Ocak temizlemek, ev hanımlarının korkulu rüyalarından biridir. Özellikle birden fazla sos barındıran yemekleri yaptıktan sonra, ocağa illa ki bir şeyler dökülebilmektedir. Ancak bunları dert etmenize gerek yok. Oaklarınızı temizlemek için etkili püf noktaları bulunmaktadır. Bu yazımızda ocakları kolayca temizlemenin püf noktalarını anlattık.

Ocaklar nasıl temizlenir?

Ocağınızı en iyi şekilde temizlemenin birkaç adımı bulunmaktadır. Bu yöntemler ocağınızın en iyi şekilde temizlenmesine yardım etmektedir. Bu adımlara dikkat ederseniz, ocağınızı en iyi şekilde temizleyebilirsiniz. Ocak temizliğine yardım edecek adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yemekleri pişirdikten sonra, oluşabilecek kazaların oranını düşürmek için ilk önce ocağınızın soğuması gerekmektedir.
  • Ocağınızın herhangi bir yerinde kılcal çiziklerin oluşmaması için mikrofiber bir bez ile öncelikle yüzeyin kabasını alın.
  • Ana temizliğe başlamadan önce, ocağınızın bütün parçalarını sökün. Ocak demiri, ocak gözleri ve ocak taşlarını ayrı bir yere kaldırın.
  • Ocağınızın yüzeyi nasıl bir maddeye sahipse, ona uygun temizlik ürünü kullanmaya özen gösterin. Çünkü uygun bir temizleyici kullanmazsanız, ocağınızın yüzeyinde istemediğiniz çiziklere neden olabilirsiniz.
  • Ocağınızın üzerini temizlemek için ilk önce elinize temizleyici sünger alın. Ancak temizlik süngerinin yumuşak tarafını kullanmalısınız. Temizlik süngeri ile beraber, ocağınızın yüzeyine uygun bir yağ sökücü dökün.
  • Daha sonra ise ocağınızı temizleyicilerden arındırmalısınız. Bunun için tekrardan temiz bir mikrofiber bir bez kullanın. Ocağınızda herhangi bir temizleyici kalıntısı kalmamasına özen gösterin. Eğer temizleyici kalıntısı kalırsa, ocağınızda belli olabilecek izler yaratabilir.
  • Eğer ocağınızın üzerine yemek pişirirken herhangi bir yemek sıçrarsa, hemen müdahele etmeniz gerekebilir. Çünkü kuruyan yemek kalıntıları, ocağınızın yüzeyinde kalıcı izlerin kalmasına sebep olabilir.

Ocak gözleri için doğal temizleyici

Ocak gözleri, belki de ocak temizliğinin en zor aşaması olabilir. Çünkü ocak gözlerine giren kalıntılar, temizlik yapanları oldukça zorlamaktadır. Ancak anlatacağımız doğal tarif ile çok rahat bir şekilde ocak gözlerini temizleyebilirsiniz. Bu karışımın içinde bekleyen ocak gözleri, bütün kirler ve kalıntılardan kurtulacaktır. Evdeki malzemeler ile hem sağlık açısından zararı olmayan hem de oldukça güçlü bir deterjan yapabilirsiniz.

  • 1 su bardağı sirke
  • 1 fincan limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı sabun rendesi
  • 1 litre sıcak su
İLGİLİ MAKALE  Kıyafetleriniz dilediğiniz gibi temiz kokmuyorsa sorun çamaşır makinenizde olabilir!

Bu malzemeler ile çok güçlü ve doğal bir deterjan yapabilirsiniz. Doğal deterjanı yapmak için öncelikle tüm malzemeleri bir tencere içerisinde karıştırın. Daha sonra ise ocak gözlerinin bütün parçalarını bu  karışımın içerisine atın. Ocağın gözlerindeki kir ve kalıntılar, suyun rengini değiştirecektir. Bu olay, ocağın gözlerinin temizlendiğine bir işarettir. Daha sonra ise bu tenceredeki suyu 5 dakika boyunca kaynatın. Suyun içerisindeki malzemelere herhangi bir zarar gelmeyecektir. Çünkü bu malzemeler yüksek ısıya dayanıklıdır.

Tenceredeki su kaynadıktan sonra ise ocağın gözlerini bir adet süzgeç yardımıyla alın. Daha sonra ise ocağın gözlerini soğuk sudan geçirin ve ardından bulaşık süngerinin yumuşak tarafıyla silin. Ocağın gözlerini kurumaya bırakın ve bütün malzemeler kuruduktan sonra ise ocağınızın ilgili yerlerine yerleştirebilirsiniz.

Ocaklar nasıl parlatılabilir?

Ocakları parlatmanın en kolay yolu, sprey halindeki arap sabunuyla ocağınızın yüzeyini temizlemeniz. Çünkü arap sabunu, temizlediği yüzeyleri aynı zamanda parlatmasıyla bilinir. Ayrıca arap sabunu doğal yağ asitleriyle yapıldığı için, insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Arap sabunu dışında ise limon suyu ve sirke karışımı da ocağınızı parlatmaya yetecektir. Bunun  için bir su bardağının yarısına limon suyu, diğer yarısına sirke koyun. Daha sonra ise bu iki karışımı güzelce karıştırın. İşte ocağınızın yüzeyini parlatacağınız ürün karşınızda.

İki ürünü de kullanırken, elinizdeki bezin mikrofiber olmasına dikkat edin. Çünkü mikrofiber bez, hem daha iyi bir temizlik sunarken hem de ocağınızın yüzeyinin çizilmemesini sağlamaktadır.

Ocak temizlerken nelere dikkat etmeli?

Ocak temizlerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlar olabilir:

  1. Ocağın soğumasını bekleyin öncelikle, çünkü sıcak yüzeylerde temizlik yapmak yanık riskini artırabilir.
  2. Yemek artıklarını sökmeden önce ocak yüzeylerini nemli bir bezle silin.
  3. Ocak yüzeylerinde kullanabileceğiniz çeşitli temizlik malzemelerinden yararlanabilirsiniz, ancak bazı yüzeyler için özel temizlik malzemelerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Örneğin, paslanmaz çelik yüzeyler için özel paslanmaz çelik temizleyiciler kullanmanız gerekir.
  4. Ocak arkasını, filtrelerini ve borularını da temizlemelisiniz. Bu alanlar zaman içinde biriktirilen yağ ve yemek artıklarının neden olduğu kokuların kaynağıdır.
  5. Ocak temizliği yaptıktan sonra, yerleri iyice kurulayın ve ekipmanlarınızı tekrar yerine yerleştirin.