İnsanların hayatı yaşama biçimi ve davranışları, kişilik özelliklerini ortaya çıkaran şeylerdir. Hayatımızda yaptığımız her şey, alışkanlıklarımız, kurduğumuz cümleler ve hatta sevdiğimiz kokular bile kişilik özelliklerimizi ele veren bilgilerdir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, insanların kendilerini daha yatkın hissettikleri kokular karakterlerini ortaya çıkarıyor. Yani aslında ne gördüğünüz kadar ne kokladığınız da kim olduğunuzu hem size hem de sizi tanıyan insanlara söyleyen bir durum.

En sevdiğiniz koku kişiliğinizi ele veriyor

İnsanların göz renkleri, sevdikleri renkler, kullandıkları eşyalar ve hatta çekildikleri kokular bile kişilik özelliklerini yansıtan durumlar. Bu durum hem psikoloji içerisinde yer alıyor hem de yapılan araştırmalar sonucu bilimsel dayanaklar taşıyor. Amerikalı doktor ve koku uzmanı Alan R. Hirsch tarafından yapılan bir araştırmada 18.631 kişi üzerinden testler uygulandı. Yapılan testler sonucunda ise insanların çekim hissettikleri farklı koku çeşitlerine göre kişilik özelliklerinde farklılıklar olduğu ortaya konuldu. Araştırmayı yürüten Dr. Alan R. Hirsch bu durumu ise bir insanı tanımaya çalışırken gizlemeye çalıştığı gerçek kişiliği ortaya çıkarmamızı sağlayacak bir bilgi elde ettiklerini dile getirdi.

Sevdiğiniz kokulara göre kişilik özellikleri

İnsan beyninin karmaşık yapısına dair her geçen gün yeni bir bilgi ortaya çıkarken, sevdiğimiz kokulara göre barındırdığımız kişilik özelliklerimiz ise zevklerimiz yoluyla kişiliğimizi tanımaya olanak sağlıyor. İşte en sevdiğiniz kokulara göre kişilik özellikleri:

Narenciye kokusu

Daha şekerli ve narenciye benzeri kokulara karşı çekim hisseden kişiler yönetmeyi seven, ön planda yer alan kişiler olarak tanımlanıyor. Genel olarak çevresi tarafından görev bilinci yüksek olarak görülen ve sorumluluk sahibi olması ile nitelendirilen insanlar narenciye ve benzeri kokuları daha çok seviyor. Aynı zamanda narenciye kokusu seven kişiler için doğuştan lider özelliği taşıyan kişiler oldukları yorumu yapılıyor. Bu kişilerin hafızası güçlü ve yüksek hırs sahibi oldukları ortaya konulanlar arasında.

Lavanta kokusu

Lavanta kokusuna karşı çekim hisseden kişiler için ise sosyal varlıklar yorumu yapılıyor. Hemen hemen herkes ile anlaşma kabiliyeti olan bu kişilerin aynı zamanda arkadaşlık bağları da daha güçlü oluyor. Meraklı yapıları sayesinde her gün yeni bir şey öğrenen lavanta kokusu insanları için ilişki içinde olmayı seven ve ilişkisine sadık kişiler yorumu yapılıyor. Aynı zamanda lavanta kokusu seven kişilerin diğer insanlar tarafından anlaşılması ve uzlaşılması kolay kişiler olarak görüldüğü de bilinenler arasında. Grup çalışmalarını ve arkadaşlarınız ile iş yapmayı seviyorsanız, lavanta kokusunu da seveceksiniz.

İLGİLİ MAKALE  Kokusuz hamsi tava yapmaya ne dersiniz? Hamsi temizleme ve pişirmenin püf noktaları

Sandal ağacı kokusu

Sandal ağacı ve benzeri kokulara karşı çekim yaşayan kişilerden iseniz, başarı sizin göbek adınız. Sandal ağacı kokusunu seven kişiler için genel olarak mükemmeliyetçi tanımı kullanılıyor. Kendilerine herkesten çok yüklenene ve kendi eleştirmenleri olan bu kişilerin azim sebebi kötü düşünceleri oluyor. Bugün eğer başarılı bir noktadaysanız, bu yine sahip olduğunuz eleştirmen kişiliğiniz sayesinde. Aynı zamanda sandal ağacı kokusu seven kişiler için yapılan bir başka yorum sporda başarılı oldukları yönünde. Hem kendilerinden hem de çevrelerinden beklentileri yüksek olan bu kişiler aynı zamanda alıngan kişiler olarak nitelendiriliyor.

Meyveli koku

Meyveli kokular seven insanlar için her zaman daha tatlı kişiler yorumu yapılmış olsa da, aslında gerçek tam tersi. Meyveli koku seven kişiler için yapılan en yaygın yorum kaprisli oldukları. Asabi, huysuz ve karamsar yapıları bulunan bu kişiler, her zaman en kötü senaryoları düşünür ve yaşanacaklara hazırlıklı olmaya çalışır. Hayatlarında iyi bir gelişme olsa dahi bardağın boş tarafına odaklanan kişiler daha çok meyveli kokulara karşı çekim duyuyor. Kolay sinirlenen ve alaycı kişilikleri bulunan bu kişiler aynı zamanda çevrelerine de negatif enerjiler yayıyorlar. Meyveli kokulara çekim duyanların aynı zamanda depresyona daha eğilimli oldukları da biliniyor.

Hindistan cevizi kokusu

Hindistan cevizi kokusuna karşı çekim duyan kişiler için en doğru tabir ise moda öncüsü. Her zaman tarz sahibi olan ve hayatlarının her anında tarzlarından ödün vermeyen bu kişiler, aynı zamanda eleştirilere karşı duyarlı kişiler olarak tanımlanıyor. İnce detaylar ile mutlu olmayı seven bu kişiler zor zamanlarda liderliği ele alabilir ve bir oda dolusu insanı dahi kontrol edebilir. Aynı zamanda başkaları adına kararlar almaktan keyif alan bu kişiler, etraflarındaki insanlar tarafından zevki ve sevgileri güvenilir kişiler olarak nitelendiriliyorlar.

Gardenya kokusu

Gardenya kokusu seven kişiler için en doğru tanım ise istikrarlı ve güvenilir oldukları. Tek başına yapılan planlardan ya da sevdiklerinizin yanında olamamaktan dolayı mutsuz olan kişilerseniz, gardenya sizin kokunuz. Lider olmak yerine takipçi olmayı tercih eden bu kişiler, sağlamlaşmış, güven dolu ancak monoton ilişkilerin insanı olarak nitelendiriliyor. Takım oyuncusudurlar ve insanları mutlu etmek onların da mutu olmasını sağlar. Kısa süreli ilişkilerde sürekli yeni insanlar tanımak yerine uzun süreli ve güven dolu ilişkileri tercih eden bu kişiler, sorunlar ne olursa olsun sevdiklerini yanında olmanın bir yolunu buluyor.

İLGİLİ MAKALE  Parmaklarınızın boyu kişilik özelliklerinizi açığa çıkarıyor! Parmak boyunuza göre kişilik özellikleriniz (Kaynak: soru.com.tr)

Yasemin kokusu

Yasemin kokusuna karşı çekim hisseden kişiler için yeniliklerin insanı demek yanlış olmaz. Hayatlarında her zaman yenilikler isteyen ve oldukları yerde beklemekten asla keyif almayan bu kişiler, her zaman yeni bir maceraya atılmak isterler. Dans pistlerinin vazgeçilmezi olarak tanımlanan bu kişiler çılgın yapıları ile eğlenceyi güneşin batışından doğuşuna kadar sürdürmeyi seviyor. Diğer insanların kötü ya da iyi eleştirilerinin tamamına kulağı kapalı ve diğerlerinin kendilerini nasıl gördüklerini asla umursamıyorlar. İçtenlik doğallığı savunan insanlar genel olarak yasemin kokusunu seviyor.

Hanımeli kokusu

Hanımeli kokusu sevenler saf zevklere sahip gamsız kişiler olarak nitelendiriliyor. Kötü bir olay olduğunda ortadan kaybolan bu kişiler, drama dolu olaylardan hiç haz etmezler. Arkadaş gruplarının en neşeli ve yaşanan her şeyi içinde bir mutluluk bulan kişiler olarak tanınan bu kişiler, Çevrelerine pozitif enerji yaymayı bir saniye olsun bırakmıyorlar. Tüm bu gamsızlığın altında anlayışlı yapıları ile dikkat çeken hanımeli kokusu insanları aynı zamanda anlaşılması kolay ve güçlü bağlar kurulabilen insanlar olarak tanınıyorlar.

Vanilya kokusu

Vanilya kokusuna çekim hisseden kişiler genel olarak parti insanları olarak bilinir. Yaşam dolu kişilikleri ile her zaman enerjileri tavanda duran kişiler genel olarak vanilya kokusu ve benzeri kokulara karşı çekim duyarlar. Eğer çevrenizde vanilya kokusu seven birileri varsa, takip edin çünkü bitmeyen eğlencelerine siz da dahil olmak üzeresiniz. Ancak ne var ki, vanilya kokusu seven insanlar pek de kalıcı olmayı seven kişiler değiller. Hayatınıza dokunup geçecektir fakat uzun süre çevrede olmak onun yapısına aykırı.