Ağız içerisinde oluşan ve bazen de dış etkenlere bağlı olan yaralar, iç rahatlığı ile bir yemek yemenize bile müsaade etmeyen ve her fırsatta can yakan yara tipleridir. Vücut içerisinde meydana gelen ya da ağız içi etlerinin koparılması gibi nedenlerden oluşan bu tip yaralar bazen pamukçuk gibi görünümler ile de karşımıza çıkabilir ve çoğu zaman bir gıda tüketmek istediğiniz zaman acı vermeye başlayarak yemekten dahi tat alamamanıza neden olur.

Ağız içinde çıkan yaraların sebepleri

Ağız içerisinde şekillenen ve yaygın olarak görülebilen bu yaraların neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte birden fazla sebebin bu yaraları tetiklediği görülmektedir. Bulaşıcı bir hastalık olmayan ve sanıldığının aksine herpes virüsüne bağlı olarak çıkmayan bu yaralar hormonal değişimlerin yaşandığı zamanlarda karşımıza çıkabilirler. Aynı zamanda ağız içi fırçalama, yanak ısırma ve dental çalışmalara bağlı olarak da görülmektedir. Diğer sebepler olarak da ağız hassasiyetine bağlı şekilde belirli gıdaların tüketilmesinden sonra yüksek asitli ya da baharatlı gıdaların ağızda yara açması, demir, magnezyum gibi minerallerin eksik alınması ya da hiç alınmaması gibi durumlardan ya da hastalıklardan sonra ortaya çıkan semptomlar şeklinde görülebilir.

Ağız yarasına ne iyi gelir?

Ağız yaralarının tedavisi için öncelikle nedeni bilinmelidir. Eğer mineral eksikliği varsa vitamin ve mineral ağırlıklı bir beslenme ile bu sorun çözülebilir. Eğer gıda hassasiyetine bağlı olarak oluşuyorsa kafein, asit ya da baharat oranı yüksek gıdalardan uzak durmak gerekir ve hastalık nedeni ile oluşması halinde tedavi olduktan sonra kendiliğinden geçecektir. Yanak ısırma ya da fırçalama gibi dental sebeplerden ortaya çıkıyorsa da bu davranışların sonlandırılması gerekmektedir. Ağız yarasına iyi geldiği bilinen bazı gıdalar ve besinle rolmakla birlikte bunlar arasında en yaygın bilineni ve en etkilisi ise sumak çayı olarak karşımıza çıkar.

Sumak çayı ve faydaları

Sağlığımız açısından birçok fayda sunan sumak çayı ağız içi yaralarının da geçirilmesine de yardım eden bir yapıya sahiptir. Sumak çayını farklı şekillerde kullanarak farklı faydalarından yararlanmak mümkündür ve ağız içi yaralarına karşı kullanımında en doğru kullanım şekli ise pamuk yardımı ile yaraların üzerine pansuman yaparcasına sürmektir. Sumak çayı hazırlamak isteyenlerin yapacağı şey ise 1 dolu yemek kaşığı sumağı 1 bardak kaynar su içerisine aktarmak ve demlenmesi için beklemek. 10 dakika kadar kendi kendisine dinlenip demlendikten sonra rahatlıkla tüketilebilir. Sumak çayının faydaları ise şu şekilde:

  • Pamuk yardımı ile yaraların üzerine sürülmesi halinde hücre yenileyici etkisi ile yaraların daha hızlı kapanmasını sağlar.
  • Hastalıklara bağlı olarak gelişen ateş şikayeti için kullanılması yükselen ateşi düşürmeye yarar.
  • Dolama şikayetinde sirke ve balla karıştırılarak kullanılması şikayetin geçmesini sağlar ve tekrarlanmasına engel olur.
  • İdrar kanallarını düzene sokar ve böbreklerin çalışmasını da düzenleyerek dengeli bir boşaltım sistemi sunar. Ayrıca idrarını tutamayan şahıslarda bu şikayetini geçmesini sağlar.
  • Bağırsakların çalışmasını düzenleyerek ishal sorunundan kurtulmayı sağlar.
  • Kadınlarda regl döneminde meydana gelen ağrıyı dindirir.
  • Demlenmiş sumağın yüzde kullanılması da sivilcelerin geçirilmesine yardım eder ve sivilce oluşumunu engeller.
  • Antioksidan etki göstererek vücuttan zararlı maddeleri atar v buna bağlı olarak hem metabolizmayı hızlandırır hem de kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Kan basıncını dengeler ve kanı temizler.
  • Karaciğer yağlanmasına karşı kullanılabilecek gıdalar arasında yer alır.
  • Sumak çayı ağız içerisinde sağlık sorunu olarak çıkan yaraların geçirilmesinde de büyük rol oynadığı bilinen güçlü bir ilaçtır.
İLGİLİ MAKALE  Muhteşem ikili; turşu suyu ve bal. İşte 'turşu suyu ve bal' karışımı

Yine de dikkat edin

Sumak tansiyonu dengeler fakat aşırı tüketimi ile bu tansiyon dengesi bozulabilir. Bu dengeyi korumak ve bağırsak ile böbrek çalışmalarına zarar vermemek adına sumak çayından içilirken belirli aralıklar konulması ve porsiyonun dengesinin korunması da önemlidir. Aynı zamanda alerjik reaksiyon riskine karşı doktor onayı alınmalıdır.