Kas ve kemik güçlülüğü açısından çok büyük etkiye sahip olan yumurta yüksek miktarda protein kaynağıdır. Spor yapan insanlar, sağlıklı yaşama geçen insanlar hemen hemen birçok öğününde protein içerikli besinler tüketmek istedikleri için yumurtaya sıkça başvururlar. Uzun süre tok tutucu özelliği sayesinde, acıkma hissini yavaşlatıyor ve bu acıkma periyodu uzun süreli olduğu içinde kilo vermenizi sağlıyor.  Günümüzde popüler olan diyetlerden bir tanesi de yumurta diyeti. Protein ağırlık yumurta diyeti nasıl yapılır ve yumurta diyetiyle kaç kilo verilir gelin birlikte öğrenelim…

Yumurta diyetinin özelliği nedir?

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen insanlar, kalori açığı bırakarak kolaylıkla istedikleri kiloya erişebilmektedirler. Kalori açığı oluşturulurken, karbonhidratı belli bir ölçüde bırakmak tam buğdaydan yapılmış besinlerle desteklemek çok daha iyidir. Protein ve doğal yağlarla dengede tutulan kalori açığı daha etkili sonuçlar vermektedir. Kilo vermek için yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi, vücudu tamamıyla aç bırakarak herhangi bir besin almadan kilo vermeye çalışmaktır. Bu durum vücudumuzu bir hayli kötü etkilemektedir. Metabolizmayı yavaşlatarak, sindirim sisteminin çalışma periyoduna zarar vermektedir. Dolayısıyla vücudu aç bırakmak yerine, sağlıklı besinler tüketmek çok daha etkili ve sağlıklı bir yöntem olacaktır. Son zamanlarda adını çokça duyduğumuz yumurta diyetinde, hem uzun süre tok kalarak hem de protein ağırlıklı beslenmiş olmaktasınız. Ekonomik açıdan da zorlamayacak yumurta diyetini en kolay şekliyle haşlama yöntemiyle tüketebilirsiniz. 100 gramında 155 kalori bulunan yumurta, vitamin ve mineral olarak da yüksektir. Protein alımını vücuda %100 sağlayan yumurta; A, B2, B6, B12, Folik asit, D, E vitaminleriyle birlikte aynı zamanda çinko demir ,kalsiyum, fosfor, bakır, selenyum gibi sağlıklı olmamızı sağlayan vitaminleri de içermektedir. Yumurta diyetinin neden bu denli uygulanmasının sebebi esasında oldukça kolaydır. Yumurta, protein açısından zengin olan, vücudun ihtiyacı olan protein değerini bir bakıma karşılayan, diğer protein kaynaklarına göre daha ergonomik fiyat aralığında olan güzel bir besin kaynağıdır. Uzun süre tok tutucu özelliğiyle de, diyet döneminde açlık hissini engelleyerek vücuda gereksiz kalori almanın önüne geçmektedir. Dolayısıyla da zorlanmadan kolay bir şekilde kilo verilmesini sağlar.

İLGİLİ MAKALE  Bazı yumurtalar kahverengi iken, neden bazıları beyazdır? (Kaynak: izlehaber.com)

Yumurta diyeti nasıl uygulanır?

Tok tutan aynı zamanda da sağlıklı bir vücuda kavuşmanızı sağlayan yumurta diyetini uygulamadan evvel alerji riskine  karşı doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır. Metabolizmayı hızlandırıp, yağ yakmaya yardımcı olan yumurta diyetini en kolay şekilde haşlayarak tüketebilirsiniz. Yumurta diyetini uyguladığınız günler su içmeyi ihmal etmemeli, kilonuza göre en az 1,5 – 2 litre aralığında su tüketmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda günlük olarak kalori yakmaya özen gösterebilirsiniz. Hafif tempolu bir yürüyüş, evde yapabileceğiniz basit hareketlerle kilo verme sürecinizin daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz. Yumurta diyetine başladığınız sürede, şeker içeren içeceklerden de uzak durmanız önemlidir.

  1. Gün: Kahvaltı da 2 adet haşlanmış yumurta, yeşil çay ya da az yağlı süt, portakal ya da greyfurt. Öğle yemeğinde, haşlanmış tavuk ve küçük bir kase yoğurt yanında bir dilim tam buğday ekmeği. Akşam yemeğinde, bol yeşillikli bir salata ve tavuk ya da ton balığı.
  2. Gün: Kahvaltı 2 haşlanmış yumurta, bir portakal. Öğle yemeğinde, 1 greyfurt ve yanında ızgara balık( büyük balıklar tercihen). Akşam yemeğinde, 3 haşlanmış yumurta.
  3. Gün: Kahvaltı 2 adet haşlanmış yumurta, bir bardak limon suyu. Öğle yemeğinde, 1 greyfurt ya da portakal yağsız kırmızı et. Akşam yemeğinde, 3 yumurta.
  4. Gün: Kahvaltı Yeşilliklerle hazırlanmış salata ve 3 yumurta. Öğle yemeğinde haşlanmış yumurta. Akşam yemeğinde, 2 portakal ya da greyfurt 1 haşlanmış yumurta.
  5. Gün : Kahvaltı 2 adet haşlanmış yumurta, 2 adet havuç. Öğle yemeğinde taze sıkılmış portakal suyu ve havuç. Akşam yemeğinde 1 haşlanmış yumurta, buğulama balık.
  6. Gün: Kahvaltı da bir kase az yağlı yoğurt yanında portakal ya da limon. Öğle yemeğinde, 2 greyfurt 2 haşlanmış yumurta. Akşam yemeğinde 1 bardak su.
  7. Gün: Kahvaltı greyfurt ya da portakal suyu 2 yumurta. Öğle yemeğinde 1 adet portakal ve yağsız kırmızı et. Akşam yemeğinde 1 bardak su.