Her senenin bahar ayları yaklaştığından özellikle gün yüzüne çıkan ve kısa sürede hasadı yapılıp kullanılarak tüketilen belki de en hızlı tüketime sahip meyve olan dut, aynı zamanda bu tüketimi yavaşlatmak için kurutularak da yenebiliyor. Hıdırellez geleneklerinin önemli bir parçası olan dut ile ilgili rivayetler dilden dile dolaşır. Ağacına belinizi vurmanın bel ağrılarını dindirdiği bile söylenen dut bu efsane niteliğinde olaylara tabii ki insan sağlığı açısından getirdiği faydalar ile sahip oluyor. Bu rivayetler doğru mudur bilinmez ama dut yemenin özellikle de kuru dut tüketmenin sağlık açısından faydalarına inanamamak imkansız.

Dut kurusu nasıl elde edilir?

Dut kurusu elde etmek için en sağlıklı yöntemler tabii ki dalından taze toplanmış dutlar ile uygulanacak olanlardır. Kırsal alanlarda yaşayanlar için çok daha organik dutlara erişim imkanı yüksek olsa da, sağlıklı ve organik gıdalara şehir içinden de erişim imkanı gün geçtikçe kolaylaşıyor. Dut kurutmak için kurutmadan önce toplamalı ve bunu yaparken hasattan önceki son 1 haftada dutların yağmur yemediğine dikkat etmelisiniz. Daha kaliteli ve elverişli bir dut kurutma işleminde dutlar yıkanmadan kurutulur fakat bu yöntemi uygulamak için dutların kir ve pislikten uzakta yetişiyor olması önemlidir.

Eğer meyvenin temizliğinden emin olamıyorsanız kesinlikle yıkamadan kurutmayın. yıkama işlemi için dutları süzgeç türünde bir kaba koyarak üzerinden soğuk su akıtmalı ve su akarken elek eler gibi sallamalısınız. Tamamen temizlenmiş olan dutları kalın bir kağıt üzerinde kurutacağınız yere bırakın ve tamamen kuruyana kadar yerini değiştirmek gibi herhangi bir işlem uygulamayın. Ayrıca kurutma ve yıkama işlemlerinden önce çürük ve olgunlaşmamış dutların ayrıştırılması önemlidir.

Dut kurusunun faydaları

Dut kurusunun içerisinde kalsiyum ve demir gibi insan vücudu için önemli mineraller ile B1, B2, C ve K vitaminleri bulunuyor. Her gün 1 avuç kadar dut kurusu yemek ise sağlıklı yaşamak için ideal bir tüketim yöntemi olarak sayılıyor. Dut kurusunun bilinen faydaları ise şu şekilde:

Antioksidan özelliği ile bağışıklığınızı güçlendirin

Dut kurusu başta C vitamini olmak üzere içerdiği vitamin ve mineraller ile bağışıklık sisteminizi onararak sık sık hastalanmanızı önler. Özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi dertlere çare olan dut, aynı zamanda vücuttaki zararlı serbest radikalleri temizleyerek toksin atmaya yardımcı olur.

İLGİLİ MAKALE  Tuzlu su banyosunun faydaları nelerdir? Tuz banyosu nasıl yapılır?

Karaciğer ve böbreklerin dostu dut kurusu

Yine toksin attıran özelliği sayesinde dut karaciğer ve böbreklerin düzgün çalışmasını sağlayarak bu organlara bağlı gelişebilecek hastalıkların da önüne geçiyor. Karaciğer yağlanması gibi ciddi sorunları engelleyen dut kurusu aynı zamanda böbreklerde taş birikmesini de engelliyor.

Kansızlığa karşı savaşıyor

Dut kurusu kansızlık rahatsızlığı çeken bireyler için de önemli bir besin. Dut kurusu içerdiği K vitamini ile kansızlık karşısındaki mücadelenizi kazanmanız ayardım edebilecek kadar sağlıklı bir gıda. Kandaki kırmızı hücre sayısını arttırarak kansızlığın önüne geçen duttan günde 1 avuç yiyerek kansızlıktan kurtulabilirsiniz.

Kolesterolün dengelenmesini sağlıyor

Dut kurusu içerdiği şeker nedeniyle fazla tatlı gelebilir fakat bu sizi korkutmasın. Ölçüde aşırıya kaçılmadığı takdirde dut kurusu kötü kolesterolün düşürülmesinde rol oynayarak hem kolesterol hem tansiyonu dengede tutuyor.

Kalp sağlığı içi n dut kurusu yiyin

Dut kurusu damarlarda biriken ve zamanla plak oluşumuna neden olabilecek zararlı maddeleri dışarı atarak damarların rahatlamasını sağlıyor. Kan dolaşımının da rahatlamasında rol oynayan dut kurusu kalp sağlığı için önemli bir besin.

Hazımsızlık sorununa son

Dut kurusu sindirim sisteminin çalışmasını düzenliyor ve daha kolay bir sindirim sağlayarak hazımsızlık, kabızlık gibi sorunları çözüyor. Lifli yapısı ile aynı zamanda bağırsakların fonksiyonlarını da düzenliyor.

Kemik ve diş sağlığına destek veriyor

Dut kurusu içerisinde yüksek miktarda bulunan kalsiyum sayesinde kemik ve dişleri güçlendirerek hem ağız sağlığını hem de omurga sağlığını korumaya yardım ediyor. Özellikle erken yaştaki bireyler için tüketimi öneriliyor.

Beyni çalıştıran önemli bir gıda

Antioksidan sayesinde kan dolaşımını rahatlatan dut kurusu bu sayede beyne giden oksijenin artmasını sağlıyor ve beyin fonksiyonlarının eksiksiz yerine getirilmesinde rol oynuyor.

Daha parlak bir cilt için kullanın

Dut kurusu içerdiği vitamin ve mineraller ile cilt sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Hücre yenilenmesi sağlayan dut kurusu bu sayede cildin de daha genç ve parlak bir görünüm kazanmasına yardım ediyor.

Dut kurusunun zararı var mı?

Dut kurusu her ne kadar sağlık deposu olsa da aşırı tüketimi sonrasında belirli sorunlara yol açabilecek bir besin. Kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu için bazı bireylerde hipoglisemi hastalığına ve buna bağlı olarak baş ağrısı, baş denmesi, bulanık görme ve aşırı terleme gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda potasyum içeren dut, safra kesesi rahatsızlığı çeken kişilere içerdiği potasyum sebebiyle zararlı olabilir. Cilt sağlığına iyi gelen arbuin içerikli yapısı aynı zamanda hücre kanserine yol açabilecek bir gıdaya dönüşmesine yol açıyor. Düzenli ve dengeli seviyede tüketimi zarar vermezken aşırıya kaçmak ise birçok soruna yol açabilir. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmakta fayda var.