Terleme ve çevresel nedenlerden dolayı, çamaşırlarımızı sürekli olarak yıkamak durumunda kalabiliyoruz. Ancak bir zaman sonra çamaşırlarımızın renginin solması, canımızı sıkabiliyor. Bu yüzden de ev hanımları, çamaşırlarını solmadan yıkamanın yöntemlerini aramakta. Bu yazımızda sizlere çamaşırlarınızın solmaması için bazı yıkama tekniklerini anlatacağız.

Kıyafetler neden solar?

Kıyafetlerin solmasının genel iki farklı nedeni vardır. Bir tanesi yıkama esnasında kullanılan deterjandan kaynaklı olabilir. Bir diğeri ise kurutma esnasında kıyafetlerimizin güneş ışınına maruz kalmasıdır. Güneş ışınları, kıyafetlerin daha çabuk bir şekilde solmasına neden olan UV ışınlarını göndermekte. Çok fazla UV ışınına maruz kalan çamaşırlar da solmaya yüz tutar. Bununla birlikte çamaşırların yıkanması, onların eskimesine ve bu nedenle de renklerinin solmasına neden olur. Ayrıca kullanılan deterjan ve kıyafetler üzerinde uygulanan yıkama yöntemleri de kıyafetlerinizin renklerinin solmasına neden olur. Bu yüzden çamaşırları yıkarken bazı detaylara dikkat etmelisiniz.

Çamaşırların renklerinin solmaması için neler yapılmalı?

Biliğiniz gibi her kıyafet aynı şekilde yıkanmıyor. Renkliler, siyahlar ve beyazlar diye üç farklı kategoride kıyafetlerimizi yıkıyoruz. Genellikle siyah çamaşırların renkleri, daha çabuk solmaya başlıyor. Bunun en büyük sebebi ise kıyafetlerinizi çok sıcak suda yıkamanız. Çok fazla sıcak su, renkliler ve özellikle siyahlar için sakıncalı olabilir. Çünkü kumaş üzerindeki boyayı eskiten çok sıcak su, zaman içerisinde kıyafetlerinizin daha solgun gözükmesine neden olabilir. Ancak renkliler ve siyahları yıkarken suyun derecesini düşürürseniz, kıyafetlerinizin renklerinin solmadığını görebilirsiniz. Ayrıca çok fazla sıcak su kullanmak, özellikle pamuklu kıyafetlerin çabucak aşınmasına neden olabilir.

Bütün bunlar ile brilikte kıyafetleri kuruturken de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Çok fazla güneş ışını, özellikle siyah kıyafetlerin çabuk solmasına neden olur. Bu yüzden evinizde boş bir alan varsa kıyafetlerinizi orada kurutmalısınız. Eğer evinizde yeterli alanınız yoksa, kıyafetlerinizi ters çevirip asmalı ve o şekilde kurutmalısınız. Bu sayede kıyafetlerinizin dış yüzeyinin çok fazla güneş ışınına maruz kalmasını önlemiş olacaksınız.

Durulama suyuna tuz katmak

Çamaşırlarınızın renginin solmasını istemiyorsanız, durulama suyuna tuz katabilirsiniz. Tuzun içeriğinde bulunan bazı maddeler, çamaşırların renklerinin hem daha canlı görünmesini sağlıyor hem de çamaşırlarınızın renklerinin solmamasını sağlıyor. Bu yüzden her yıkamadan önce, çamaşırlarınızın suyuna, belirli oranlarda tuz koymanız gerekmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Boyunuzu olduğundan 'uzun gösteren' kıyafetler

Yıkama suyuna sirke ekleyin

Çamaşır suyuna sirke eklemek, çamaşırlarınızın ekstradan bir yumuşatıcıya ihtiyaç duymamasını sağlamış olacaksınız. Bununla birlikte sirke, hem çamaşırlarınızın çok daha yumuşak olmasını sağlarken, hem de çamaşırlarınızın renklerinin olduğundan çok daha parlak bir şekilde görünmesini sağlayacaktır. Çünkü sirke içerisinde bulunan bazı asidik maddeler, kumaş üzerindeki renklerin parlamasını ve kumaşın derinlemesine temizlenmesini sağlar. Bütün bunlar ile birlikte sirke kullacağınız için ekstradan bir yumuşatıcı almak zorunda kalmayacaksınız. Bu da sizin cebinize tasarruf olarak geri dönecektir.

Sararmış çamaşırlar için ne yapılmalı?

Siyah çamaşırların en büyük sorunu, renklerinin solmasıyken beyaz çamaşırların ie renklerinin sararması. Ancak bu sorunu da kolay bir şekilde çözebilirsiniz. Sararan kıyafetleri beyazlatmak için evimizin her köşesinde kullanmış olduğumuz karbonatı kullanabiliriz. Bunun için 4 litre yıkama suyuna 1 bardak karbonat ekleyerek yapabilirsiniz. karbonatın içeriğinde bulunan maddeler, beyaz kıyafetlerin sararmış yerlerini temizleyecek ve beyaz kıyafetlerin ilk gün olduğu gibi bembeyaz olmasını sağlayacaktır.