2022 yılına girdiğimiz andan itibaren bilhassa temel gıda ürünlerine gelen zamlar pek çok kişinin yeterli besin tüketmesinin önüne geçerken, insanlar daha çok maddi açıdan uygun olan gıdalara yönelmeye başladı. Yaşanan bu kriz sonucunda pek çok kişinin bağışıklık sisteminde hatırı sayılır bir düşüş yaşanırken, ekonomik kriz içerisinde nasıl beslenilmesi gerektiğine dair Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu uyardı. Ekonomik kriz içerisindeyken hangi besinlerin ne kadar tüketilmesi gerektiğini ve hangi sıklıkla tüketimin yapılması gerektiğine dikkat çeken Yavuz konuyla ilgili oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu…

Ekonomik kriz içerisinde nasıl beslenilmesi gerekir?

Et protein açısından kişinin en büyük destekçilerinden bir tanesi. Et tüketimi ileri yaşlardaki yetişkinlerde kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına neden olurken et tüketiminin aza indirgenmesi de önemli unsurlar arasında yerini almaktadır. Çocuklar ve yetişkin bireylerde ise durum biraz daha farklıdır. Büyüme çağında olan çocuklar için hayvansal gıdaların, gelişim sürecinin tamamlanması için gerekli hatta elzem durumlar arasında yer almaktadır. Bu noktada protein alımını da bir hayli özen göstermemiz gerekir. Ekonomik kriz içerisinde beslenme düzeneğini şu şekilde oluşturmak önemlidir;

1- Et ve Tavuk suyu

Et ve tavuk suyunu oldukça makul fiyatlarla evde hazırlamak ve tüketmek kişinin sağlığı açısından oldukça önemli durumlar arasında yerini almaktadır. Et ve ilikten gelen protein ve aminoasitler, kemiklerden gelen kolajen ve mineraller sağlığımıza oldukça büyük katkıda bulunurlar. Aynı zamanda yemeklere verdiği lezzet de bir hayli güzeldir. Et ve tavuk suyunu çorbalara, bulgur pilavına ya da damak zevkinize uygun diğer yemeklerin içerisine katarak tüketebilir tüm faydalarından yararlanabilirsiniz.

2- Yumurta

Her ne kadar son dönemlerde fiyatı artmış olsa da, yine de her kesim tarafından alınabilecek düzeydedir. Yumurtayı değişik şekillerde hazırlayarak sağlıklı ve besleyici bir hale getirebilmeniz mümkündür. Örneğin 2 – 3 adet yumurtadan haşlanmış sebzelerle zenginleştirerek bir omlet yapmak sağlık açısından faydalı olurken aynı zamanda da doyuruculuğuyla da tatmin edecek bir yemek çeşidi olacaktır.

3- Mercimek

Bitkisel protein açısından oldukça zengin olan mercimek, kişinin protein ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olurken aynı zamanda kişiyi uzun süre tok tutmaya yarayan oldukça mucizevi bir besin kaynağıdır. İçeriğinde bulunan lif ve mineraller sayesinde büyük bir sağlık deposu olan mercimeğin et suyuyla pişmesiyle birlikte adeta bir bağışıklık güçlendiriciye dönüşüyor.

İLGİLİ MAKALE  Aç karnına ballı ılık su içmenin yararları (Kaynak: izlehaber.com)

4- Fasulye ve Nohut

Baklagiller ailesinde yer alan nohut ve fasulye de yine mercimek gibi bitkisel protein kaynağıdır. Et suyu ve sebze katkısıyla pişirilen fasulye ve nohut yemekleri kişinin uzun süre tok kalmasına yardımcı olurken aynı zamanda sağlıklı vitamin ve mineraller almasına da yardımcı olacaktır.

5- Bezelye

Sebzeler arasında büyük bir lif ve protein kaynağı olan bezelye kişinin sağlıklı olabilmesi için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Bezelyenin 250 gramında yaklaşık 16 – 17 gram protein bulunmaktadır. Sağlıklı bir beslenme sürecinde olmak için bezelye tüketiminize dikkat etmeniz önemlidir.

6- Mantar

Mantarların içerisinde yer alan protein miktarı her ne kadar çok fazla olmasa da piştiği zaman kıvamlarının et kıvamına yakın olması, doyurucu ve lezzetli bir yemek olmalarına yardımcı oluyor. Mantarları soteleyerek ya da başka gıdaların içerisine katarak tüketebilir ve sağlıklı bir forma erişebilirsiniz.

7- Yulaf ezmesi

İçerisinde büyük ölçüde karbonhidrat ve lif barındıran yulaf ezmesi aynı zamanda güzel bir protein kaynağıdır. 50 gram kuru yulaf ezmesinde yaklaşık olarak 6 – 7 gram kadar protein bulunmaktadır. Yulaf ezmesini sabah kahvaltılarınızda tüketebilir, güne ve hayata sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.

8- Brokoli

Sebzelerin vazgeçilmezi olan brokoli önemli bir protein kaynağıdır. Sağlık açısından önemli bir yeri olan brokoliyi haşlayarak ya da yemeklere katarak tüketmeye özen gösterin.

Video: EKONOMİK KRİZDE BESLENME! – (EN UCUZA EN SAĞLIKLI GIDALAR) / 5 Dakikada Sağlık