Baş ağrısının bir sürü sebebi bulunmaktadır. baş ağrısı bir çok hastalığın semptomu olabilir. Baş ağrısını kesmek için, eczanelerde reçetesiz bir şekilde satılan tonlarca ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlardan en yaygınları ise parasetamol etken maddesine sahip olanlarıdır. Ağrı kesiciler genellikle pek bir yan etkiye sebep olmaz. Yan etkisi olması için kronik bir rahatsızlığınız olması gerekmektedir. Ancak ağrı kesici gibi basit bir ilaç olsa bile, nihayetinde ilaçtır. İlaç kullanımı her zaman böbreklerinizi zorlar. Aynı zamanda sürekli ilaç kullanmanız, ilaca karşı bağışıklık kazanmanıza neden olacaktır. Bu yüzden ilaçlardan önce doğal yöntemleri denemenizi tavsiye ediyoruz. Bu yazımızda sizlere baş ağrısını dindirecek doğal besinlerden bahsedeceğiz.

Baş ağrısını kesecek doğal besinler nelerdir?

Acı biber

Baş ağrısının en büyük sebebi burun tıkanıklığıdır. Sinüsleriniz tıkandığı zaman, hava akışı daha az olur ve bu durum başınızda ağrı olarak geri teper. Acı biberin içeriğinde A, B, C ve E vitamini bulunmaktadır. Acı biberin içeriğinde bulunan bu bileşenler, tıkanmış sinüslerin açılmasında büyük rol oynamaktadır.

Acı biberi en efektif kullanabileceğiniz besin ise çorbadır. Sıcak bir mercimek çorbası üzerine yeterli miktarda pul biber dökerek tüketmeniz, tıkanan sinüslerinizin açılmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda mercimek çorbası içerisine biraz da limon suyu dökmeniz, yaşadığınız soğuk algınlığı gibi hastalıklarla savaşmanızı sağlayacaktır. Çünkü limon, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Acı biber sadece sinüs tıkanmasından oluşan baş ağrılarını değil, migren ağrılarını engellemektedir. Çünkü acı biber içerisinde kapasaisin vardır. kapasaisin maddesi, beynimize giden trigeminal sinirini uyuşturmaktadır. Ayrıca kapasaisin maddesi nörotransmitteri engeller. Bu özellikleri sayesinde acı biber tüketmek, günler boyunca sürebilen migren ağrılarınızı dindirecektir.

Yeşil yapraklı sebzeler

Araştırmalara göre, baş ağrısı çekenler ve migren ağrısı yaşayanların çoğunda magnezyum eksikliği görülmüştür. Eğer magnezyum eksikliği yüzünden herhangi bir çeşitte baş ağrısı yaşıyorsanız, magnezyum içeren besinleri sıklıkla tüketmeniz gerekmektedir. Yeşil yapraklı bütün sebzeler, magnezyum açısından oldukça zengindir.

B grubu vitaminleri ve folik asit, migren sıklığını azaltmaktadır. Eğer migren ağrıları ile sıklıkla boğuşuyorsanız, yeşil yapraklı sebzeler tüketmenizi önermekteyiz. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler antienflamatuvar maddeler içermektedir. Bu maddeler, kan damarlarının genişlemesini sağlamakta. Bu sayede baş ağrınızı dindirmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Dikkat bu besinler migreni tetikliyor (Kaynak: soru.com.tr)

Fındık

Magnezyum eksikliğinin baş ağrısında ne kadar etkili olduğunu anlattık. Fındığın içeriğinde yüksek miktarda magnezyum bulunmaktadır. Magnezyum baş ağrısına sebep olan durumları engellemektedir. Bu sayede düzenli olarak fındık gibi magnezyum oranı yüksek besinler tüketirseniz, baş ağrısı yaşama sıklığınız oldukça azalacaktır.

Yağlı balıklar

Yağlı balıklar antienflamatuvar maddeler içermektedir. Bu maddeler ise daralan kan damarlarının açılmasını sağlamaktadır. Bu sayede genişleyen kan damarları, kafamızı rahatlatır ve baş ağrımızı dindirir. Aynı zamanda yağlı balıklarda Omega yağ asitleri bulunmaktadır. Omega yağ asitleri, migren ataklarını engelleyen maddeler içermektedir. Bu sayede yağlı balıkları haftada 2 defa tüketmeniz, oluşabilecek migren ataklarının geri püskürtülmesine neden olacaktır.

Baklagiller

Baklagilleri düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir. Bu sayede dolaşım sisteminiz rahatlayacaktır. Baş ağrısının en büyük sebelerinden biri de darlaşan dolaşım sistemidir. Aynı zamanda baklagillerin içinde koenzim Q10 bulunmaktadır. Koenzim Q10, migrenin sürdüğü gün sayısını düşürmektedir.

baklagillerin içeriğinde lif ve protein vardır. Bu maddeler ise baş ağrısını oluşturabilecek birçok etmeni ortadan kaldırır. Özellikle lifli besin tüketimi, baş ağrısı çekenlerin tüketmesi gerekmekte. Çünkü lifli besinler sindirim sistemini çalıştırır ve metabolizmayı hızlandırır. Hızlanan metabolizma, çekilen baş ağrısının hafiflemesine hatta yok olmasına neden olur.