Türk mutfağının en sevilen besinleri arasında yer alan patlıcan, birçok yemeklerin başrolünü oynamaktadır. Türk damak tadına uyum sağlayan lezzetiyle yemeklere aynı bir lezzet katan patlıcanı mevsiminde taze bir şekilde saklamak da oldukça zordur. Alındığı günden yaklaşık 2 – 3 gün içerisinde buruşmaya ve halk azıyla porsumaya başlayan patlıcanın lezzeti o an itibarıyla yok olur ve taptaze aldığınız patlıcanın çöpe gitmesine neden olmaktadır. Bu noktada patlıcanları çöpe atmamak ve tazeliğini yitirmesinin önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar gözetildiğinde patlıcanlarınızı uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza etmeniz mümkün. İşte patlıcanın tazeliğini yitirmeden koruma yöntemleri!

Patlıcan nasıl muhafaza edilmeli?

Bilhassa kış aylarının vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alan patlıcan birçok yemeğin başrol unsurudur. Lezzetiyle ve sağlıklı bileşenleri dolayısıyla yazın sıklıkla tüketilen besinler arasında yer alan patlıcan sebzenin belki de en büyük problemlerinden bir tanesi doğru muhafaza yöntemini sağlamaktadır. Patlıcan pazardan ya da marketten alındığı ve buzdolabına girdiği andan itibaren formunda bozulmalar başlamaktadır. Buzdolabına giren patlıcan yaklaşık 3 – 4 gün içerisinde porsumaya başladığında, taze olarak aldığınız patlıcandan eser kalmaz. Patlıcanları sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek için, havayla temasını kesmek ve en aza indirgemek için bir streç film yardımıyla patlıcanın tamamını sarın ve buzdolabından nispeten daha sıcak bölümü olan çekmece bölümünde muhafaza edin.

Patlıcanın bozulmasına neden olan etmenler arasında patlıcanın çok sıcak ya da çok soğuk ortamda muhafaza edilmeye çalışılmasıdır. Patlıcanı muhafaza ettiğiniz çekmece de patlıcanın formunun bozulmasının bir kısmına müdahale etmektedir. Buzdolabınıza koyduğunuz patlıcanı kısa süre içerisinde tüketmeye özen göstermeniz çok daha önemlidir. Aynı zamanda buzdolabı çekmecesinde muhafaza ettiğiniz patlıcanın, diğer sebzelerle birlikte saklamanız patlıcanın formunun bozulmasına neden olurken bakteri oluşumu riskini de arttırmaktadır. Tüm bu olabilecek ihtimalleri bir araya alarak düşündüğümüzde patlıcanı, tek başına ve üzeri streç film ile sarılı bir şekilde buzdolabının çekmece bölümünde yaklaşık 3 gün içerisinde patlıcanı tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Aksi durumda taze aldığınız patlıcanın formunda bozulmalar ve buruşmalar meydana gelebilir.

İLGİLİ MAKALE  Kahve muhafaza etme yöntemleri. Daha lezzetli içim için doğru saklamalı

Patlıcan dondurulur mu?

Mevsiminde aldığınız patlıcanı pişirmekten vazgeçtiniz ve o noktada patlıcanı buzdolabının dondurucu bölümünde muhafaza etmek istediniz, bu yöntem patlıcanın formunun ve lezzetinin kaybetmemesi için önemli bir uygulama metodudur. Mevsiminde taze bir şekilde aldığınız patlıcanı, dondurucu da muhafaza etmek için 2 cm kalınlığında dilimleyin ve ardından 4 dakika boyunca limon suyu ile kaynar suya daldırın.

Sıcak suyun ardından patlıcan dilimlerini hızlıca buzlu suya daldırın ve patlıcanlarınızı dondurucuya göndermeden evvel şoklama işleminde geçirin. Şoklama işleminden sonra patlıcanları suyundan süzün ve kurulayın. Kurulama işlemini tamamladıktan sonra patlıcanlarınızı tüketeceğiniz kadar buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabı poşetlerinin ağzını sıkıca kapattıktan sonra buzdolabının buzluk bölümüne koyun. Bu işlemi uyguladıktan sonra patlıcanlarınızın lezzetini ve formunu kaybetmeden yaklaşık olarak 7 aya yakın bir zaman dilimi içerisinde tüketebilirsiniz. 7 ayın sonunda patlıcanların formunda bozulmalar olabileceği için, 7 ay içerisinde tüketmeye özen göstermeniz gerekir.

Közlenen patlıcan nasıl muhafaza edilir?

Patlıcan közlemesiyle birçok yemek lezzetlenirken, yemekleri pratik bir şekilde hazırlayabilmek için önceden patlıcan közleyip ardından muhafaza etmek hemen hemen herkesin tercih ettiği bir yöntemdir. Patlıcanları közledikten sonra buzdolabında muhafaza etmek için dikkat etmeniz gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz. Patlıcanlarınızı közledikten kabuklarını soyun ve ardından közlenmiş olan patlıcanların soğumasını bekleyin. Patlıcanların soğuduğundan emin olduktan sonra patlıcanları buzdolabı poşetine yerleştirin ve ağzını sıkıca bağladıktan sonra közlenmiş patlıcanlarınızı buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Video: Kışlık Patlıcan  Nasıl Saklanır/Yağsız En Sağlıklı ve Pratik Yöntem/Buzlukta Patlıcan Saklama