Son dönemin en popüler problemlerinden bir tanesi olan panik atak hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı durumların başında gelmektedir. Panik atağa doğru bir tedavi yönteminin uygulanmaması kişinin hayatı boyunca bu durumla karşı karşıya kalmasına neden olurken, vaktinde yapılan müdahaleler sonucunda kişide hiçbir belirtisi bulunmamaktadır. Kişinin hayat kalitesini büyük ölçüde düşüren panik atağa karşı alınması gereken önlemleri ve panik atağa dair bilinen yanlışları Klinik Psikolog Beyhan Budak açıkladı!

Panik atak nedir?

Herhangi bir fiziksel sebep olmaksızın sanki kalp krizi geçiyormuş gibi, sanki ölecekmiş gibi, sanki bayılacakmış gibi, sanki başına kötü bir şey gelecekmiş gibi hissetme halidir. Bu duruma bir çeşit korku nöbeti demek doğru olacaktır. Günümüzde hastanelerin acil servisine kalp krizi şikayetiyle başvuran insanların büyük bir çoğunluğu esasında panik atak yaşıyor. Çünkü yaşadıkları şeyi gerçekten kalp krizi zannediyor. Bu konuda doğru bilgilere sahip olmak panik atakla mücadele noktasında oldukça büyük önemliliği bulunmaktadır. Bu noktada internette panik atağa dair çok fazla yalan yanlış bilgi yer almaktadır. Panik anında bu bilgileri okuyan kişiler çok daha fazla durumdan etkileniyor ve ciddi problemlerle başa çıkmaya çalışıyor. Bu durum itibarıyla panik atağa dair bilinen yanlış bilgilerden kişi tamamıyla uzak durması gerekmektedir.

THE Shining (Cinnet)

Panik atağa dair bilinen yanlış bilgiler nelerdir?

  • Panik atağa karşı bilinen yanlışlıklardan bir tanesi panik atak geçiren kişi bu durumun tamamıyla psikolojik olduğunu bilse dahi, sonradan yaşadığı durumun kalp krizi ile neticeleneceğini ve yaşadığı panik ataklardan dolayı fiziksel bir hasar ile karşı karşıya kalacağını düşünmektedir. Durum itibarıyla eğer yapılan tetkikler sonucunda kalp sağlığıyla alakalı herhangi bir bulguya rastlanmamışsa ve kalp hastalıklarına karşı sağlıklı bir bireyseniz yaşadığınız panik atak size hiçbir şekilde kalp krizi riski oluşturmamaktadır. Panik atak dolayısıyla kimse de fiziksel bir hasar oluşmamakla birlikte, ölümle karşılaşma durumu yaşanmamaktadır. Bu bilgileri bilmek ve atağın geldiği durumlarda bu düşünceleri hatırlamak son derece önemlidir.
  • Panik atak noktasında bilinen yanlışlardan bir tanesi de panik atak yaşayan kişilerin ilerleyen süreçlerde delirme riskiyle karşı karşıya kalmalarıdır. Pek çok insan atak esnasındayken delirmekten ya da daha kötü bir hale düşmekten çok fazla korkar. Bu noktada eğer daha evvel pipolar bozukluk ya da şizofren gibi hastalık geçmişin bulunmuyorsa sadece panik atağın varsa, panik atak dolayısıyla bu iki hastalıklardan biri olma olma ihtimaliniz bulunmamaktadır. Bir panik atak her zaman panik atak olarak kalır.
İLGİLİ MAKALE  Hayatta her zaman güçlü kalabilmek için bu 5 durumu kabul edin! (Kaynak: soru.com.tr)

  • Panik atak noktasında bilinen yanlışlardan bir tanesi de panik atak yaşayan kişiler bayılır, panik atak yaşayan kişilerin sürekli olarak başı döner gibi durumlardır. Yapılan araştırmalar dolayısıyla panik atak dolayısıyla çok nadiren bayılma ve baş dönmesi gibi problemlerin olduğu belirlenmiştir. Bu durum itibarıyla panik atak yaşayan kişiler esasında korkuyor ve gerçekten bayılma ve düşme gibi bir durum ile karşı karşıya kalma durumu mümkün değildir.
  • İnsanlar panik atak geçirdikleri ve bu korkuyu tattıkları zaman tekrar bir nöbet geçirmemek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. İnternette küçük bir araştırma sonrasında panik atağın hiç tedavi edilemeyeceğini ve ömür billah ilaç kullanmak zorunda olduğunu okuyor. Esasında durum tamamıyla bunun tersini yansıtmaktadır. Günümüz psikoterapisine baktığımız zaman belki ilaç tedavisine bile gerek duymadan panik atak problemini tedavi etmek ve hayatınızdan bu durumu tam manasıyla çıkarmak oldukça olasıdır.

Video: PANİK ATAK HAKKINDA YANLIŞ BİLİNEN 6 GERÇEK