Yaşamsal fonksiyonlarımızın düzgün bir şekilde işleyebilmesi için beyinimizin sağlıklı olması gerekiyor. Sağlıklı bir beyin ile beraber, beyin fonksiyonları da düzgün bir şekilde çalışacaktır. Unutkanlık gibi birçok sorun, beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmadığının bir belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bu sorunlar sadece yaşlılıkta değil, 7’den 70’e her yaş grubunda gözükebilen sorunlarıdır. Bu yazımızda sizlere, beyninizin sağlıklı çalışabilmesi için gereken 3 besinden bahsettik.

Beyin fonksiyonlarını güçlendiren besinler

Beyin sağlığına dikkat etmek için gün içerisinde tüketeceğimiz besinlere dikkat etmemiz gerekmektedir. Sağlıklı ve düzenli beslenme, beyin fonksiyonlarının düzgün çalışması için yeterlidir. Tabii ki de sağlıklı beslenmenin yanında, bir de beyin egzersizleri yapmanız gerekebilir. Beyin fonksiyonlarını güçlendiren besinler şu şekildedir:

Deniz ürünleri

balık ve diğer deniz ürünlerinde, yüksek miktarda Omega 3 yağ asitleri bulunmaktadır. Omega 3 yağ asitleri, beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlayan oldukça sağlıklı olan yağ çeşididir. Uzmanlar haftada en az 2 defa balık tüketmenin beyin sağlığı açısından oldukça faydalı olduğunu dile getirmekteler. Bununla beraber düzenli olarak balık tüketmek, bunama gibi yaşlılık belirtilerinin oluşmasını da engelliyor. beyin dokusunun büyük bi kısmı yağ asitlerinden oluşmaktadır. Bu yüzden de omega 3 yağ asidi içeren besinleri sıklıkla tüketmek, beynin içerisindeki nöronların çok daha hızlı ve kuvvetli bir şekilde iletişim kurmasını sağlayacaktır. Bu da kişinin beyin fonksiyonlarının çok daha iyi çalışması için gerekli bir durumdur. Beyin sağlığı için haftada en 2 defa cıva oranı düşük olan balık çeşitlerinin tüketilmesi oldukça önemli.

Yumurta

Yumurta, vücudumuz için en gerekli hayvansal protein çeşitlerini barındıran bir besindir. Bu yüzden de uzmanlar, beyin fonksiyonlarının gelişimi ve ilerlemesi için her gün en az 1 adet yumurta tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Yumurta içerisindeki protein miktarı, gün içerisinde almamız gereken protein miktarının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Aynı zamanda yumurta içerisinde yer alan besin maddelerinin beyin fonksiyonlarını geliştirdiği belirlendi. Her gün kahvaltıda yumurta tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin düzenli bir şekilde alınmasında yardımcı oluyor. Aynı zamanda yumurta içerisinde yer alan sağlıklı yağlar, beyin içerisindeki sinirlerin iletişimini güçlendiriyor. Bu sayede de Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklardan korunmanızı sağlıyor. Aynı zamanda hafızanın güçlenmesini sağlayan yumurta, kas ve kemik gelişimi için de gerekli besin maddelerini de bünyesinde barındırmaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Hafızanız bilgisayar diski gibi olsun. Odaklanmayı arttıran ve beyni güçlendiren besinler belli oldu!

Ceviz

Ceviz de balık gibi sağlıklı yağ asitleri içeren bir besindir. Bu sayede ceviz tüketmek, beyinin içerisindeki sinirlerin iletişimini güçlendirmektedir. Ceviz içerisinde Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinden bol miktarda bulunmaktadır. Bu sağlıklı yağ asitleri sayesinde de beyin fonksiyonları gelişmektedir. Uzmanlar, haftada en az 300 gram kadar cevizin tüketilmesi gerektiğini savunuyorlar. Günde 2 tam ceviz tüketmek, yeterli olacaktır. Aynı şekilde ceviz içerisinde yer alan besin maddeleri, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklardan korumaktadır. Bununla beraber tam ceviz tüketmek, metabolizma için de oldukça önemli. Ceviz içerisinde yer alan sağlıklı yağ asitleri, metabolizmamızın daha hızlı ve daha verimli çalışmasını sağlıyor. Bu sayede yağ yakımı hızlanıyor ve çok daha iyi bir şekilde kilo verebiliyorsunuz.