Dünya üzerinde birbirinden farklı bir sürü baharat bulunmaktadır. Her baharatın kendine has bir tadı ve keskinliği vardır. Ancak tüm bunların dışında adeta baharların kraliçesi denilebilecek kadar çok değerli bir baharat vardır. Bu baharat hiç şüphesiz zerdeçaldır. Bu baharat diğer bilinen baharatlardan çok farklıdır. Yaklaşık olarak zerdeçal ağacı 1 metreye kadar çıkabilmektedir. Yaprakları çok geniş, çiçekleri ise sarı renktedir. Diğer baharatlardan birçok alanda farklılık gösterdiği için özellikle Hindistan bölgesinde zerdeçal kutsal bir baharat olarak görülmüş ve çok fazla kullanılmıştır.

Zerdeçal genellikle Güney Asya bölgesine özgü bir baharattır. Özellikle Hindistan taraflarında 2500 yıldır kullanılan ve kutsal kabul edilir. Zerdeçalın anavatanı da yine bu bölgede bulunmaktadır. Her ne kadar yerel dillerde değişik isimler alsa da kıymeti çok fazla bilinen bir baharattır. Özellikle faydalarından dolayı tıpta çok fazla kullanılmaktadır. Bazı inanışlarda ve festivallerde çok fazla kullanıldığını görmekteyiz. Hindistan adeta festivaller ülkesi konumundadır. Bu festivallerde zerdeçal çok önemli bir rol oynamaktadır.

Zerdeçal

Zerdeçal

Zerdeçal sıcağı çok seven ve tropikal bölgelerde yetişen bir baharattır. Bu nedenle tropikal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde sıklıkla yetiştirilmektedir. Ekonomik değeri olduğu içinde dış ticarette çok büyük bir gelir kapısı durumundadır. Ülkemizde yetiştirilmesi oldukça zordur. Son yıllarda Türk mutfağında çok fazla tüketilmeye başlanan zerdeçal içinde barındırdığı faydalarla da adından söz ettirmektedir. Hemen hemen tüm alanlarda kullanılan zerdeçal birçok hastalığa da iyi gelmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde en ufak hastalıklardan kansere kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Genellikle toz şeklinde kullanılmaktadır. Sağlığın yanı sıra yemeklerin de vazgeçilmez lezzeti durumundadır. Sahip olduğu aroma ve keskin tadı ile özellikle sosların yapımında çok fazla kullanılmaktadır.

Zerdeçalın insan sağlığına olan faydaları çok fazladır. İçeriğinde bulunan maddeler sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Yüzyıllardan beri kullanılan zerdeçalın bilimsel olarak ispatlanmış sayısız faydası bulunmaktadır. İşte zerdeçalın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları;

Zerdeçalın insan sağlığına olan faydaları;

  • Demir, potasyum ve lif deposudur.
  • Kanserle mücadele etmektedir.
  • Diyabet hastalığına iyi gelir.
  • Çok fazla mineraller ve vitaminler içerir.
  • Doğal bir antioksidandır.
  • İltihaplara iyi gelmektedir.
  • Mideye iyi gelmektedir.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Karaciğerler iyi gelmektedir.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Tümör hücre oluşumlarını önler.
  • Vücut direncini arttırmaktadır.
  • Cilt sağlığına iyi gelir.
  • Kilo vermeye ve zayıflamaya yardım eder.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
Zerdeçal

Zerdeçal

Zerdeçal önemi binlerce yıl öncesinden bilinen bir baharattır. Günümüz teknolojisi ile yapılan araştırmalarda gerçekten de çok faydalı ve sayısız yararı olduğu tespit edilmiştir. Özellikle tıp alanında çok fazla kullanılmaktadır. Eski çağlardaki insanlar zerdeçalı bir nevi ilaç olarak kullanmışlardır. İçerisindeki vitaminler ve minerallerle vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamakta ve vücudun direncini arttırmaktadır. Bunun yanında kanserden diyabete kadar hemen hemen tüm hastalıklara çok iyi gelmektedir. Kilo vermeye de yardımcı olduğu saptanmıştır. Vücudumuzda birken zararlı maddeleri (toksin maddeler) dışarı atmakta ve vücut sağlığını korumaktadır. Hafızayı güçlendirmekte ve oluşabilecek tümör hücrelerini de engellemektedir.

İLGİLİ MAKALE  Taze zerdeçal nasıl tüketilir?

Doğal bir antioksidan olan zerdeçal ilaç niyetine çok fazla kullanılmış bir baharattır. Sağlık alanında çok fazla kullanım alanı olan zerdeçalın cilt sağlığı ve güzelliği için de kullanıldığı bilinmektedir. Zayıflamada, cildin canlı ve parlak olmasında zerdeçaldan yararlanılmaktadır. Çeşitli ilaçlarda ve kremlerde çok fazla kullanılmaktadır.