerken, saksının her tarafına geldiğinden emin olmanız fazlasıyla önemlidir.
  • Maydanozlarınızı çabuk ve sağlıklı bir şekilde büyümelerini gerçekleştirmek için sabah güneşi alan bir yere saksınızı yerleştirmeniz fazlasıyla önemlidir. Toprağın kesinlikle kurumaması gerekirken, nemli toprak içerisinde maydanozlarınızın güzelce büyüyeceklerini göreceksiniz.
  • 3-4 hafta içerisinde maydanozlarınız filizlenecek ve 6 – 6 hafta sonra bu düzlem içerisinde maydanozlarınızı afiyetle yemeye başlayacaksınız.
  • Maydanozlarını saksıdan keserken, uygun bir makas yardımıyla köküne zarar vermeden koparmanız, tohumdan tekrar maydanozun çıkması açısından önemlidir.