Mutfakların olmazsa olmaz temizlik malzemelerinden bir tanesi olan bulaşık süngerleri, temizlik denildiğinde akla gelen ilk malzemelerden bir tanesi olsa da yüzeyinde barındırdığı mikroplar dolayısıyla büyük ölçüde bakteri ve mikrop yuvasına dönüşüyor. Yemek yediğimiz tabak, çatal, tabak gibi malzemelerin temizliğini sağladığımız bu aracı eşya, hayat kurtaran ürünler listesinde yerini alsa dahi, yüzeyinde bulunan mikroplar dehşet sinyallerinin yakılmasına neden oluyor. Norveç’te gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda bilhassa mutfaklarda kullandığımız bulaşık süngerinin ne denli insan sağlığını tehdit eden bir ürün olduğu ortaya çıktı. İşte yapılan o araştırma ve sonuçları…

Bulaşık süngeri adeta zehir saçıyor!

Her evde mutlaka kullanılan ürünler arasında yer alan bulaşık süngerleri üzerinde yapılan bir çalışma sonucunda oldukça şaşırtılacak bir durumla karşı karşıya kalındı. Norveç’te yapılan araştırma da bulaşık süngerlerinin büyük bir risk faktörü oluşturduğu belirlendi. Yapılan araştırmalar sonucunda tek  bir bulaşık süngerinin yüzeyinde dünyada yaşayan tüm insanlardan daha fazla bakteri yaşadığı belirlendi. Bulaşık süngerini kullanmak yerine, bulaşık süngerine alternatif ürünler kullanılması çok daha sağlıklı bir yaşamın olmasına neden olmaktadır. Norveç’te gerçekleştirilen bulaşık süngerleri araştırması kapsamında mutfakta bulaşıklarımızı yıkadığımız bulaşık süngerinin, bulaşık fırçalarından çok daha yüksek bakteri oluşumuna neden olduğu belirlenmiştir. Norveçli gıda araştırma enstitüsü olan Nofima’da araştırma bilimcisi olarak görev yapan Trond Møretrø, konuyla alakalı şu şekilde konuştu”Salmonella ve diğer bakteriler süngerlerde fırçalardan daha fazla çoğalır ve hayatta kalır. Bunun nedeni günlük kullanımda süngerlerin asla kurumaması”

Bulaşık süngerlerinin kurumaması bakteri yuvasına döndürüyor

Bulaşık süngerlerinin ıslaklığını kaybetmeden sürekli olarak nemli bir yapıda olması bakterilerin her zaman yaşamasına ve insan sağlığına büyük tehditler oluşturduğuna dikkat çekti. Araştırma bilimcisi olarak görev yapan Trond Møretrø bulaşık süngerlerinin kurumamasıyla alakalı şu sözlerde bulundu “Tek bir sünger, dünyadaki insanlardan daha fazla sayıda bakteri barındırabilir. Pek çok bakteri zararlı olmasa da, Salmonella gibi olanlar süngerlerden ellere, mutfak yüzeylerine ve ekipmanlara yayılabilir. Bunlar insanları hasta edebilir. Sünger nemlidir ve bakteriler için gıda olan yemek artıklarını biriktirerek bakterilerin hızlı büyümesine yol açar” Bulaşık süngerinin günlük olarak değiştirilme durumu olmadıkça her şekilde bakteri yuvası olduğuna dikkat çeken araştırma bilimcisi “İnsanların süngerlerini kullanma şekli bakteri üremesi açısından pek önemli değildi. Süngerler günlük olarak değiştirilmedikçe, insanların süngerlerde bakteri üremesini önlemeleri çok zor” şeklinde cümlesine devam etti.

İLGİLİ MAKALE  Hipertansiyon ile nasıl mücadele edilir? Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu tüm detaylarıyla açıkladı

Sünger yerine fırça tercih etmek çok daha sağlıklı

Bulaşık süngerinin ıslak kalması sonucunda ciddi bakteri oluşumunu arttırdığının bilinmesinin sonucunda, bulaşık süngerini kullanmak yerine bulaşık fırçasının kullanılması gerektiğine dikkat çekildi. Bu noktada bulaşıkta kullandığınız temizlik süngeri ya da fırçasını ne denli temiz kullansanız da ya da hangi temizleme metodlarını kullansanız da önemli olan ıslak olan cismin kuruma hızına dikkat çekildi. En hızlı kuruma hangi maddede oluyorsa o çok daha sağlıklı ve çok daha hijyenik olunduğuna karar verildi. Konuyla alakalı Møretrø “Fırça çok hızlı kuruduğu için zararlı bakteriler ölür. Ayrıca çoğu fırçanın süngerlerin aksine potansiyel zararlı bakterilerle doğrudan el temasını engelleyen bir sapı vardır. Tüketicileri bir dahaki sefere süngerlerini değiştirmeleri gerektiğinde fırçayı denemeye teşvik ediyorum” şeklinde konuştu.