Çoğu küçük şehirde, çeşmeden rahatlıkla su içebiliyorsunuz. Ancak İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük ve nüfus yoğunluğu fazla olan şehirlerde çeşmeden su içmek çok da sağlıklı bir hareket değil. Çünkü nüfus yoğunluğunun fazla olması, barajlardaki suyun daha kirli olmasına neden olabiliyor. Ancak İSKİ, İstanbul’daki çekmelerden su içilip içilemeyeceğin açıkladı.

İstanbul’da çeşmeden gelen su içilebilir mi?

Ülkemizdeki artan enflasyon oranları nedeni ile damacana ve pet şişlerdeki su fiyatları oldukça fazlalaşmaktadır. Bu enflasyon oranları da damacana ve pet şişelerdeki suları da etkilemektedir. Bununla beraber insanlar, çeşmeden gelen suyun içilebilir ya da içilemediğini araştırmaktadır. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbulda’ki şebeke suyunun güvenilir olduğunu söylüyor. Bununla beraber musluktan akan suyun güvenilir olduğunu ve İstanbul’da akan musluk sularının düzenli olarak kontrol edildiğini açıkladı.

İSKİ konu hakkında açıklama yaptı

İSKİ, İstanbul’da akan şebeke suyunun içilebilir olduğunu açıkladı. İstanbul’da yaşayan vatandaşların şebeke suyunu rahatlıkla tüketebileceğini söyleyen İSKİ, “İstanbul’da musluktan akan su; Avrupa Birliği (EC), Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) öngördüğü kriterlerin üstünde içilebilir kalite, lezzetli ve sağlıklıdır” Açıklamasında bulunmuştu.

Şebeke suyu güvenilir diyen İSKİ yine de uyarıyor

Şebeke suyunu tükettiğinizde, çeşmeden akan suların kokusunda ve tadında ufak değişikliklerin olduğunu farkediyorsunuz. Özellikle evlerinde su arıtma sistemi kullanan insanlar bu farkı hemen anlıyor. Ayrıca İSKİ, şebeke suyunun tüketilirken alınması gereken önlemleri de açıkladı. İSKİ’nin bu uyarılarını incelediğinizde ise neden çeşme suyunun tüketilmemesi gerektiğini anlıyorsunuz.

İstanbul’daki çeşme suları, kaynağından eve gelene kadar çok uzun bir yoldan geçmekte. Bu yüzden de evimizdeki musluklardan akan sular her türlü farklı tesisatlardan geçiyor. Ayrıca İstanbul’un çok eski bir kent olduğunu düşünecek olursak, kentteki tesisatın ne kadar eskiye dayandığını söylememize gerek yok. İSKİ kaynağından gelen sular her ne kadar temiz olsa bile, suyun yolculuk ettiği hatlar ve borular çok eski. Ayrıca su borularının paslanması da suyun yolculuk sırasında ne kadar farklı ve zararlı maddeye maruz kaldığını anlayabiliyoruz. Bununla birlikte şebeke suyu, çeşmemizden akana kadar çok fazla kirece maruz kalıyor. Bu yüzden de şebeke suyunu kullanmak, bazı kemik hastalıklarına bile neden olabiliyor.

İLGİLİ MAKALE  Uzmanlara göre suyu nasıl içmek zayıflatıyor? (Kaynak: izlehaber.com)

Şebeke suyu tüketirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, şebeke suyunun tüketilirken dikkat edilmesi konusunda uyardı. Özellikle çeşmenizden gelen su bulanık ve tortulu ise o suyun kesinlikle içilmemesi gerektiğini vurgulamakta. Bununla beraber bu tür kokusu ve renginde anormallik olan suların tüketilmesi, ishal ve karın ağrısı gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Ayrıca salgın hastalıklar en kolay bir şekilde şebeke suyundan yayılabiliyor. Bu yüzden de her zaman için içilmek üzere hazırlanmış olan paketli suları tercih etmelisiniz. Özellikle tanker ve kuyu suyu gibi kontrol dışı olan suların tüketilmesi, insan sağlığı açısından çok kötü olabilmektedir.

Kuyu ve tanker suyu gibi sular, suyun geçmesi gereken denetimlere tabii tutulmamaktadır. Belki çok sağlıklı olabilir, belki de aşırı sağlıksız. Bu yüzden bu tür sulara asla güvenmemelisiniz. Ayrıca bu sular yüzünden yaşanabilecek hastalıklar, sindirim sistemi sorunlarından kansere kadar uzanabilmektedir. Bu yüzden mümkün mertebe paketlenmiş suları tüketmek daha sağlıklı bir karar olacaktır. Ancak şebeke suyu kullanmak istiyorsanız eğer, kaliteli bir su arıtma sistemi kullanmanızı tavsiye ediyoruz.