Doğada insan sağlığına iyi gelen bitkileri saymaya kalksak herhalde bunu kitaplara sığdıramazdık. Çünkü doğada bulunan tüm bitkiler birbirinden faydalı ve her birinin mucizevi yararları bulunmaktadır. İnsanoğlu tarihin en eski zamanlarından beri doğa ile iç içe yaşamış ve doğadan olabildiğince yararlanmıştır. Özellikle sağlık alanında çok kadim bilgiler nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Doğanın bu mucizevi bitkilerinden biri olan ıhlamur yüzyıllardır kullanılmakta ve nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiştir.

Ihlamur aslında bir ağaç olmasına rağmen bitki olarak kabul görmüştür. Ihlamurun özellikle yaşı onu diğer bitki ve ağaçlardan çok farklı bir konuma taşımaktadır. 40 tane farklı türü bulunan ıhlamur ağacı ortalama olarak 30 metreye kadar çıkabilmektedir. Ihlamur ağacını diğer ağaçlardan farklı kılan özellik ise 1000 yıla kadar yaşamasıdır. Ihlamur bu yönü ile diğer ağaçlardan ayrılmakta ve zeytin ağaçları gibi çok uzun yaşamaktadır. Ülkemizde de 500 yaşını geçmiş bir sürü ıhlamur ağacı bulunmaktadır. Genellikle haziran ayında hasadı yapılan ıhlamurun ekonomik değeri çok yüksek olduğu için çoğu insanın geçim kaynağı haline gelmiştir. Ülkemizde Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ve Antalya civarlarında çok fazla bulunmaktadır.

Ihlamur özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan bazı grip ve hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına çok iyi geldiği için çay haline getirilip içilmektedir. Sadece soğuk algınlığı ile sınırlı olmayan ıhlamurun birçok hastalığa iyi geldiği tespit edilmiştir. Ihlamurun faydalarına bakacak olursak;

Ihlamurun faydaları;

  • Vücudu bakteri ve virüslerden korumaktadır.
  • Soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
  • Yorgunluğa iyi gelmektedir.
  • Boğazda meydana gelen hasarlara iyi gelmektedir.
  • Enfeksiyonlara karşı vücudu korumaktadır.
  • Vücudu dinç tutmaktadır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Mideye ve sindirim sistemine iyi gelmektedir.
  • Vücutta biriken zararlı maddeleri (toksin maddeler) dışarı atmaktadır.
  • İltihapları engellemektedir.
  • Karaciğere iyi gelmektedir.
  • Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
  • Nezle ve şiddetli öksürüklere iyi gelmektedir.

Ihlamurun daha sayamadığımız bir sürü faydası bulunmaktadır. Özellikle sağlık açısından insanların çok tercih ettiği bir yoldur. Kış aylarında grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde ilk akla gelen yöntem ıhlamurdur. Anadolu’nun hemen hemen her evinde bulunan ıhlamur vücudu diri tutarak direncini arttırmakta ve yorgunluğunu almaktadır. Ayrıca çeşitli hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Vücutta biriken toksin maddelerin vücuttan atılmasında çok önemli rol oynamaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Kış aylarında tüketilmesi gereken doğalgaz etkili besinler

Seyredin: IHLAMUR DOĞRU ŞEKİLDE NASIL DEMLENİR?  SAĞLIKLI IHLAMUR ÇAYI TARİFİ

Mevsim geçişlerinde yaşanan baş dönmesi, kusma, halsizlik, yorgunluk, grip, soğuk algınlığı gibi kronik bir sürü hastalığa çok iyi gelmektedir. Vücuda girebilecek bir çok virüs ve bakteriyi de engellediği için vücudu dış saldırılara karşıda korumaktadır. Ihlamurun tüm bunların dışında bir de zayıflatma özelliği de bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda bunu doğrular niteliktedir. Ihlamuru düzenli kullanan insanların zayıfladığı görülmüştür. Uzamanlar çok aşırıya kaçılmaması gerektiği konusunda uyarılar yapmaktadır. Ortalama olarak haftada 3 kez ıhlamur tüketmek sağlıklı bir seçim olacaktır. Düzenli bir şekilde ıhlamur tüketildiğinde vücut daha iyi çalışmaya başlar. Bu da zayıflamayı beraberinde getirmektedir. Ayrıca ıhlamurun çayını yapıp tüketmekte mümkündür. Üstelik yapması çok kolay ve sağlıklıdır.