Büyük şehirlerde ve özellikle İstanbul gibi nüfus yoğunluğu çok olan bölgelerde daha fazla motorlu taşıt kullanılması hem bireysel sağlık hem de toplum sağlığı açısından büyük bir tehlike arz ediyor. Bu büyük tehlike ozon tabakasının delinmesine yol açan gazların yayılmasını ve yeşil yapısı ile gözleri büyüleyen doğamızın kirlenmesine neden oluyor. Fakat dünyanın en sağlıklı aracı bisiklet ile bu zararı telafi etmek mümkün. Hem de son yapılan çalışma ile bisiklet kullanımı yaygınlaştırılıyor.

Tüm ulaşım araçlarında ücretsiz olacak

Dünyanın en zararsız ulaşım aracı olan ve hem sporu, hem toplum sağlığını destekleyen bisikletlerin kullanımlarının yaygınlaştırılması adına yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Yapılan açıklamaya göre, bundan sonra toplu taşımalara bisiklet kabul edilecek ve bu kabul ücretsiz olacak. Yapılan çalışma bisiklet sürücülerini desteklemek ve bisikletlerini yanlarında taşımalarına olanak sağlayabilmek için hayata geçirilecek. bu şekilde istediğiniz yere yanınızda bisikletiniz ile gidebilir, ek bir ücret ödemek zorunda da kalmazsınız.

Bu çalışma uzun süredir istenmekteydi ve sonun Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü tarafından olumlu sonuç açıklandı. Açıklamaya göre Marmaray ve Banliyö trenlerinde yoğun olmayan saatlerde her türden bisiklet için ulaşım izni verildi. Bu durum Yüksek .Hızlı Tren ve Anahat trenlerinde katlanabilir bisikletler için geçerli olacak.

Bisikletli taşıma hakkında açıklama geldi

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama ile bisiklet kullanımı farklı bölgelere rahatça bisiklet ile ulaşım sağlanması adına yaygınlaştırılmaya ve kolaylaştırılmaya devam edecek. Bu kapsamda yapılan açıklamaya göre bisiklet türlerine göre farklı ulaşım aralarında kabul esasları şu şekilde değişiyor:

Marmaray trenlerinde

Marmaray ve Banliyö trenlerinde bisikletli taşıma için belirli hususlar konuldu. Bu hususlara göre en yoğun saatler olarak nitelendirilen 07:00- 08:30 arası ve 16:00-19:30 saatleri arası haricinde tüm saatlerde bisikletli yolcular diledikleri gibi vagonlarda seyahat edebilecek. Ancak bisikletli yolcuların varsa bisiklet boşluklarına, eğer trende yoksa da yolcu geçişini engellemeyecek alanlara bisikletlerini yerleştirmeleri rica olunuyor. Ayrıca bir diğer kural, bisikletli yolcunun asansör, yürüyen merdiven, tren içi ve tren iniş binişlerinde oluşturabileceği tüm hasardan kendisinin sorumlu tutulacağı. Bunun dışında bisikletli yolcular kabul edilecek, aynı zamanda geçişler engelli turnikesinden kolaylıkla gerçekleştirilecek.

İLGİLİ MAKALE  Ücretsiz numara sorgulama yapılabilir mi?

Yüksek Hızlı Trenlerde

Yüksek Hızlı Tren yolcuları olarak seyahat edecek bisikletli yolcuların yanlarına almalarına izin verilen bisiklet türü katlanabilir bisiklet olacak. Bu şekilde bagaj kısımlarına sığacak şekilde olan bisikletler yolcu ile birlikte ek ücret alınmadan trene kabul edilecek. Yüksek Hızlı Tren kapsamında katlanamayan tek parça bisikletler kabul edilmeyecek.

Hızlı tren bilet fiyatları

Anahat ve Bölgesel trenlerde

Anahat ve Bölgesel trenlerde yalnızca tren teşkilatınca furgon ve furgon bölmesi olan trenlere katlanamayan bisikletler kabul edilecek. Böylelikle bisikletli yolcular yanlarında bisikletleri ile seyahat edebilecek. Furgon bölmesi olamayan trenlerde ise bagaj bölmesine sığabilecek ölçüde katlanabilir olan bisikletler kabul edilecek ve yolcunun bisikleti el bagajı olarak kabul edilerek trene kabulü sağlanacak. Fakat br koşul getirilmiş durumda. Teşkilatında furgon bölmesi olan trenlerde bisikletin furgon bölmesine sığmaması halinde teker ve pedalların yolcu tarafından sökülerek daha küçük ve sığabilir boyuta getirilmesi istenmekte.

Bisikletli yaşam daha kolay hale gelecek

Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, kabul edilen karar hakkında açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamalarda Emin Müftüoğlu, ”Bisikletin gerçek bir ulaşım aracı olarak kabul görmesi ve bu çevreci, sağlıklı ulaşım aracının daha fazla kullanılması konusunda verdiğimiz mücadele devam edecek. Bisikletli yaşamı daha kolay ve daha güvenli hale getireceğiz.” ifadelerine yer verdi.