Damarlarımızda oluşan hastalıkları, hayatımızı mahvedebilecek seviyelere gelebiliyor. Ancak sağlıklı ve düzenli bir beslenme programının yardımı ile bu tür hastalıklardan ve rahatsızlıklardan kolayca kurtulabilirsiniz. Damar tıkanıklığı gibi ciddi hastalıkların birçok farklı oluşum sebebi olabilir. Ancak damarlarda oluşan rahatsızlıklar, genellikle aşırı kilodan ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. Bu tür rahatsızlıkları yaşamamak için ise sağlıklı beslenip hayatınız düzene sokmanız gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere, kan damarlarında oluşan hastalıklara iyi gelecek mucizevi besinin faydalarını anlatacağız.

Damar tıkanıklığına iyi gelen besinler

Damar tıkanıklığı, birçok farklı sebepten oluşabilmektedir. Bu sebeplerin en başında ise sağlıksız beslenme alışkanlıkları yer almaktadır. Ancak sadece beslenme alışkanlıkları değil, sigara ve diğer tütün ürünlerinin tüketimi de damar tıkanıklığına sebep olabilir. Bu tür rahatsızlıklara sebep olan bir diğer etmen ise kişinin kötü kolestrol seviyesinin yüksek olması. Ayrıca yüksek tansiyon da damar tıkanıklığına neden olabilir.

Damar tıkanıklığı, kan damarları içerisinde yağ birikmesinden kaynaklanmaktadır. Bu yağlar damarlardaki kan akışını en az yarı yarıya azaltmaktadır. Azalan bu kan akışı nedeni ile de diğer organlara yeterli miktarlarda oksijen ve diğer vitaminler iletilemez. Bu yüzden de vücutta damar tıkanıklığı ile beraber birçok farklı hastalık baş gösterir. Gelin hep birlikte damar tıkanıklığına iyi gelen mucizevi besinleri inceleyelim.

Brokoli

Brokoli

Turpgiller familyasının en sevilen sebzelerinden biri olan brokoli, birçok farklı yöntem ile tüketilebilmektedir. Lif açısından oldukça zengin olan brokoli, sindirim sisteminin çok daha etkili bir şekilde çalışmasında da etkilidir. Brokoli, antioksidan maddeler içermektedir. Bu özelliği sayesinde vücutta bulunan toksik maddelerin atılabilmesini sağlayan brokoli, aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasını da sağlayacaktır. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalara göre brokoli tüketmek, kan damarlarında biriken yapların kolaylıkla atılmasını sağlamaktadır. AYnı zamanda antioksidan özellikleri sayesinde kandaki enfeksiyonun temizlenmesinde etkili olan brokoli, C vitamini açısından da zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirecektir.

Fasulye

Fasulye, lif açısından oldukça zengindir. Bu yüzden de fasulye tüketmek, bağırsakların daha hızlı ve daha verimli bir şekilde çalışabilmesi açısından olduka önemli bir baklagil çeşididir. Bağırsakların hızlı ve verimli çalışması da metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır. Metabolizmanın hızlanması da vücudun normalden çok daha fazla yağ yakmasını sağlar. Bunlara ek olarak fasulye, düzenli olarak tüketildiğine kan damarlarında biriken yağların atılmasını sağlayarak damar tıkanıklığını düzeltir. Ayrıca kötü kolesterol seviyesini düşüren fasulye, kalp hastalıklarına neden olan serbest radikaller ile de savaşmaktadır. Uzmanların tavsiyelerine göre insanlar, güne 130 gram fasulye tüketerek kalp ve damar sağlığını koruyabilir.

İLGİLİ MAKALE  Damar atmasına ne iyi gelir?

Soğan

Soğan, çok uzun yıllardır tıp alanında kullanılan bir sebzedir. Soğan içerisinde yer alan besin maddeleri, vücutta biriken bütün enfeksiyonu atabilir. Ayrıca soğan, doğal bir antibiyotik olarak kullanılabilir. İdrar söktürücü özellikleri sayesinde soğan, idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde ilk tercih edilmesi gereken besinler arasındadır. Soğanın bu özellikleri, kan damarlarındaki ve kandaki enfeksiyonun da temizlenmesi sağlar. Serbest radikaller ile de savaşan soğan, damar tıkanıklığına neden olan etmenleri azaltır. Uzmanlar, haftada en az 4 gün soğan içeren bir besin tüketilmesi gerektiğini savunmaktadır.