Mutfak eşyalarımızı genellikle bulaşık makinesine atıyoruz ve tertemiz bir şekilde alıyoruz Fakat kararmış olan tencere ve çaydanlıklar, bizleri çok zorluyor. kararış olan çaydanlık ve tencerelerin temizlenmesi her ne kadar zor bir eylem olarak görülse bile aslında bazı yöntemler ile çok kolay bir şekilde temizlemeniz mümkün. Bu yöntemleri denedikten sonra artık hiçbir kararmış olan çaydanlık ve tencereyi atmak zorunda kalmayacak ve kolaylıkla bu tarz mutfak gereçlerini temizlerken zorlanmayacaksınız. Bu yazımızda sizlere, çok kısa sürelerde nasıl kararmış olan çaydanlık ve tencerenizi temizleyebileceğinizi anlattık.

Kararmış çaydanlık ve tencereleri temizleme yöntemleri

Kararmış olan tencere ve çaydanlıkları temizleyebilmek için uygulayabileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler sayesinde kararmış olan mutfak gereçlerinizi çok kolay bir şekile temizleyebilir ve ilk günkü hallerine geri döndürebilirsiniz. Gelin hep birlikte kararmış olan çaydanlık ve tencereleri nasıl kolay bir şekilde temizleyebileceğinizi inceleyelim.

Karbonat

Her evde bulunan ve her işte yardımcı olan karbonat, çaydanlık ve tencerelerdeki karaltıyı temizleyebilmek için de kullanılabilir. Karbonatın içerisindeki besin maddeleri ve granürlü yapısı, bu bölgeleri temizlerken bize yardımcı olmaktadır. Karbonat yardımı ile kararmış olan tencere ve çaydanlıkları temizleyebilmek için şu adımları takip etmeniz gerekmektedir:

  • Öncelikle karbonatı temizlemek istediğiniz çaydanlığın ya da tencerenin dibine güzel bir şekilde yayın.
  • Daha sonra ise tencere ya da çaydanlığın yarısına gelecek kadar su doldurun.
  • Ocağa alın ve suyu kaynatmaya başlayın.
  • kaynattıktan sonra ise tencere ya da çaydanlığı ocaktan alın ve suyun soğumasını bekleyin. Elinizi sokabileceğiniz bir soğukluğa gelmesi yeterli olacaktır.
  • Bir bulaşık süngeri alın ve çaydanlığınızın ya da tencerenizin kararmış olan bölgelerini güzelce ovalayın. Eğer daha kolay olmasını istiyorsanız, bulaşık süngerinizin üzerine bir miktar bulaşık deterjanı döküp o şekilde de ovalayabilirsiniz.

Bütün bu adımları doğru bir şekilde uyguladıktan sonra, kararmış olan tencere ve çaydanlıklarınız, ilk günkü haline geri dönecektir. Ayrıca çaydanlığın ya da tencerenin içerisindeki su ile bu tür mutfak gereçlerinizin dış yüzeyini de güzel bir şekilde parlatabilirsiniz.

Elma sirkesi

Sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olan elma sirkesi, aynı şekilde temizlik konusunda da bizlere oldukça yardımcı olmaktadır. Elma sirkesi ile evinizin her köşesini temizleyebildiğiniz gibi kararmış olan tencere ve çaydanlıkları da güzel bir şekilde temizleyebilmektesiniz. Elma sirkesi yardımı ile bu tür mutfak gereçlerini temizleyebilmek için şu adımları takip edin.

  • Çaydanlığın ya da tencerenin dibini dolduracak kadar elma sirkesi dökün.
  • Daha sonra yarısına gelinceye kadar su doldurun ve mutfak gerecinizi ocağa alın.
  • Arından ocağın altını açın ve yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın.
  • Suyunuz kaynadıktan sonra bir miktar limon tuzu dökün ve 5 dakika daha kaynatmaya devam edin.
  • 5 dakika sonra ocağın altını kapatın ve temizlemiş olduğunuz mutfak gerecinin soğumasını bekleyin. Elinizin suya gireceği kadar soğuması yeterli olacaktır.
  • Bulaşık teli yardımı ile çaydanlık ya da tenceredeki kararmış olan bölgeleri güzel bir şekilde ovalayın.
  • Ovalama işleminin ardından soğuk su ile çaydanlığınızı ya da tencerenizi güzelce durulayın.
İLGİLİ MAKALE  Kireç tutan çaydanlıklara son. Çaydanlıktaki kireç nasıl temizlenir, kireç tutması nasıl engellenir? (Kaynak: soru.com.tr)

Bütün bu işlemleri sırayla ve doğru bir şekilde uyguladığınızda, tencerelerinizdeki ya da çaydanlıklarınızdaki karaltılardan kolaylıkla kurtulacaksınız.