Doğa insan için bir nimettir der eski atalarımız. Gerçekten de doğa insan için olmazsa olmaz bir şeydir. İçindeki hayvanlarıyla, ağaçlarıyla, meyve ve sebzeleriyle adeta insan için vazgeçilmez bir yaşam enerjisi konumundadır. Doğada bulunan bir sürü ot, bitki, ağaç, sebze ve meyveler insanların hem açlığını gidererek temel fizyolojik ihtiyacını karşılamakta hem de onu hastalıklara karşı korumaktadır. Bazı sebze ve meyveler insanların organlarına benzerliği ile dikkatleri üzerlerine çekmektedir. Bunlardan biriside hiç şüphesiz domatestir. Domates ilk olarak Güney Amerika’da keşfedilmiştir. Anavatanı Güney ve Orta Amerika’dır. Domatesi ilk keşfedenler Azteklerdir. Aztekler domatesi And dağlarında keşfetmiş ve ilk onlar kullanmıştır. Zamanla coğrafi keşiflerin olmasıyla Amerika kıtası keşfedilmiş ve İspanyolların oralara gitmesiyle anavatanı Amerika olan domates tüm dünyaya yayılmış oldu. İlk olarak Avrupa kıtasına gelmiş ardından da diğer ülkelere ve kıtalara zamanla yayılmıştır. Ülkemize gelişi ise 1700’lü yıllarda olmuştur. İlk önce Akdeniz bölgesinde özellikle Adana’da yetiştirilmiş, ardından da diğer bölgelerde de yetiştirilmeye başlanmıştır.

Domatesi bu kadar kıymetli ve özel kılan şey insan kalbine benzemesidir. Domatesi ortadan ikiye böldüğünüzde tıpkı insanın kalbini andırdığını göreceksiniz. Domates botanik olarak sebze değil meyvedir. Ancak halk arasında çok uzun süredir hep sebze olarak bilinmektedir. Domates yaz aylarında yetişen bir meyvedir. Yaz aylarının olmazsa olmaz meyvesidir. Özellikle yaz aylarında yemeklerde çok fazla tüketilmektedir. Kışın kullanmak için kurutulmakta ve ya salçası yapılmaktadır. İçerisinde barındırdığı maddelerle adeta kalp dostu bir meyvedir. Kalp başta olmak üzer vücut sağlığı için çok önemli faydalar sağlamaktadır.

Domatesin insan sağlığına faydaları nelerdir?

  • Domates bir vitamin ve mineral deposudur.
  • Kalp ve damar dostudur.
  • Diyabeti ve kalp krizlerini önler.
  • Kabızlığı önlemektedir.
  • Cildin erken yaşlanmasını önler.
  • Göz sağlığı için çok faydalıdır.
  • Kanseri önlemektedir.
  • Kan basıncını düzenler.
  • Madde kullanımının vücuda verdiği zararın onarılmasını sağlar.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Saçları besler ve saçların daha güçlü olmasını sağlar.

Domates sadece yemeklere lezzet veren ve karnı tok tutan bir meyve değildir. Bunların yanında sağlığımız için de çok önemli faydaları bulunmaktadır. Domatesi aşırıya kaçmadan düzenli tüketmek vücudumuzun sağlığı için çok önem arz etmektedir. Özellikle kalbe çok benzemesi onun kalp dostu olduğunu göstermektedir. Domates, kalp hastalıkları için çok önemli bir meyvedir. Kalp hastalıklarının oluşmasını önlediği gibi kalp krizlerini de en aza indirmektedir. Yapılan araştırmalarda domatesin kalp için çok faydalı olduğu ortaya çıkmıştır. Kalp sağlığı dışında da birden çok yararı bulunmaktadır. Domates tam bir vitamin ve mineral deposudur. Bir insan C vitamini ihtiyacının yaklaşık % 40’ını domatesten elde edebilmektedir. Ayrıca A ve K vitaminleri ile hem cilt sağlığımızı hem de kemik gelişimini desteklemektedir. Domatesin bir diğer faydası ise cilt sağlığını korumasıdır. Cildin daha sağlıklı, canlı ve parlak olmasını sağlamaktadır. Tüm bunlar yaşlanmayı geciktirdiği için domates çok sık tüketilmektedir. Ayriyeten enerji ihtiyacımıza da cevap veren domates, vücudun daha dinç olmasını sağlamaktadır. Domates içerisinde barındırdığı Likopen ile göz sağlığına çok iyi gelmektedir. Gözlerin daha iyi görmesini sağlamakta ve göz sağlığını korumaktadır. Özellikle katarakt ve sarı nokta gibi hastalıklara karşı adeta bir koruma kalkanı görevi görmektedir. Domatesin bir diğer faydası ise zararlı maddelerin (sigara, alkol, uyuşturucu vs) vücuda verdiği hasarın onarılmasını sağlamaktadır. Bu tür maddelerin vücuttaki hasarlarını hızlı onardığı için vücut sağlığı açısından çok önemli bir yerdedir. Özellikle kalp ve damar hastalıklarıyla mücadele etmesi onu vazgeçilmez kılmaktadır. Bunun dışında saç sağlığı ve bakımı için de çok önem arz etmektedir. Saçların köklerini beslemekte ve daha güçlü olmalarını sağlamaktadır.