Sürekli olarak kullandığımız ve teknolojinin gelişmesi ile bizleri elde bulaşık yıkama derdinden kurtaran bulaşık makineleri hepimizin evlerinde mutfak eşyalarının temizliği için önemli bir yer kaplar. Ancak zaman içerisinde bulaşık makineleri kullandıkları sular nedeni le kireçlenebilir. Özellikle bazı şehir sularında bulunana yüksek kireç oranı nedeni ile daha çabuk kireçlenmeye maruz kalan bulaşık makineleri, belirli bir zaman sonra bulaşıkları yeteri kadar temiz yıkayamamaya başlar. Bu durum karşısında ise kullanabileceğiniz ve bulaşık makinenizi kireçlenmeye karşı koruyabilecek mucizevi bir temizlik püf noktası bulunmakta.

Bulaşık makineleri neden kireçlenir?

Bulaşık makineleri düzenli olarak evlerimizde oluşan bulaşıkları yıkadığımız makineler olduklarından sürekli kullanımları vardır. Sürekli olarak suya maruz kalan bulaşık makinelerinde ise şebeke suyunda bulunan kireçler belirli bir zaman sonra makinenin iç yapısını kireçlendirmeye başlar. Bu alanda yapılabilecek bir koruma yöntemi kolaylıkla bulunamaz fakat kireçlenme gerçekleştikten sonra uygulayacağınız basit adımlar ile makinenizdeki tüm kireci söküp atabilirsiniz.

Bulaşık makinesindeki kireçlerin kökünü kazıyan yöntem

Bulaşık makinesi kireçlenmesi hem duvarlarda, hem borularda hem de bulaşık makinesi raflarında karşımıza çıkabilir. Bu durumlarda uygulanacak yöntemler ise farklıdır. Bulaşık makinenizin kireçlerden tamamen kurtulmasını istiyorsanız işe ilk olarak rafları temizlemek ile başlamalısınız.

Raflardaki kireçler için karbonat

Bulaşık makinenizin içerisinde yer alan ve bulaşıklarınızı yerleştirdiğiniz rafları temizlemek için 1-2 çay bardağı kadar toz karbonat içerisine yavaş yavaş su ekleyerek macun kıvamını alana kadar karıştırmaya devam edin. Ardından macun kıvamına gelen karışımı bir sünger yardımı ile bulaşık makinesi raflarına sürmeye başlayın. Çok kalın bir tabaka oluşturmadan kullanacağınız macunu burada belirli bir süre beklemeye alın. Yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar bekleyen macunu ise su yardımıyla temizleyebilirsiniz. Eğer kireç geçmediyse bu işleme rafları aşındırmadığı sürece devam edebilirsiniz.

Pervaneler en çok kireçlenen alanlar

Bulaşık makinelerinin en çok kireç kaplayan kısımları olarak ise pervaneler karşımıza çıkıyor. Suyun çıkış noktası olan pervaneler kirece fazlasıyla maruz kalıyor ve sürekli su sağladığı için zamanla kireci de yayıyor. Pervaneleri temizlemek için ise işe 1 su bardağı su ve 1 su bardağı beyaz sirkeyi karıştırmak ile başlayın. Karışımı hazırladıktan sonra ince bir iğne ya da çuvaldız yardımı ile pervane deliklerini çizmeden ya da zarar vermeden hafifçe kireci dışarı çıkarmak amacı ile kullanın. Ancak pervaneleri yerinden sökmemeye de dikkat edin. Ardından hazırladığınız karışıma bir sünger batırın ve bu sünger yardımı ile pervanenin açık kısımlarını güzelce ovalayın. Bu işlemi hem alt hem üstte bulunan pervaneler için kullanabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Gözlük camı nasıl temizlenir? Doğru şekilde gözlük camı temizlemenin püf noktaları

Filtre ve taban temizliği ile devam edin

Bulaşık makinelerinin tüm kiri tabanlar ve filtrelerde birikir. Bu neden ile yalnızca kireç değil, tam bir temizlik için de bu kısımları ayrıca temizlemeniz gerek. Bulaşık makinesi tabanında bulunan tıpa görevi gören filtreyi yerinden çıkarmakla başlayın. Ardından bir kap içerisine eşit ölçüde sirke ve su koyarak karıştırın. Daha sonra ise karışımı ikiye ayırın ve yarısının içerisine bu filtreyi koyun. Diğer yarısının içerisine bir sünger batırın ve sünger ile bulaşık makinesinin tabanını tamamen temizleyin. Ardından ılık su ile burayı yıkayın ve suyunu çekin. Bu esnada 15-20 dakika kadar sirkeli suda bekleyen filtreyi de durulayın ve yerine yerleştirin.

Son aşama olarak ulaşılmayan alanlar

Bulaşık makinelerinde en önemli temizlik ise ulaşamadığımız alanlarda gerçekleştirilmeli. Bu alanları el yordamı ile temizleyemeyeceğiniz için bir su bardağı beyaz sirkeyi dik şekilde bulaşık makinenizin raflarından üstteki rafa yerleştirin. Ardından makinenizi boş şekilde uzun programda içerisindeki sirke dolu bardakla çalıştırın. Makineniz durduğunda tamamen temizlenmiş olacak.