Mutfaklar hijyen açısından en temiz olması gereken odaların başında gelmektedir. Yemek pişmesi dolayısıyla, uygunsuz bir yerde pişirilen yemekler kişinin sağlığını büyük ölçüde olumsuz etkilerken şartların uygunsuz olması çeşitli hastalıkların doğmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda mutfakların temizliği tüm evin hijyenik bir görünüm içerisinde olmasına da yardımcı olmaktadır. Mutfaklarınızda bulunan ve inatçı gibi görünen yağ lekelerini temizleme noktasında çeşitli problemler ile karşı karşıya kalıyorsanız, tüm çözümü haberde gizli. İşte inatçı yağ lekelerini bir çırpıda temizleme yöntemleri…

Mutfaktaki yağ lekeleri nasıl temizlenir?

Mutfakta bulunan yağ lekelerini temizlemek pek çok kişinin en çok zorlandığı konular arasında yerini alsa da esasında uygun temizleme yöntemleriyle tüm kirleri bir çırpıda temizlemek son derece kolay ve basittir. Mutfak dolaplarında ya da mutfak tezgahının üzerinde bulunan yağ lekeleri kişinin en çok mesai harcamasına neden olan bölgelerden bir tanesi olurken bu duruma çeşitli doğal yöntemlerle el atmak son derece kolaydır. Evde hazırlayacağınız çeşitli karışımlar, mutfak dolaplarında bulunan yağ lekelerinin oldukça kısa süre içerisinde temizlenmesine yardımcı olurken, mutfağın kirlerden arınmış temiz bir görünüm içerisinde olmasına katkı sağlayacaktır. Mutfakta bulunan yağ lekelerinden ve inatçı yağ kalıntılarından kurtulmak için bu yöntemleri denemeyi kesinlikle ihmal etmeyin. İşte yağ lekelerine elveda ettirecek o yöntemler;

  • İnatçı gibi görünen yağ lekelerini kısa süre içerisinde çıkarmanın en kolay ve en pratik yollarından bir tanesi şüphesiz sirkedir. Sirkenin içerisinde yer alan bileşenler yağ lekeleriyle tepkimeye girerken, doku üzerinde yer edinmiş tüm kirlerin kısa süre içerisinde yok olmasına ve inatçı yağ lekelerinin kısa süre içerisinde çıkmasına yardımcı olmaktadır. İnatçı gibi görünen yağ lekelerini pratik bir şekilde çıkarabilmek için içerisi temiz bir sprey şişenin içerisine sirkeyi güzelce doldurun. Şişenin içerisine sirkeyi doldurduktan sonra yağ lekesinin bulunduğu bölgeye sirkeyi sıkın. Tüm bölgeleri tamamladıktan sonra 5 ile 10 dakika arasında sirkenin yağ lekelerine nüfuz etmesini sağlayın. Bekleme süresi içerisinde yağ lekelerinin kabarıklar oluşturarak yüzeyden çıktığını gözlemleyeceksiniz. Akabinde yağ kalıntılarını temizlemek için yumuşak bir bezden yardım alın ve yüzeyin temizlenmesini sağlayın. Temizleme işleminin ardından yüzeydeki tüm yağ lekelerinin kısa süre içerisinde yok olduğunu göreceksiniz.
  • Pasta, börek, çörek yapmayı sevenlerin sıklıkla kullandığı ve olmazsa olmaz ana malzemelerinden bir tanesi olan kabartma tozu da yüzeyde bulunan yağ lekelerinin kısa süre içerisinde yüzeyden arınmasına ve tüm yüzeyin derinlemesine parlak ve temiz bir görünüme kavuşmasına yardımcı oluyor. Kabartma tozu ile yağ lekelerini temizlemek için ilk olarak yapmanız gereken şey yumuşak bir sünger ya da bezin üzerine güzelce dökün. Akabinde yağlı olan tüm bölgeleri bu sünger yardımıyla güzelce temizleyin. Temizleme işleminin ardından yüzeyde kalan kabartma tozlarını nemli bir bez yardımıyla güzelce silin. Bu silme işlemini gerçekleştirdikten sonra yüzeyde bulunan tüm yağ ve yağ lekelerinin oldukça kısa süre içerisinde yok olacağını gözlemleyeceksiniz. Kabartma tozu ile sadece dolaplarda bulunan yağ lekelerini değil aynı zamanda tencere içerisinde yanmış olan yağ lekelerinin de temizliğini pratik bir şekilde sağlayabilirsiniz.
İLGİLİ MAKALE  Gözünüzü alacak parlaklıkta mermer temizliği için püf noktaları (Kaynak: soru.com.tr)

  • Kabartma tozu ve sirke uygulamasının yanı sıra mutfakta bulunan yağ lekelerini kısa süre içerisinde çıkarmaya yardımcı olan diğer bir uygulamalardan bir tanesi de bitkisel yağdır. Bir miktar bitkisel yağı uygun bir kağıt havlu ya da uygun bir bezin üzerine dökün. Dökme işlemini tamamladıktan sonra yağ lekesinin olduğu bölgeyi bu havlu ile güzelce silin. Dikkatli silme işleminin ardından mevcut olan yağ lekelerinin yüzeyden oldukça kısa süre içerisinde yok olacağını kendi gözlerinizle göreceksiniz.

Yağ lekeleri için nasıl önlem alınır?

Mutfakta kalıntı haline gelmiş yağları önlemek için düzenli olarak mutfak temizliğini gerçekleştirmek en önemli unsurların başında gelmektedir. Bilhassa yemek yapıldıktan sonra mutfak dolaplarının silinmesi, mutfağınızın ve evinizin çok daha ferah bir yere dönüşmesine yardımcı olurken aynı zamanda mutfak dolaplarının pırıl pırıl parlamasına da katkı sağlayacaktır. Bu durum itibarıyla mutfağınızda kontrolün tamamıyla sizde olduğunun bilincinden çıkmamak ve kontrollü bir şekilde mutfaklarınızın temizliğini sağlamak son derece önemli olan durumların başında gelmektedir. Uygun yağ çıkarma yöntemlerini de uygulamanız durumunda mutfağınızda b ulunan yağ lekelerini herhangi bir güç ya da meblağ harcamadan temizleyebilir, hijyen dolu bir mutfağın tadını çıkarabilirsiniz.