Ülkemizde genel olarak sular kireçlidir. Bu da karstik bölgelerinin çok fazla olmasını sağlamıştır.  Kireçli su yüksek miktarda kalsiyum ve magnezyum iyonları içeren sudur. Bu da musluklarda, lavabolarda kireç tabakalarının oluşmasına neden olmaktadır. Ülkemiz özellikle son şeklini dördüncü jeolojik zamanda aldığı için genç ve kırıklı bir yapıya sahiptir. Bu da karstik bölgelerinin çok fazla olmasını sağlamıştır. Ülkemizde özellikle Akdeniz, Ege, Güney Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgelerinde karstik arazi yapılarının olması kireç oluşumunu çok fazla hızlandırmaktadır. Buralardan çıkan suyun kireç oranı fazla olduğu için zamanla muslukların, gider borularının tıkanmasına ve ya kireç tutmasına neden olmaktadır.

Kireçli suyun tüketilmemesi çok önemlidir. Çünkü kalsiyum ve magnezyum vücuda girdiğinde tüketilmeden depolanmaktadır. Bu da damar sertliğine, tıkanıklığına, karaciğerlerde ve böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca kireçli suda yapılan banyo hem cildimize hem de saçlarımıza büyük oranda zarar vermektedir. Ciltte deri döküntülerine saçta da saç dökülmesine neden olmaktadır. Ayrıca kireçli sudaki fazla kalsiyum, kandaki kalsiyum seviyesinin normalin üstünde olmasını sağlamakta ve sağlığa ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Kireçli su sadece sağlığımızı değil ayriyeten kullandığımız teknolojik eşyalarımızı da bozmaktadır. Örneğin su ısıtıcılar, ütüler vb ürünlerin ömrünü kısaltmaktadır. Bu zararlı kireci önlemek için filtreler kullanılabilir. İçme sularında özellikle arıtılmış suyun tüketilmesi insan sağlığı için çok önemlidir.

Peki, bu kireçlerden kurtulmanın hızlı, ekonomik ve kolay bir yolu yok mu? Elbette var. Üstelik kimyasal maddeler kullanmaya gerek duymadan kireç ve kireç oluşumunu durdurmanın yolları mevcuttur. İşte musluklardaki kireç tabakasından kurtulmanın doğal ve pratik yolları;

Musluklardaki kireçten kurtulmak için ihtiyaç duyulan malzemeler

  • Tuz
  • Sirke
  • Bir parça kumaş
  • Sünger

Görüldüğü gibi malzemelerin hiç biri kimyasal içermemekte ve maddi olarak ta büyük bir külfet oluşturmamaktadır. Her evde rahatlıkla bulunan bu malzemeler sayesinde kireçlerden hızlı, kolay ve pratik bir şekilde kurtulmak mümkün. Öncelikle bir yemek kaşığı kadar tuzu bir kaba döküyoruz. Ardından da sirke ekleyip macun kıvamına gelinceye kadar kaşık yarımıyla iyice karıştırıyoruz. Evinizde tuz yoksa tuza alternatif olarak karbonatta kullanabilirsiniz. Ardından bu hazırlamış olduğumuz macunu bir bez yardımıyla kireç tabakasının üstüne sürüyoruz. Hazırlamış olduğumuz macunu yaklaşık olarak yarım saat kireç tabakasının üstünde bekletiyoruz. Ardından sünger yardımıyla iyice ovalayıp duruluyoruz. Bu sayede inatçı kireç tabakalarından rahatlıkla kurtulmuş oluyoruz. Evde hiçbir masrafa girmeden ve tamamen kimyasal içermeyen bir karışımla kireçlerden kurulabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Bulaşık makinesindeki kireçlerin kökünü kazıyan yöntem (Kaynak: soru.com.tr)

Musluklardaki kireç tabakası çok büyük değilse limon kullanarak ta bu kireçten kurtulmak mümkün. Yapmanız gereken şey bir tane limonu ortadan ikiye bölmek ve bu iki parçayı kireçli olan musluğa bir bez yardımıyla bağlayın. Limon yaklaşık 10 dakika kadar durduktan sonra bir bez ya da sünger yardımıyla o bölge iyice durulanır. Bu sayede çok pratik bir şekilde evinizdeki kireçlerden kurtulmuş olursunuz.

İzleyin: 2 dakikada musluk parlatma 100%100doğal çözüm