Sağlıklı ve canlı bir cilde sahip olmak herkesin ortak hayali. Cildi canlandırmak ve özellikle sağlıklı bir cilde sahip olmak için cilt düzenli bir şekilde temizlenmeli, asla makyaj kalıntısı ile uyunmamalı, gerekli kremler ve nemlendiriciler sürülmelidir. Cildi mis gibi yapıp canlandıran bir başka işlem ise peelingdir. Evde doğal peeling nasıl yapılır? Cildi canlandıran peeling yöntemleri nelerdir? Tüm bu soruların yanıtını sizler için derledik.

Peelingin önemi nedir?

Peeling için uygulanan maskeler de cildi temizlemenin esas olduğu yöntemlerdir ancak maske türüne göre cilt rengini dengelemek, nem dengesini sağlamak gibi ek faydalar da olabilmektedir. Peeling maske ne zaman kullanılır sorusu cilt tipine göre değişmektedir, özellikle narin bir cilt yapınız varsa uygulama baskısı ve uygulama aralıklarını uzun tutmak konusunda hassas olmalısınız.

Peelingin cilde faydaları nelerdir?

  • Peeling, cildi ölü derilerden ve siyah noktalardan arındırıcı bir etkiye sahiptir.
  • Ciltteki kabarıklıkların kaybolmasını sağlar.
  • Yaşa bağlı kırışıklıkları azaltır.
  • Kan akışını hızlandırır ve çok daha sağlıklı aynı zamanda canlı bir cilde ortam hazırlar.
  • Özellikle hassas cilde sahip olan bireylerin çok sık peeling yapmaması, peeling malzemelerinin içeriğindeki maddeleri dikkatle okuması, peeling yaptıktan sonra cildi güzelce nemlendirmeleri gerekir.

Cildinizi canlandıracak Türk kahvesi peelingi

Türk kahvesi peeling maskesini evde yapmak son derece kolay ve zahmetsizdir. Eğer cildinizin matlığından ve cansızlığından şikayetçi iseniz birkaç değişiklikle cildinizi canlandırabilirsiniz. Bunun en pratik yolu ise Türk kahvesi peelingi. Türk kahvesi, telvesinde yer alan tanecikler sayesinde cildi uyarır ve kan dolaşımını hızlandırıyor. Türk kahvesi peelingi bu sayede cildi canlandırır. Zaten bayılarak içtiğimiz Türk kahvesi, telvesi de işin içine girdiğinde tam bir bomba etkisi yaratıyor. Sade Türk kahvesini içince telvesini atmayın ve o bomba tarife hazır olun.

Türk kahvesi peelingi için malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi telvesi
  • 3-4 damla zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı bal

Türk kahvesi peelingi nasıl uygulanır? 

Türk kahvesi peeling yapımı için pişmiş kahvenin telvesinden 1-2 kaşık kadarını bir kaba aktarın ve içine birkaç damla zeytinyağı ve 1 çay kaşığı bal ekleyin. Tüm malzemeyi iyice karıştırın ve temiz cilde nazikçe uygulayın. Birkaç dakika kadar yumuşak hareketlerle masaj yaparak yüzünüze yedirin ve sonra ılık su ile cildinizi durulayın. Durulamanın ardından nemlendirici sürün. Haftada 1-2 kez bu peelingi tekrarlayın ve cildinize yaz kış güneş kremi sürmeyi sakın unutmayın.

İLGİLİ MAKALE  Çatlak ve cilt lekelerini yok eden formül. E vitamininin cilde faydaları nelerdir?

Peeling hakkında

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Atakan, peeling ile ilgili önemli bilgilere yer verdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Atakan, ”Kullanılan kimyasal solüsyonlar, cilde sürülerek bir tahriş oluşturulur. Daha sonra bu tahrişin iyileşmesi bekleniyor. İyileşme sırasında da cilt kendini yeniler. Peelingin mekanizması budur. Peeling, basit bir işlem değil. Mutlaka uzmanları tarafından yapılmalı. Deride oluşturulan soyulmanın ardından yeni deri gelir. Yeni gelen cildin dokusu ve rengi daha düzgün ve daha homojendir. Peeling sırasında ciltte tahriş oluşturulur. Bunun için de cildin nasıl yenileneceğini, yenilenirken neler ortaya çıkabileceğini bilmek gerekiyor. Bu nedenle peeling, bu işi çok iyi bilen deri uzmanları tarafından yapılmalı. Uzman olmayan kişilerce yapılan bu tür işlemler sonrasında, kalıcı izler, ciltte renklenmeler gibi bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir.” diye konuştu.

Prof. Dr. Nilgün Atakan, doktorun gerekli bulduğu her yaşta peeling uygulamasının yapıldığını kaydetti ve sözlerini şu şekilde sonlandırdı: ”Peeling yaptırmak için güneş ışınlarının etkisinin daha az olduğu kış ayları tercih edilmeli. Kış ayları, güneşten korunmak daha kolay olacağı için peeling için en uygun mevsimdir. İşlem sonrasında da cilt güneşten korunmalı ve nemlendirilmelidir.”