İnsanlar, her gün belirli bir saat uyumak zorunda. Çünkü vücudun kendini yenlileyebilmek ve bağışıklığın daha efektif çalışabilmesi adına şarj olması gerekiyor. İnsanlar da uyurken şarj olabilmekteler. Uyku, hem fiziksel hem de zihinsel bir dinlenme sağlar. Uyku sırasında metabolizma ve vücut fonksiyonları minimum düzeyde çalışır. Bu sayede kendi kendimi yenilemiş oluruz. Ancak araştırmacılar, uyku üzerinde belirli çalışmalara imza attılar, Yapmış oldukları bu çalışmalar neticesinde, insanların ömürlerini etkileyen en önemli faktörlerden biri de uyku şekli. Bu yazımızda sizlere, uyku şekli ile ölüm riski arasındaki bağlantıları anlattık.

Uyku bölünmesi ömrümüzün süresi ile doğrudan etkili

Stanford Üniversitesi’nden Emmanuel Mignot’un da bulunduğu bir araştırma grubu, uyku şekli ile ilgili bazı çalışmalar yaptı. yapmış olduğu çalışmalar neticesinde uyku bölünmelerin ömür süresi ile ilgili doğrudan bir etkisi olduğunu keşfettiler. Yapmış olduğu çalışmalara göre, uyku kalitesi ömür süresini doğrudan etkiliyor. Yani bir insan ne kadar kaliteli bir uyku çekiyorsa, ömürleri de aynı derecede o kadar uzun oluyor.

Horlama

Uyku yaşı, ömür süresini doğrudan etkilemektedir. İnsanın kronolojik yaşı ile uyku yaşı arasında büyük bir fark bulunuyorsa, bu durum ölüm riskini arttırmaktadır. Uyku yaşı ise kişinin uyku kalitesin göre değişebiliyor. Özellikle uyku bölünmesi yaşayan insanların uyku yaşları, kronolojik yaşlarından çok daha büyük olmaktadır. Bu nedenden dolayı da uyku yaşı büyük olan kişilerin ömürleri, uyku yaşı normal olan kişilere göre daha kısa olmaktadır.

Nedeni ise henüz tam olarak bilinmiyor

Uzmanlar ölüm riski ile uyku bölünmesi arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu keşfetse bile bunun tam olarak nedenini henüz açıklayabilmiş değiller. Bu yüzden de kunu üzerinde çalışmalar yürütmüş olan ekip, halen araştırmalarına devam ediyor. Stanford Üniversitesi’nden Emmanuel Mignot konu ile ilgili, “Uyku bölünmesinin sağlığa neden bu kadar zararlı olduğunu belirlemek, gelecekte araştırmayı planladığımız bir konu.” açıklamasını yaptı.

Kalitesiz uyku neden olur?

Konu ile ilgili çalışmalar yürüten insanlar, kalitesiz uyku çeken kişilerin ömürlerinin daha kısa olduğunu keşfetti. Kalitesiz uykunun ise birçok nedeni bulunmaktadır. Birçok farklı etmen, uyku kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu etmenlerden en önemlisi ise uyku süresi. Yetişkin bir insan, ortalama günde 7 saat kadar uyumalı. Ancak bu süre kısalırsa, uyku daha kalitesiz bir hale bürünür. Bunlar ile beraber kişinin uykusunun sürekli olarak bölünüp bölünmemesi de uyku kalitesi açısından önemli. Bir kişi, uyuduğu esnada kesintisiz 7 saat uyumalı. Ancak geceleri ani uyanmalar, kişinin uykusunun kalitesiz olduğunu gösteriyor. Uykunun kalitesiz olmasındaki bir diğer etmen ise uyku saatleri, Yetişkin bir insan en geç 00.30 saatlerinde uykuya dalmalı. Çünkü vücut bu saatlerden sonra metabolizmayı uyku moduna alıyor. Ancak uyku moduna girmiş olan metabolizmayı tekrardan hızlandırırsanız, bu sefer uyurken sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden de uyku saatlerine dikkat etmeli ve düzenli bir şekilde uyumalısınız. Bütün bunlara ek olarak çok fazla uyumak da kaliteli bir uyku değildir. Kısacası yeterli sürelerde uyumalısınız. Eğer çok fazla uyursanız, bu sefer de günlük olarak çok daha az aktif ve günün geri kalanında çok daha düşük bir modda olacaksınız.