Son yılların gözdesi sağlıklı yaşam ve sağlıklı yaşam adına atılan adımlar. Bu adımların en önemlisi ise metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlamak. Doğaya baktığımız zaman metabolizma çalışma hızını düzenleyen birçok gıda ile karşılaşabiliriz fakat bu gıdalar kadar onları ne kadar ve nasıl tüketeceğimiz de önemli bir noktadır. Gün içerisinde yalnızca besinler değil, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmanızı sağlayacak başka çözümler de vardır ve bu çözümleri uygulamak aslında hiç bir sorun ile karşılaşmadan sağlıklı kilo vermenin ve dinç kalmanın da altın kurallarıdır.

Metabolizma hızlandıran 6 altın kural

İnsan metabolizması gün içerisinde yeme içme alışkanlıklarından uyku saatlerimize kadar birçok farklı etken nedeni ile değişkenlik gösterir. Yapay gıdalar ile metabolizma hızlandırmak ve yavaşlatmak mümkün olduğu gibi, kimyasallardan ve yapay maddelerden uzak bir şekilde yalnızca doğanın bize sunduklarından faydalanarak da metabolizmayı hızlandırıp yavaşlatabiliriz. Daha öncelikli olarak kilo vermek isteyen kişilerin metabolizma hızlandırmak için başvurduğu doğal gıdalar ve pratik yöntemler uygulandığında ise fit bir vücuda sahip olurken aynı zamanda sağlığınıza kavuşmak da çok kolay. İşte metabolizma hızlandırıp kilo verdiren 6 altın kural:

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli olarak egzersiz yapmak kaslarınızın aktif çalışmasını sağlar. Aktif şekilde çalışan kaslarınız daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağından metabolizmanız da buna bağlı olarak daha hızlı çalışacak ve gıdaları daha hızlı yakacak. Bu çalışma hızı düzeni ile birlikte ise gıdalar daha hızlı yakılacağından aldığınız gıdalardaki besin değerlerinden daha hızlı faydalanarak vücudunuzda gelişimi desteklemiş olacaksınız. Ağır egzersizleri tercih etmenize gerek olmadığı gibi düzenli yürüyüşler bile metabolizma hızını arttırmanızı sağlar. Daha çok esneme gibi basit hareketler içeren egzersizler ve koşma gibi nefes kondisyonu kazanmanızı sağlayacak egzersizler ile metabolizma hızını arttırabilir ve kolaylıkla yağ yakımı sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı yağlar yağ yaktırıyor

Her ne kadar vücuda yağ almak kilo almanıza neden olsa da, doğada bulunan bazı yağlar tam aksine kilo vermenize yardımcı olacak şekilde yağ yakmanızı sağlıyor. Trans yağlar olarak da isimlendirilen margarin gibi yağların vücuda fazlaca alımı, yağda kızartılmış gıdalara ağırlık verilmesi gibi alışkanlıklar kilo almanıza sebep olur. Bunun en büyük nedeni ise bu yağları  yüksek sıcaklıklarda kaynaması ve bu nedenle de içerdikleri besin değerlerinin kaybolmasıdır. Ancak bunun yanı sıra kızartmadan kullanılan zeytinyağı gibi doğal bitkisel yağların tüketimi de içerdikleri yağ asitleri sayesinde metabolizma hızlandırmaya ve işlenmiş yağların yakılma hızını arttırmaya yardımcı olur. Günde bir çay kaşığı zeytinyağını tüketerek metabolizma hızınızı arttırabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Bel bölgesinde kalınlaşma olanlar dikkat! Bel çevresini inceltmek için az bilinen tüyolar (Kaynak: soru.com.tr)

Su içmeyi ihmal etmeyin

Su içmek aslında bildiğimizden çok daha sağlıklı bir aktivite. Sağlıklı bir yetişkin bireyin günde ortalama 2-3 litre arasında su tüketmesi gerekmekte. Vücuda yeteri kadar su alınmadığında ise vücut içerisinde bulunan su tutulmaya ve işlenmemeye başlıyor. Suyun işlenmemesi de organlara suda bulunan mineral ve vitaminlerin ulaşmamasına ve organların çalışma hızının düşmesine neden oluyor. aynı şekilde kan ile taşınan su mineralleri olmadığı zaman kan akışı da sabitleniyor ve vücutta metabolizmanın çalışmasını hızlandıracak bir şey bulunmuyor. Bu nedenle düzenli olarak su tüketmek metabolizma hızının arttırılmasını sağlar, organları çalışmaya teşvik ederek zararlı maddelerin atılmasında rol oynar ve daha dinç hissetmenizi sağlar.

Yeme içme alışkanlıklarınızı değiştirin

Yeme içme alışkanlıkları metabolizma hızına en büyük etkiyi getiren durumdur. Daha çok yağ ve karbonhidrat bazlı besinlerin vücuda alımı metabolizma hızında düşüşe sebep olurken, protein ve vitaminlerin alımı da aynı oranda metabolizma hızını arttırmaktadır. Özellikle sebze ve meyve ağırlıklı beslenen bireylerin bu besinlerden alacakları vitamin ve mineraller vücutta organların çalışmasını destekleyerek metabolizma hızını arttırmaya yardımcı olur. Yeme içme alışkanlıklarınızda doğal gıdaları tercih etmeye özen gösterdiğiniz sürece kilo vermek ve yağ yakmak oldukça kolay olacaktır. Aynı zamanda yapay şeker olarak bildiğimiz küp şeker ve toz şeker gibi gıdalar ile hazırlanan besinlerden de olabildiğince uzak kalmakta fayda var.

Uyku düzeni oldukça önemli

Düzensiz uyku, uykusuzluk gibi durumlar gün içerisinde metabolizma hızınızın diplerde kalmasına neden olacaktır. İnsanlar uyurken metabolizma hızı düşer ve vücut kendini dinlenme moduna alır. Böylelikle uyandığınızda kendinizi daha dinç hissederek tüm vücudunuzu yeniden çalıştırmaya hazır olursunuz. Metabolizma hızlanır, vücut enerji kazanır ve siz de hem sağlıklı hem enerjik bir güne başlarsınız. Uykusuzluk durumunda ise organlarınız ve kaslarınız da uyku içerisinde dinlenemediğinden yorgun kalmış olarak yeterli çalışma verimine ulaşamaz ve bu da metabolizma hızında düşüşe neden olur. Sabahları erken kalkarak ve geceleri de erken uyuyarak düzenli bir hayat biçimi edinebilir ve bununla birlikte hızlı bir metabolizmaya sahip olabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Bu bitki metabolizma hızını tavan yaptırıyor! (Kaynak: izlehaber.com)

Gece yemek yerseniz metabolizmanız her zaman yavaş kalır

Vücuda gıda alımı günün belirli saatlerinde gerçekleştirilmelidir. Belirli saatlerden sonra vücut kendisini uyku moduna alacak ve bu saatlerde tükettiğiniz her şey size kilo olarak gerçi dönecektir. Gün içerisinde sabahları erken saatlerde güzel bir kahvaltı, ardından meyve ve sebze ile bir öğle yemeği ve son olarak akşam 20.00 olmadan bir akşam yemeği yiyerek yeme içme konusunda tam bir sağlık alışkanlığı kazanabilirsiniz. Bu alışkanlıkları kazandıktan sonra ise farkı kısa sürede kendi gözleriniz ile göreceksiniz.