Yemeklerin en temel maddesi ve belki de lezzetli olmalarının en büyük dayanağı olan yağlar aynı zamanda çıkması en zor kuvvette lekelerden bir tanesidir. Yemek pişirirken üzerine sıçraması dolayısıyla en sevdiğiniz kıyafetlerinizle vedaşlamak zorunda bıraktığı da olmuştur. Oysaki bu durum oldukça yanlıştır. Yağ lekesini çıkarmanın da pratik birçok yolu bulunmaktadır. Yağ lekesini çıkarmanın en pratik yollarını sizler için derledik…

Yağ lekesi nasıl çıkar?

Yağ lekesini çıkarmak birçok insanın en korkulu rüyalarından bir tanesidir. Esasında bulunduğu yüzeyden yağ lekesini çıkarmak birkaç pratik püf noktayla mümkün. Doğru malzemeler ve doğru yöntemlerle yağ lekelerinden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Leke çıkarma noktasında yapılması gereken en önemli durumlardan bir tanesi, yağ lekesinin cinsini ve boyutunu aynı zamanda hangi yüzeyde olduğunu iyi saptamaktan geçmektedir. Yağ lekesinin çıkmasını sağlamak için en önemli adım, yağ lekesine hızlı bir şekilde müdahale etmekten geçer. Peki ya yüzeylerde bulunan yağ lekeleri nasıl çıkar?

Kıyafete sıçrayan yağ lekesi nasıl çıkar?

Kıyafete dökülen yağ lekesini çıkarmak için şu adımları inceleyerek en sevdiğiniz kıyafetlerden yağ lekelerini arındırarak eski güzelliğine tekrar kavuşmasını sağlayabilirsiniz. İşte kıyafetten yağ lekesini çıkarmaya yardımcı olan o mucize çözümler…

  • Kıyafette bulunan yağ lekesine bulaşık deterjanı çözümü;

Kıyafetinize dökülen yağ lekesini kolay bir şekilde çıkarmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey, yağ lekesi oluştuğu ilk anda bulaşık deterjanını yağ lekesinin üzerine dökün ve takribi olarak 5 dakika kadar bekletin. Fakat bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir husus bulunmaktadır. Yağ lekesinin üzerine döktüğünüz bulaşık deterjanının limonlu olmamasına özen gösterin. Bulaşık deterjanını içerisinde bulunan limon, içerisinde barındırdığı asit sayesinde kıyafetin renginin açılmasına neden olabilir. 5 dakika bekleyen bulaşık deterjanını ılık bir bezle yavaşça silin ve akabinde kıyafetinizi yumuşak programda çamaşır makinesine atın.

  • Kıyafette bulunan yağ lekesini karbonatla çıkarın;

Karbonat birçok konuda olduğu gibi yağlı bölgenin temizlenmesine de yardımcı olmaktadır. Yağlı bölgenin olduğu kıyafetinize, karbonat serpiştirin ve ardından temiz bir diş fırçası yardımıyla yüzeyi fırçalayın. Fırça davranışlarınızın narin olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Aksi durumda kıyafetinizin yüzeyinde bozulmalar meydana gelir. Diş fırçası ile temizlediğiniz yağlı bölgenin temizlendiğini göreceksiniz.

İLGİLİ MAKALE  Yağ lekesi nasıl çıkar? Yağ lekelerini çıkaracak 'garantili' püf noktaları

  • Yünlü kıyafetlerinizde bulunan yağ lekesine nişasta ile müdehale edin;

Yünlü kıyafetlerinizden yağ lekesini çıkarmak istiyorsanız, yağlı bölge üzerine nişasta dökmeniz yeterli olacaktır. Yünlü yüzey üzerine, bir miktar nişasta dökün ve ardından bu bölgeyi yavaşça nemli bir bez yardımıyla silin. İşlemi uyguladıktan sonra, yünlü yüzeyden yağın temizlendiğini göreceksiniz.

Halıda bulunan yağ lekesi nasıl çıkar?

Yemek yaparken hemen hemen her kadının en korkulu rüyalarından bir tanesi olan halıya yağ sıçraması, çıkmayacak inatçı bir leke gibi görünsede esasında yağ lekesini halıdan çıkarmak mümkün. Yağ lekesi halıya döküldüğü andan itibaren yapmanız gereken ilk şey, sıcak bir kova su hazırlamanız gerekiyor. Hazırladığınız sıcak suyun içerisine bulaşık deterjanı dökün. Temiz ve beyaz yumuşak bir bez yardımıyla yağlı bölgeyi bu deterjanlı su ile güzelce silin. Halının formunu kaybetmesine izin vermemek için siliş şeklinizin de önemi var. Halının formunu bozmadan yavaş hareketlerle halıyı silmeye özen göstermelisiniz.

Koltuğa sıçrayan yağ lekesi nasıl çıkar?

Koltuğa sıçrayan yağ lekesinin çıkarmaya çalışırken koltuğun türü oldukça önemlidir. Koltuğun türüne göre yağ lekesine yaklaşılması gerekmektedir. Koltuğunuz deri malzemeden üretilmişse direkt olarak su ve sabun ile çıkarmayı deneyebilirsiniz. Bu işlem deri yüzeyden yağın arınmasına yeterli olacaktır. Kumaş malzemeden üretilen koltuğa sahipseniz, yağlı bölgenin üzerine bir miktar karbonat döküp ardından beklemeniz gerekmektedir. Biraz bekledikten sonra ılık ve nemli bir bezle kumaş yüzeyini temizlemeyi denemeniz, yağlı bölgenin çıkmasına yardımcı olacaktır.