Hemen her yaşta görülebilen bir tür virüs hastalığı olan uçuk, yaşam kalitesini etkileyici düzeyde olabilir. Bazı insanlarda kronik hale gelmiş, sürekli tekrarlayan uçuk problemleri yaşanmaktadır. Uçuğun kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olup olmamasına göre kısa sürede kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Bir hafta süreyi aşan uçuklarda ve kendini tekrarlayan uçuk problemlerinde bir hekime danışılmalıdır. Hekim tarafından verilecek kremle ağrı ve kaşıntının rahatsızlığı giderilerek iyileşme süresi hızlandırılır.

Uçuk genel sağlığım için risk taşır mı?
• Sık sık veya uzun süreli uçuk çıkıyorsa
• Dudak ağız burun dışında, örneğin göz çevresi, parmaklar ve genital bölgede uçuk çıkıyorsa
• Uçuk ile birlikte baş ağrısı, ateş, kas ağrısı gibi bulgular varsa
• Bağışıklık sisteminizi baskılayan kortizon gibi ilaçlar kullanıyorsanız
• Bağışıklık sisteminizin düzenli çalışmasını engelleyen hastalığınız varsa mutlaka dermatoloğa başvurmanız gerekir.

Uçuk Neden Oluşur?

Uçuklar genelde dudakta meydana gelir. Ancak, virüse neden olan Herpes virüsü göze, cinsel organlara ve beyine de bulaşabilir. Herpes virüsünün kolayca yerleştiği dudak bölgesinde uçuk çıkma ihtimali daha fazladır. Bu bölgede çıkan uçuklar daha az acılı ve daha çabuk iyileşen türde uçuklardır. Eczaneden reçetesiz bir şekilde alınan lokal kremlerle dudaktaki uçuklar kolayca giderilir.

İzleyin: Prof İbrahim Saraçoğlu Dudak Uçuğu ve Arpacık için Mucize Kür Tarifi

https://www.youtube.com/watch?v=-o4oFbFieak

Uçuk hastalığı nasıl oluşur? Etken virüs vücuda ilk girişinde ilk atak oluşur, daha sonra sinir köklerine yerleşerek sessiz kalır ve uygun şartlar oluştuğunda tekrarlayıcı ataklar yapar. İlk atağın belirtileri enfekte kişi ile temastan sonraki 3 hafta içinde ortaya çıkar ve 7-10 gün içinde iyileşir. Daha çok çocuklarda görülen bu durumda ağız içinde yaygın su dolu kabarcıklar, ateş, huzursuzluk gibi bulgular izlenir. Tekrarlayan ataklar ilk enfeksiyondan daha hafif geçer.

Uçuk Bulaşır Mı?

Uçuğa neden olan bir virüs olduğundan uçuğun türleri bulaşıcı hastalık grubundadır. Temas yoluyla bulaşan uçuklar için, hastalık döneminde dikkatli olunmalıdır. Öpme sarılma gibi yakın temaslardan kaçınılmalıdır. Aynı şekilde havlu, bardak, yastık gibi ortak eşyaların kullanımı da bu dönemde bulaş riskini artırmaktadır.

Uçuk nerelerde ortaya çıkar? En sık dudaklar, ağız etrafı, burun ve çenede ortaya çıkar ve 5-7 gün içinde su dolu kabarcıkların kuruması ve kabuklanma ile iyileşir

Evde Uçuk Tedavisi

Uçuğa iyi gelen etkili ilaçlar vardır. Maksimum 1-2 gün içinde ağrısız bir şekilde uçuk yok edilir. Ancak doğal yöntemlerle de uçuktan kurtulmanın yolları vardır. Uçuk iltihabının giderilmesinde antiseptik yağlar kullanılabilir.

İLGİLİ MAKALE  Evde diş ağrısına ne iyi gelir? (Kaynak: internetara.com)

Mikroplara karşı, sivilcelerin kurutulmasında kullanılan çay ağacı yağı en iyi evde uçuk tedavi yöntemlerindendir. Antiseptik ve antibiyotik etkisiyle kısa sürede uçuğu yok eder. Bir kulak temizleme çubuğu yardımıyla bölgeye sürülerek uygulanır. Sabah akşam uygulanabilir.

Elma sirkesi, bilinen en etkili doğal anti bakteriyeldir. Bir pamuğu doğal elma sirkesi ile ıslatarak uçuğun bulunduğu bölgeye 15 dakika kadar tampon yapılır. Sirkesinin etkisini artırmak için bir iki damla limon suyu eklenebilir. Bu işlem biraz can yakıcı olabilir ama uçuğu kısa sürede tedavi eder.

Sarımsak ile uçuk tedavisi için; 1 diş sarımsak iyice ezilir. Uçuğun bulunduğu bölgede 5-10 dakika bekletilir ve yıkanır. Uçuğun acısını ve şişliğini yok eder, antibiyotik etkisiyle iyileşme sürecini hızlandırır.

Video: Uçuk (Herpes Virüsü) nasıl tedavi edilir?

Tanı nasıl koyulur? Hastalığın tipik klinik görüntüsü tanı koymak için yeterlidir. Eğer doktorunuz gerek görürse kültür, yayma, özel mikroskopik tetkikler ve bazı kan tahlilleri yapabilir.

Uçuktan Korunma

Uçuktan korunmanın kesin bir yolu yoktur. Kişisel temizliğe ve bağışıklığın güçlü tutulmasına dikkat edilmelidir. Ancak, E ve D vitaminleri uçuk yaralarının hızlı bir şekilde kaybolmasını sağlar. Uçuk tedavisinde bu vitaminlerin alınmasına ağırlık verilebilir.

Uçuk herpes simpleks virüsünün (HSV-1) sebep olduğu, içi su dolu kabarcıklardır.  Kısaca uçuk, viral kaynaklı bir cilt enfeksiyonudur. Özellikle dudak, ağız ve burun delikleri etrafında oluşur. Genellikle her virüste olduğu gibi bağışıklığı zayıflayan kişilerde meydana gelen bir problemdir. Öncelikle uçuğun nedenleri araştırılmalıdır.

Uçuk Neden Olur?

  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Psikolojik veya duygusal stres durumu
  • Kemoterapi döneminde
  • Yorgunluk veya bitkinlik de uçuğun nedenlerindendir
  • Vitamin ve mineral eksikliği, uçuğun sebeplerindendir
  • Güneş ışınlarına maruz kalmak, uçuk oluşmasının sebeplerinden biridir
  • Adet dönemleri
  • Dudakların kuruması veya çatlaması
  • Soğuk algınlığı veya gribe sebep olan viral enfeksiyonlar da uçuk oluşmasının nedenlerindendir
  • Yetersiz ve dengesiz beslenmek de uçuğun sebeplerindendir.

Uçuğun Giderilmesi İçin Doğal Yöntemler

  1. Sarımsak uçuk için sarımsak kullanımı:

Sarımsak ezildikten sonra uçuğa tutulur ve 10-15 dakika beklenir. Biraz yanma olabilir. Bu uygulamayı 2 gün boyunca, günde birkaç kere tekrarlayın. Bu uygulamaya iyileşme görünceye kadar devam edin.

Diğer bir yöntem ise, uçuk olan bölgeye günde 2-3 kez sarımsak yağı uygulamaktır. Sarımsak yağı şu şekilde yapılır: 1-2 diş sarımsak zeytinyağında pişirilir ve yağı süzülür.

İLGİLİ MAKALE  Ülseri bitiren İbn-i Sina'nın şifa kaynağı (Kaynak: cesmegazete.com)

Sarımsak yağı ılıdıktan sonra uçuğa sürülür.

Buna ilaveten günde 1-2 diş sarımsak tüketebilirsiniz. Çünkü sarımsak yemek uçuk çıkmasını engeller.

  1. Tahta Kaşık

Uçuğun geçmesi için kullanılan doğal yöntemlerden birisi de, tahta kaşık kullanmaktır.

Uçuk için tahta kaşık kullanımı:

Tahta kaşık ocakta ısıtılır ve yakmayacak kadar soğuyunca uçuğa bastırılıp çekilir. Bu uygulama birkaç defa tekrarlanır.

  1. Soğuk Kompres

Uçuğun geçmesi için doğal yöntemlerden diğeri de soğuk kompres yapmaktır.

Uçuğa soğuk kompres yapımı:

Buz küpleri temiz bir beze sarılır ve daha sonra uçuk olan yere tutulur.

  1. Elma Sirkesi

Elma sirkesi, virüs ve bakteri yok etme özelliğine sahiptir ve bu özelliğiyle, uçuğun giderilmesinde etkili olan bir besindir.

Uçuk için elma sirkesi kullanımı:

Bir parça pamuk, elma sirkesine batırılır ve uçuk olan yere, günde 3-4 kere sürülür. Bu uygulamaya 2-3 gün boyunca devam edilir.

  1. Çay Ağacı Yağı

Uçuğun geçmesi için en iyi doğal ilaçlardan birisi, çay ağacı yağıdır.

Uçuk için çay ağacı yağı kullanımı:

Bir parça pamuğa, biraz çay ağacı yağı dökülür ve uçuğun üzerine tutulur. Bu uygulama, günde birkaç kere ve uyumadan önce tekrarlanır. Bu, uçuğun kuruyup geçmesini sağlayan bir uygulamadır.

  1. Meyan Kökü

Meyan kökü, glisirizin adında bir madde içerir. Glisirizin, antiviral ve anti-inflamatuar bir maddedir. Meyan kökü, bağışıklığı kuvvetlendirir, soğuk algınlığına sebep olan virüslerle mücadele eder.

Uçuk için meyan kökü kullanımı:

Bir çorba kaşığı toz meyan kökü ve bir buçuk çorba kaşığı su, bir kasede karıştırılır. Bu karışım uçuk olan bölgeye sürülür ve 1-2 saat bekletilir. Günde 3-4 kere olmak üzere, uçuk geçene kadar buna devam edilir.

  1. Nane Yağı

Uçuk için en iyi çözümlerden birisi, nane yağını düzenli olarak uygulamaktır. Nane yağı antiviral açıdan zengindir. Ayrıca içeriğinde metanole maddesi bulunur. Bu madde sayesinde, uçuğun hızlı bir şekilde geçmesine yardımcı olur.

Uçuk için nane yağı kullanımı:

Bir parça pamuğa biraz nane yağı sürülür ve uçuğun üzerine tutulur. Bu uygulama günde 3 defa tekrarlanır. Zamanla uçuk geçer.

Makale içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Makalede tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.