İlk satın aldığımızda havlularımız ya da bornozlarımız, pamuktan bile yumuşak olabiliyor. Ancak yanlış yıkama ya da belirli bir sürenin geçmesinin ardından bu tür tekstil ürünleri, nerdeyse zımpara sertliğine akar ulaşabiliyor. Bu yüzden de eskiyen havlu ve bornozlarımızı çöpe atıp, yerlerine yenilerini alıyoruz. Fakat anlatacağımız yöntemler sayesinde, bir daha havlu ve bornoza para ödemeyeceksiniz. Bu yazımızda sizlere, sertleşen havlu ve bornozlarınızı nasıl yumuşak bir hale getirebileceğinizi anlattık.

Havluların yumuşak kalmasını nasıl sağlarız?

İlk satın aldığınız havluların yumuşaklığı, havluyu kullanan kişinin rahatlamasını sağlamaktadır. Ancak yanlış yıkama nedeni ile satın almış olduğumuz havlular, zaman içerisinde sertleşiyor. Ancak doğru yıkama talimatlarına uyarsanız, hiçbir zaman havlularınızın sertleştiğini görmeyeceksiniz. Havlularınızın yumuşak bir halde kalması için şu detaylara dikkat etmeniz gerekmektedir:

  • Havlunun yıkama talimatlarına uymanız gerekmektedir. Havlu üzerinde yer alan yıkama ısısına dikkat edin. Gereğinden fazla sıcak suda havlu yıkamak, havluların sertleşmesine ve renginin solmasına neden olacaktır. Ayrıca bu detay, sadece havlular için değil aynı zamanda diğer bütün kıyafet ve çamaşırlar için geçerli bir durumdur.
  • havluları çamaşır makinesinde yıkayacaksanız, uygun bir program ile yıkamanız gerekiyor. Aynı zamanda makinede diğer kıyafetleren ayrı bir şekilde yıkamalı ve çamaşır makinesini gereğinden fazla doldurmamanız gerekiyor. Eğer makineyi çok fazla doldurursanız, diğer havluların ezilmesine neden olur ve kuruduğunda sertleşmesine neden olursunuz.
  • Havluların daha iyi bir şekilde temizleneceğini düşündüğümüz için fazla çamaşır suyu eklemekteyiz. Ancak çok fazla çamaşır suyu eklemek, havluların sertleşmesine neden olacaktır. Çünkü çamaşır makinesi belli orandaki çamaşır deterjanını eritebiliyor. Geri kalan deterjan partikülleri ise havlu ve diğer kıyafetler üzerinde kalıntı halinde kalıyor. Bu kalıntılar da havlu gibi tekstil ürünlerinin sertleşmesindeki en önemli etmen. Bu yüzden de maksimum 2 yemek kaşığı kadar çamaşır deterjanı koymamız, çamaşır makinesinde yıkadığımız havlular için yeterli olacaktır. Çamaşır makineleri, her zaman için en az deterjanla en yüksek verimi sağlamaktadır.
  • İstanbul gibi büyük metropollerdeki şebeke suları yüksek oranda kireç içermektedir. Bu yüzden havlu gibi tekstil ürünleri, kireçli sular yüzünden sertleşebiliyor. Ancak çamaşır makinenizde kireç önleyici ullanırsanız, havlularınızı sertleşmekten korumuş olacaksınız.
  • Havlularınızı sadece deterjan ile değil, aynı zamanda yumuşatıcı kullanarak yıkamanızı öneriyoruz. Sadece deterjan kullanmak, havlu ve diğer bütün çamaşırların sertleşmesine neden olur.
İLGİLİ MAKALE  Taş gibi olan havlularınızı yıkarken mutlaka bu yöntemi uygulayın! (Kaynak: soru.com.tr)

Sertleşen havlular nasıl eski haline getirilir?

Sertleşmiş olan havluları eski hallerine getirebilmek amacı ile birçok farklı yöntem deneniyor. İnsanlar genellikle bu işlemi gerçekleştirebilmek için olduğundan çok daha fazla yumuşatıcı kullanmaktadır. Ancak yumuşatıcılar, sertleşmeyen havluların yumuşak kalmasını sağlar. Bu yüzden de yumuşatıcı kullanmak, sertleşmiş havluların tekrardan yumuşamasını sağlamaz. Ancak anlatacağımız bazı yöntemler ile birlikte sertleşmiş olan havlularımızı yumuşatmak için farklı yöntemleri denemeniz gerekiyor. Sertleşen havluları tekrardan eski haline getirmek için kullanılabilecek yöntemler şu şekildedir:

Karbonat

karbonat, her evde bulunan ve joker malzeme denilebilecek bir üründür. Çünkü karbonatı hemen hemen her yerde kullanabiliyor. Özellikle temizlikte yardımımıza koşan karbonat, aynı zamanda sertleşen havlu ve bornozları tekrardan yumuşatmak için kullanılabilir. Bunun için çamaşır makineninizin deterjan gözüne, ekstradan biraz karbonat koyun. Yaklaşık 1 ya da 2 yemek kaşığı kadar karbonat yeterli olacaktır. Bu şekilde havlularınızı yıkmanız, sertleşmiş olan havluların tekrardan yumuşamasını sağlayacaktır.

Havluları fırçalayın

Havluları fırçalamak size garip gelebilir. Ancak bu işlemi saç tarama olarak görebilirisiniz. Sertleşmiş havlularınızı fırçalayarak, sertleşmiş havluları yumuşatabilirsiniz. Bunun için sertleşmiş olan havlularınızı, sert ve düz bir yüzeye serin. Bu işlemi yaparken havluların gergin bir şekilde durması oldukça önemli. Daha sorna sie havlularınızı büyük boy bir fırça yardımı ile güzelce fırçalayın. Bu şekilde havlularınızın yumuşadığını göreceksiniz. Ancak fırçalama sırasında çok fazla bastırmamanız gerekiyor. Havluyu çok sert fırçalamak, havlunun dokusunun zarara görmesine ve yırtılmasına neden olabilmektedir.

Fazla bekletmeden asın

Genellikle ev işlerinin. yoğun olması, çamaşırları asmadan önce bekletmemize neden oluyor. Fakat bu bekleme süresi, havlular için oldukça zararlı. Eğer havluları yıkadıktan sorna sepette bekletirseniz, hem kokmasına neden olur hem de sertleşmesine neden olursunuz. Bu yüzden de havlularınızı yıkadıktan sonra bekletmeden hemen asmanız gerekiyor. Ne sepette ne de makine içerisinde bekletmemelisiniz.