Ülkemizdeki et fiyatları alıp başını gitmeye başladı. Bununla birlikte insanalar, protein alabilmek için etin yerini tutacak besinleri aramaya başladı. Bu besinleden biri de mantar. Mantar, içeriği bakımından diğer sebzelere göre biraz daha farklılık gösterebilmektedir. Mantar içerisinde proteinin bulunmasını dikkate alacak olursak, tabii ki de mantarı diğer besinlerden ayırabiliriz.

Mantarda hangi besin maddeleri var?

mantar, insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir. Bununla birlikte mantar içerisinde, bir insanın alması gereken birçok besin grubu vardır. Mantar içerisinde bulunan besin maddeleri şunlardır:

  • C vitamini
  • Potasyum
  • Fosfor
  • Demir
  • Folik asit
  • Çinko
  • Lif
  • Protein

Mantar et niyetine tüketilebilir mi?

Mantarın barındırmış olduğu besin maddelerini incelediğimizde, mantarın çok faydalı bir besin olduğunu görmekteyiz. Ancak hala mantar içerisinde bulunan protein ile et içerisinde bulunan protein karşılaştırılmakta. Öncelikle belirtmeliyiz ki mantar, et sınıfına ait bir gıda değil. Bu yüzden mantar ile et içerisinde bulunan proteinler birbirinden farklıdır. Temel protein kaynağını et olarak düşünecek olursak, tabii ki de mantar, etin yerine geçemez. Ama bu demek değildir ki mantar tüketmeye gerek yok. Çünkü vücudumuzun her türlü vitamine ve minerale ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden de hem bitkisel protein hem de hayvansal protein almamız gerekiyor.

Ancak mantardaki protein ile etteki proteinin bazı farklılıkları bulunuyor. İlk akıllara gelen ise et tüketirken hem protein hem de yağ almaktayız. Ancak mantarda yağ bulunmadığı için mantar tüketirken sadece bitkisel protein ve diğer besin maddelerini almaktayız. Fakat kalite ve miktar bakımından karşılaştıracak olursak, tabii ki de et mantara göre daha önce. Hem protein miktarı bakımından hem de protein bakımından daha iyi olan et, mantar ile protein konusunda kıyaslanamaz bile. Fakat mantar tüketerek de vücudumuza aldığımız protein, yabana atılacak seviyede değil. mantar içerisinde bulunan bitkisel protein miktarı, diğer besinlere göre çok daha fazla. Yukarıda söylemiştik, mantar diğer bitkilere kıyasla çok daha farklıdır.

Mantar et ile eşdeğer bir besin değil

100 gram kültür mantarının yüzde 76 akdarı bitkisel proteindir. 100 gram dana etinin ise yüzde 36 akdarı protein içermektedir. Bu oranları incelediğimizde, mantarın etten çok daha iyi bir protein kaynağı olduğunu görüyoruz. Fakat bu oranlara bakmamak lazım. Çünkü et içerisinde bulunan protein ile mantar içerisinde bulunan proteinin birbirinden farklılıkları bulunmaktadır. Bir kere etten aldığımız proteinin vücutta kullanımı daha efektiftir. Çünkü hayvansal proteindir. Ancak mantar içerisindeki protein bitkisel bazlı proteinlerdir.

İLGİLİ MAKALE  Saray mutfağının merkezi Edirne'nin tava ciğerinin faydaları. Tava ciğer terbiyesi nasıl yapılır?

Et içerisinde bulunan proteinin biyoyararlılığı daha fazladır. Ancak hayvansal proteinin yanında doymuş yağ ve kolesterol da almaktayız. Bu besin maddelerinin de çok fazla kullanımı, bazı kalp ve damar hastalıklarının baş göstermesine neden olabilmektedir. Bu yüzden kalp ve damar hastalıkları ya da yüksek kolesterola sahip bireylerin bitkisel bazlı protein tüketmeleri önerilmektedir. Eğer bu tarzda bir hastalığınız varsa almanız gereken proteini mantar gibi bitkisel proteinlerden karşılamanız, herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.