Kurban Bayramı geldi çattı. Bayram öncesinde ise, bayram temizliğinin nasıl yapılacağı ve nasıl yetişeceği merak konusu oldu. Gelen giden misafirin haddi hesabı olmayan bayram günlerinde pek çok kişinin en büyük telaşı evin nasıl tertemiz olacağıdır. Özellikle de Kurban Bayramı süresince kurban etinin yarattığı dağınıklık ve zaman kaybı da bu endişeyi tetikleyen bir etkendir. Bayram temizliği yaparken işleri yavaşlatan ve temizliğin etkisini azaltan bazı yanlışlar var. İşte bayram temizliğinde yapılan yanlışlar ve bayram temizliğinin nasıl yapılması gerektiğini içeren yazımız.

Bayram temizliğinde yapılan yanlışlar

Pek çok kişinin en önemli amaçlarından bir tanesi, evlerini temiz tutmaktır. Bayram temizliği ise en özen gösterilen ve dikkat gerektiren konulardan bir tanesidir. Bayram temizliği yapma telaşındayken, pek çok yanlış yapılarak temizlik süreci gereğinden fazla uzatılıyor. Bayram temizliği yaparken bu yanlışları sakın yapmayın. İşte bayram temizliği esnasında yapılan yanlışlar.

  • Aynı anda tüm evi temizlemeye çalışmak

Bayram temizliği yapmak detay ve özen gerektiren bir iştir. Bayramda evinize çok sayıda misafir geleceğinden evinizin her zamankinden çok daha temiz ve düzenli görülmesi oldukça önemlidir. Temizliği yetiştirmek ve tüm evi hızlıca temizlemek için acele etmek ve evin her yerini aynı anda temizlemeye çalışmak yapılan hatalardan en büyüğü sayılabilir. Detayları atlayarak acele etmek, bayram temizliğinin verimsiz olmasına sebep olur.

  • Temizliği aşağıdan yukarıya doğru yapmak

Temizliği aşağıdan yukarıya doğru yapmak hem normal haftalık temizlikte hem de bayram temizliğinde yanlış bir yoldur. Temizlik yukarıdan aşağıya doğru yapılmalıdır çünkü yerler temizlenip sonra üst raflar ya da tavan temizlendiğinde tüm kir ve tozlar daha önce temizlenmiş olan aşağıdaki yerlere yayılacaktır. Bu da acelesi olan bayram temizliğinin anlamsız olmasına neden olacaktır.

  • Temizlikten önce evi havalandırmamak

Evinizi havalandırmadan dip köşe yaptığınız bayram temizliğinin hiçbir yararı olamz. Önemli olan önce evi havalandırmaktır zira havalanmayan ev ne kadar temizlenirse temizlensin yeteri kadar tozlardan arınmayacak ve güzel kokmayacaktır.

  • Temizlikten önce tüm dolapları boşaltmamak

Temizlik öncesinde tüm dolapları boşaltmamak da bir başka bayram temizliği yanlışıdır. Detaylı bir bayram temizliği yapılmak isteniyorsa ilk olarak detay yerlerin tozunun alınması, varsa böceklerin bulunması gerekir. Bazen dolapların içlerinde böcek ya da kelebek olabilmektedir. Bayram temizliğinizin yeteri kadar iyi olmasını istiyorsanız buna da dikkat etmelisiniz.

İLGİLİ MAKALE  Mutfak tezgahlarındaki yağ lekeleri nasıl temizlenmeli?

Bayram temizliği nasıl yapılır?

Dip köşe temizliğin şart olduğu bayram temizliğinde dikkat edilmesi ve atlanmaması gereken işler vardır. Mis gibi bayram yemeklerinin yapılması için öncesinde detaylı bir temizlik şarttır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Dağınıklığı ortadan kaldırın

Bayram temizliği yapılacaksa, temizliğe başlandığında yapılması gereken ilk şey, evdeki tüm dağınıklığı toplamaktır. Evdeki dağınıklık ortadan kalkmadıkça silme ve süpürme işlemleri hiçbir işe yaramayacaktır. Bulaşıklar makineye dizilmeli, kirliler çamaşır makinesine atılmalı, temiz ama katlanmayı bekleyen çamaşırlar ise katlanıp dolaplara yerleştirilmelidir.

  • Camları silin

Dağınıklık toplandıktan sonra yapılması gereken ilk şey, camları silmektir. Temiz olmayan lekeli camlar bütün temizliği mahveder.

  • Dolapları temizleyin

Camları sildikten sonra sıra dolaplarda. Dolapları detaylıca temizleyin ve ardından perdeleri yıkayın. Perdeleri yıkayınca ve sakız gibi olduğunda ütüleyip asın.

  • Her yeri süpürün

Sıra süpürme işleminde. Halıları kaldırın, koltukları çekin ve dolapların altına varana dek süpürün. Yer yer tertemiz olup tozlardan arınsın.

  • Artık silme vakti 

Her yeri  bir güzel süpürdükten sonra iyice silin. Tertemiz olduğuna emin olana kadar mümkünse elinizle tüm yüzeyleri bir güzel silin. Yüzeyler parlayınca eviniz tertemiz bir görünüme ulaşacak.

  • Banyo ve mutfağı temizleyin

Her yer mis gibi olduktan sonra mutfak tezgahını, ocakları silin. Lekeler çıkana dek uygun deterjanlarla parlak bir görünüm elde edin. Ardından banyodaki yerler, klozet ve küveti silin ve tüm kireçlerden kurtulun. Bayrama hazırsınız, misafirleriniz temizliğe bayılacak.